Hâdisât-ı Hukûkiye ve Tarihiye Mecmuası'nın transkripsiyonu ve değerlendirmesi (1922-1925)
The transcription and evaluation of the journal Hâdisât-i Hukûkiye and Tarihiye Mecmuasi (1922-1925)
  1. Tez No: 930530
  2. Yazar: MUSTAFA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı'da matbuat, Türk Hukuk Tarihi, Gazete, Mecmua, Abdurrahman Adil, Ottoman press, Turkish Legal History, Newspaper, Mecmua, Abdurrahman Adil
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 451
Özet
Bu Mecmua, İstanbul'da millet egemenliğine geçişin yaşandığı bir dönemde yayımlanan bir mecmuadır. Mecmuanın kurucusu Mekteb-i Hukuk mezunlarından Abdurrahman Adil Bey'dir. Abdurrahman Adil Bey, Osmanlı Devleti'nin yıkılış zamanlarına ve Cumhuriyet'e geçişin yaşandığı dönemi görmüş önemli bir kişilik olarak tarihe geçmiştir. Sadece avukatlık görevini üstlenmekte kalmayıp, medya alanında da hizmetlerde bulunmuştur. Hâdisât-ı Hukûkiye ve Tarihiye Mecmuasının yayımlanması, Abdurrahman Adil Bey'in meslekte olgunluk dönemlerine denk gelmektedir. Bu mecmua uzun bir yayın süresine sahip olmamışsa da hukuk alanında yapılan değişimi ortaya koyması dolayısıyla önem kazanmaktadır. Mecmuada yayımlanan yazılar arasında Osmanlı hukuk tarihiyle ilgili önemli makalelerin yanısıra, Cumhuriyet dönemine geçiş süreci ve özellikle dönemin ilk yıllarındaki İstanbul'a ilişkin bazı aydınlatıcı bilgiler de bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hukuk tarihimize tanıklık etmiş hukuk sisteminin yerleşmesi sürecini ele alan önemli yayınlar arasında kabul edilen Hâdisat-ı Hukûkiye ve Tarihiye Mecmuasını ve bu mecmuada yayımlanmış yazıları akademik camiaya kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
This This Mecmua was published in a period when the transition to national sovereignty was taking place in Istanbul. The founder of the magazine was Abdurrahman Adil Bey, a graduate of the School of Law. Abdurrahman Adil Bey has gone down in history as an important personality who witnessed the collapse of the Ottoman Empire and the transition to the Republic. He not only worked as a lawyer, but also served in the field of media. The publication of the Hâdisât-ı Hukûkiye ve Tarihiye Mecmuası coincides with Abdurrahman Adil Bey's maturity in his profession. Although this periodical did not have a long publication period, it gains importance as it reveals the changes made in the field of law. Among the articles published in the periodical, there are important articles on the history of Ottoman law, as well as some enlightening information on the transition to the Republican period and especially on Istanbul in the first years of the period. The aim of this study is to bring the Hâdisat-ı Hukûkiye ve Tarihiye Mecmuası, which is accepted as one of the important publications dealing with the process of the settlement of the legal system that witnessed our legal history, and the articles published in this mecmuası to the academic community.