Bir üniveriste hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların akılcı antibiyotik kullanımı konusundaki bilgi, tutum ve davranışı
Knowledge, attitude and behavior of patients applying to a family medicine outpatient clinic of a university hospital on rational use of antibiotics
  1. Tez No: 930529
  2. Yazar: ZELİHA BÜŞRA SAĞLAM ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Antibiyotik kullanım ilkeleri, Akılcı antibiyotik kullanımı, Family Medicine, Principles of antibiotic use, Rational antibiotic use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
BİR ÜNİVERİSTE HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI KONUSUNDAKİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞI ÖZET Amaç: Bir üniversite hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların akılcı antibiyotik kullanımı (AAK) konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve analitik tipteki bu araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine Ağustos 2024-Ekim 2024 ayları arasında başvuran 18 yaş ve üzeri olan hastalar oluşturmaktadır. Araştırmaya toplam 225 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların 145'i kadın, 80'i erkektir. Katılımcıların sosyodemografik verileri toplandıktan sonra yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak katılımcılara anket soruları ve Akılcı Antibiyotik Bilgi ve Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS (Statistical Packageforthe Social Sciences) 22.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 30,69 ± 13,59 olup, yaş dağılımı 18 ve 79 arasında idi. Katılımcıların yaklaşık %50'si 18-24 yaş grubundadır. Katılımcıların 145'i (%64,4) kadın, 80'i (35,6) ise erkektir. Katılımcıların 151'i (%67,1) evli iken 74'ü (%32,9) bekardır. Katılımcıların 179'u (%79,6) Üniversite/yüksekokul, 29'u (%12,9) lise, 7'si (%3,1) ortaokul, 9'u (%4) ilkokul mezunudur ve 1 (%0,4) kişi de okuryazar değildir. Katılımcıların yaklaşık 3/4 ü son bir yıl içerisinde enfeksiyon geçirmiş ve katılımcıların yaklaşık 2/3 ü antibiyotik kullanmıştır. Katılımcıların yedek antibiyotik bulundurma durumu ile son 1 yıl içerisinde reçetesiz antibiyotik kullanma, doktordan antibiyotik reçete etmesini talep etme ve eczaneden reçetesiz antibiyotik almayı talep etme arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi (p<0,05). Katılımcılara antibiyotik kullanımı hakkındaki edindikleri bilgilerin kaynağını sorduğumuzda, katılımcıların %92,9'u“doktor”cevabını verdi. Bilginin kaynağı doktor olanların %78,9'u antibiyotik kullanım amacını doğru bildi. AAK tutum puan ortalaması 69,25 ve AAK bilgi puan ortalaması 48,84 bulundu. AAK bilgi ve tutum ölçeği arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki tespit edildi. Katılımcıların bilgi düzeyi arttıkça tutum puanlarının da arttığı saptanmıştır. Katılımcıların yaşı azaldıkça AAK bilgi ve tutum puanlarının arttığı tespit edildi Eğitim düzeyi ile AAK bilgi puanı arasında pozitif yönlü bir korelasyon saptandı. Sonuç: Sağlığın geliştirilmesinde önemli rol oynayan akılcı antibiyotik kullanım kavramını etkileyen sebeplerin daha geniş kitleler üzerinde yapılanacak çalışmalarla belirlenmesi önerilmektedir. Böylece, toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla yapılacak etkili ve iyileştirici çözümler için daha doğru ipuçları elde edilmiş olacaktır. Akılcı antibiyotik kullanımı bilincini oluşturmak amacıyla bireylerin eğitimine önem verilmeli ve bu doğrultuda eğitim programları hazırlanmalıdır. Toplum eğitiminin yanı sıra, sağlık profesyonellerinin de akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalıklarını ve bilgi düzeylerini artırmak için hizmet içi eğitim programları düzenlenmelidir. Hekimlerin toplumu daha fazla bilgilendirmesi gerektiğinin üzerinde durulmalıdır.
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE, ATTITUDE AND BEHAVIOR OF PATIENTS APPLYING TO A FAMILY MEDICINE OUTPATIENT CLINIC OF A UNIVERSITY HOSPITAL ON RATIONAL USE OF ANTIBIOTICS ABSTRACT Aim: The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and behaviors of patients who applied to the family medicine outpatient clinic of a university hospital about rational antibiotic use. Materials and Methods: The population of this cross-sectional and analytical study consisted of patients aged 18 years and over who applied to Erciyes University Faculty of Medicine Hospital Family Medicine outpatient clinic between August 2024 and October 2024. A total of 225 patients, 145 females and 80 males, were included in the study. After collecting the sociodemographic data of the participants, questionnaire questions and the Rational Antibiotic Knowledge and Attitude Scale were applied to the participants using face-to-face interview technique. Statistical analysis of the data was performed using SPSS (Statistical Packageforthe Social Sciences) 22.0 package program Results: The mean age of the participants was 30.69 ± 13,59 years and the age distribution was between 18 and 79 years. Approximately 50% of the participants were in the 18-24 age group. 145 (64.4%) of the participants were female and 80 (35.6%) were male. While 145 (62.2%) of the participants were married, 88 (37.8%) were single. 179 (79.6%) of the participants were university/high school graduates, 29 (12.9%) were high school graduates, 7 (3.1%) were middle school graduates, 9 (4%) were primary school graduates and 1 (0.4%) was illiterate. Approximately 3/4 of the participants had an infection within the last year and approximately 2/3 of the participants used antibiotics. There was a statistically significant correlation (p<0.05) between having spare antibiotics and using antibiotics without a prescription, requesting a doctor to prescribe antibiotics and requesting to buy antibiotics from a pharmacy without a prescription in the last year. When we asked the participants about the source of their information about antibiotic use, 92.9% of the participants answered“doctor”. Among those whose source of information was a physician, 78.9% knew the purpose of antibiotic use correctly. The mean AAC attitude score (69.25) was higher than the mean AAC knowledge score (48.84). There was a moderate positive correlation between the AAC knowledge and attitude scale. It was found that as the knowledge level of the participants increased, their attitude scores also increased. As the age of the participants decreased, their AAC knowledge and attitude scores increased. A positive correlation was found between education level and AAC knowledge score. Conclusion: It is recommended that the reasons affecting the concept of rational antibiotic use, which plays an important role in health promotion, should be determined through studies to be conducted on larger masses. Thus, more accurate clues will be obtained for effective and curative solutions to be made in order to raise public awareness. In order to create awareness of rational antibiotic use, education of individuals should be given importance and education programs should be prepared accordingly. In addition to community education, in-service training programs should be organized to increase the awareness and knowledge level of healthcare professionals about rational antibiotic use. It should be emphasized that physicians should inform the public more.