Pulmoner kapak replasmanı yapılan hastaların kliniksemptomları, preoperatif kardiyak mr'da sağ ventrikülkantitatif değerleri ve postoperatif kardiyotorasikindeks değişimleriyle cerrahi endikasyonlarınınretrospektif araştırılması
Investigation of clinical symptoms, preoperative cardiac mri quantitative values of the right ventricle, postoperative changes in the cardiothoracic index, and surgical indications in patients undergoing pulmonary valve replacement: a retrospective study
  1. Tez No: 930535
  2. Yazar: BARIŞ AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET BARAN UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner kapak, kardiyotorasik indeks, sağ ventrikül, Fallot tetralojisi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Pulmoner Kapak Replasmanı Yapılan Hastaların Klinik Semptomları, Preoperatif Kardiyak MR'da Sağ Ventrikül Kantitatif Değerleri ve Postoperatif Kardiyotorasik İndeks Değişimleriyle Cerrahi Endikasyonlarının Retrospektif Araştırılması Dr. Barış Avşar Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı İnciraltı/İzmir Danışman Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Şevket Baran Uğurlu Yazışma adresi: [email protected] Amaç: PVR uygulanacak hastalarda görüntüleme yöntemleri ve hastaların klinik durumlarını inceleyerek uygun cerrahi zamanlamayı saptamak ve CTI değişimi ile cerrahi için biyoprotez kapak seçiminin cerrahi sonuçlar üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç (Hastalar) ve Yöntem: Ekim 2009-Aralık 2023 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar cerrahisi kliniğinde pulmoner kapak replasmanı yapılan 47 hastanın preoperatif kardiyak MRI, göğüs radyografisinde CTI değişimleri, EKG bulguları, semptom varlığı, tekrar pulmoner girişim varlığı, anamnez notları ve ameliyat notları retrospektif incelendi. Elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistiği yapıldı. CTI ölçümüne uygun 40 hastada CTI değişimine göre tekrar müdahale araştırıldı. PVR ameliyatında kullanılan kapak materyaline göre tekrar müdahalede bulunulan hastalar gruplandırılarak uygun kapak seçimi araştırıldı. Tüm hastalarda persentil değerlerine göre uygun operasyon zamanlaması için cut-off değerler belirlenmeye çalışıldı. Kategorik verilerin istatistik değerlendirilmesinde Ki-kare testi kullanıldı. Bütün istatistiksel analizler için p1 olduğu grupta diğer gruba göre tekrar müdahale oran olarak 25 kat fazla olduğu saptandı. Pulmoner biyoprotez kapak seçiminde bovine kapak kullanılan hastalarda porcine grubuna göre 3 kat tekrar müdahale oranı saptandı. Sonuç:Çalışmamızda PVR sonrası hastaların takibinde CTI değişiminin RV remodelingi ve tekrar müdahale ihtiyacını belirlemede basit bir yöntem olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Pulmoner kapak cerrahisinde biyoprotez kapak materyalinin seçiminin uzun dönem cerrahi başarıda etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Clinical Symptoms, Preoperative Cardiac MRI Quantitative Values of Right Ventricle, Postoperative Changes in Cardiothoracic Index, and Surgical Indications in Patients Undergoing Pulmonary Valve Replacement: A Retrospective Study Dr. Barış Avşar Dokuz Eylül University Hospital Cardiovascular Surgery Department İnciraltı/ İZMİR Faculty Advisor: Prof.Dr. Şevket Baran Uğurlu E-mail adress: [email protected] Aim: The aim was to determine the appropriate surgical timing by examining the imaging methods and clinical conditions of patients who would undergo PVR, and to assess the effect of CTI change and bioprosthetic valve selection on surgical outcomes. Materials (Patient) and Methods: Between October 2009 and December 2023, preoperative cardiac MRI, chest radiographs for CTI changes, ECG findings, presence of symptoms, re-intervention presence, anamnesis notes, and surgical notes of 47 patients who underwent pulmonary valve replacement at the Cardiac and Vascular Surgery Clinic of Dokuz Eylül University Hospital were retrospectively reviewed. Descriptive statistics of the obtained data were performed. In 40 patients suitable for CTI measurement, re-intervention was investigated according to the CTI change. Patients who underwent re-intervention were grouped according to the type of valve material used in the PVR surgery, and the appropriate valve selection was examined. For all patients, cut-off values for appropriate timing of surgery were determined according to percentile values. The Chi-square test was used for the statistical evaluation of categorical data. A p-value of