Immun trombositopeni (ITP) patogenezinde CD4⁺ CD25⁺ ve TEMRA hücrelerinin rolü
Role of CD4⁺ CD25⁺ and TEMRA cells in the pathogenesis of Immune thrombocytopenia (ITP)
- Tez No: 930611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN AYTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmun trombositopeni, İmmun trombositopeni patogenezi, Temra hücreleri, Immune thrombocytopenia, Pathogenesis of immune thrombocytopenia, Temra cells
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İmmun trombositopeni (ITP) ; trombositopeni ile seyreden ve bunun yol açabileceği komplikasyonlarla karşımıza çıkan patogenezinde pek çok faktörün rol oynadığı düşünülen otoimmün bir hastalıktır ve trombositopeniye sebep olabilecek diğer nedenler dışlandıktan sonra tanısı konur. Otoimmün bir hastalık olarak tanımlanır ancak patofizyolojisinde otoantikorların eşlik etmediği faktörler de mevcuttur. Çalışmamızda ITP patogenezinde CD4+ CD25+ ve TEMRA hücrelerinin rolünü belirlemeyi ve bu çalışma ile bu belirteçlerin hedeflenip ITP tedavisinde yol gösterebilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı polikliniğinde takipli immun trombositopeni tanısı almış hastalar ve kontrol grubu olarak sağlıklı kişiler dahil edildi. Hasta ve sağlıklı grubun demografik verileri, hemogram, akım sitometrik analiz ile trombosit/lenfosit yüzey belirteçleri analiz edildi ve kaydedildi. Aynı zamanda ITP tanılı hastaların aldığı tedaviler ve splenektomi öyküsü de verilerimiz arasında yer aldı. Hasta ve sağlıklı grubun verileri karşılaştırıldı, aynı zamanda hasta grup trombosit sayılarına göre 3 gruba ayrıldı ve gruplar arası da veriler karşılaştırılmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: ITP tanılı hastalarda CD45RA+/CD4+ ortalamaları 10,52±5,88 saptandı, kontrol grubu CD45RA+/CD4+ ortalamaları 14,45±7,21 olarak saptanmıştır. Hasta-Kontrol grubu arasında CD45RA+/CD4+ ortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,038). Hasta CD62L- ortalamaları 51,50±12,16 saptanmış olup, kontrol grubu CD62L- ortalamaları 60,68±8,40 saptanmıştır. Hasta-Kontrol grubu arasında CD62L- ortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,003). Hasta CD62L-/Trombosit ortalamaları 0,78±1,29 iken, kontrol grubu CD62L-/Trombosit ortalamaları 0,24±0,21 bulunmuştur. Hasta-Kontrol grubu arasında CD62L-/Trombosit ortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,044). Yirmi altı ITP tanılı hasta trombosit düzeylerine göre 3 grupta incelendi ve diğer çalışmalarda olduğu gibi CD4+ CD25+ Treg düzeyleri trombosit sayısıyla korelasyon gösterdi, dirençli hastalığı olan yani trombosit değerleri 30.000/mcl altında olan hastalarda CD4+ CD25+ Treg ortalamaları daha düşük bulundu. Sonuç: ITP patogenezinde CD4+ CD25+ ve TEMRA hücrelerinin rolü vardır ve bu belirteçler yeni tedaviler için hedef olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Immune thrombocytopenia; It is an autoimmune disease that progresses with thrombocytopenia and the complications it may cause. It is thought that many factors play a role in its pathogenesis. It is diagnosed after other causes that may cause thrombocytopenia are excluded. It is defined as an autoimmune disease, but there are also factors in its pathophysiology that are not accompanied by autoantibodies. In our study, we aimed to determine the role of CD4+ CD25+ and TEMRA cells in the pathogenesis of ITP and to target these markers and guide the treatment of ITP with this study. Materials and Methods: Patients diagnosed with immune thrombocytopenia who were followed up in the outpatient clinic of Mersin University Faculty of Medicine, Department of Hematology, and healthy individuals as a control group were included in the study. Demographic data, hemogram, flow cytometric analysis and platelet/lymphocyte surface markers of the patient and healthy groups were analyzed and recorded. At the same time, the treatments received by patients diagnosed with ITP and their splenectomy history were also included in our data. The data of the patient and healthy groups were compared, at the same time, the patient group was divided into 3 groups according to their platelet counts and the data between the groups were evaluated comparatively. Findings: CD45RA+/CD4+ in patients diagnosed with ITP average was found to be 10.52±5.88, control group CD45RA+/CD4+ average was found to be 14.45±7.21. The average of CD45RA+/CD4+ among Patient-Control group a statistically significant difference was found in terms(p=0,038). Up to CD62L- average was found to be 51.50±12.16, and the control group CD62L- average was found to be 60.68±8.40. The average of CD62L- among Patient-Control group- a statistically significant difference detected in terms(p=0,003). Up to while CD62L-/platelet average was 0.78±1.29, the control group had CD62L-/Platelet average detected to be 0.24±0.21. The averages of CD62L-/platelet among Patient-Control group a statistically significant difference was detected in terms(p=0,044). Twenty- six patients diagnosed with ITP were examined in 3 groups according to their platelet levels, and as in other studies, CD4+ CD25+ Treg levels were correlated with platelet count, and CD4+ CD25+ Treg averages were found to be lower in patients with resistant disease, platelet values below 30,000/mcl. Results: ITP pathogens CD4+ CD25+ and TEMRA cells have a role, and these markers may be targets for new treatments.