Eltrombopag'in deneysel otoimmün ensefalomiyelit fare modelinde multiple skleroz gelişimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of eltrombopag on the development of multiple sclerosis in the experimental autoimmune encephalmyelitis mise model
  1. Tez No: 840989
  2. Yazar: NAZLY NAJAT ASAAD ASAAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: DOE model, Eltrombopag, Multipl Skleroz, Otoimmün hastalıklar, Th17 ve Treg dengesi, Autoimmune Diseases, EAE model, Eltrombopag, Multiple sclerosis, Th17/Treg balance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Miyelin'in hasar görmesiyle gelişen Multipl Skleroz (MS) immün sistem araclı gelişen bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalıkta miyelin spesifik immün hücreler Merkezi Sinir Sistemini (MSS) hasara uğratmaktadır. Bağışıklık sistemi, miyelin dokusunu yabancı bir madde olarak algılar ve miyelin kılıfına saldırarak hasar oluşmasına neden olur. Eltrombopag, Kronik İdiopatik trombositopenik purpura (ITP) hastalığında kullanılan bir trombopoietin reseptör agonistidir. Eltrombopag'in önceki çalışmalarda TGF- β'yı ve soluble sCTLA-4 miktarını artırdığı gösterilmiştir. Bu çalışmada Eltrombopag MS modeli olan deneysel otoimmün ensefalomiyelit (DOE)'deki iyileştirici yöndeki etkilerini gözlemlemek ve olumlu sonuçlar alınırsa ilacın yeniden konumlandırma çalışmalarının yürütülmesi amaçlanmıştır. Treg hücreleri MS veya DOE modelinde hastalığın patogenezinde ve sınırlandırılmasında kritik hücreler olup Eltrombopag'in Treg hücre miktarı veya fonksiyonlarını artırarak etki gösterceği hipotezi üzerinden Eltrombopag'in MS üzerindeki olası terapötik ve profilaktik etkileri araştırıldı. C57BL6 farelerde DOE fare modeli oluşturuldu ve Eltrombopag verildi. Treg hücrelerin miktarı ve ürettiği sitokinler lenf nod, dalak, omurilik, femur ve beyin dokularında ayrı ayrı incelendi. İn vivo Eltrombopag uygulaması kontrol ile kıyaslandığında DOE farelerde beyine infiltre olan CD4⁺ T hücrelerini azalttı. Ayrıca kontrole göre terapötik ve profilaktik gurupta FOXP3⁺ veya CD25⁺ Treg hücreleri arttı. Lenf nod ve dalakta istatiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmedi. Eltrombopag uygulaması B hücre alt tiplerini ise (CD19⁺, CD38⁺, CD138⁺ hücreleri) kontrole kıyasla DOE profilaktik ve terapötik grupta azalttı. Femurda ise Eltrombopag süpresif etki göstererek TGF-B ve IL-10 miktarını artırdı. Bu sonuçlar Eltrombopag'in DOE modelinde koruyucu etkiye sahip olduğunu ve bunu Treg hücrelerini artırarak gerçekleştirdiğini, bu nedenle ilacın MS bağlamında denemelerinin umut verici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis (MS), caused by destruction of the myelin sheath, is an autoimmune disease mediated by the immune system. In this disease, myelin-specific immune cells damage the Central Nervous System (CNS). The immune system recognizes myelin tissue as a foreign substance and attacks the myelin sheath, causing damage. Eltrombopag, used in the treatment of chronic idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP), has been shown to increase TGF- β and the amount of soulable sCTLA-4. In this study, we aimed to observe the ameliorative effects of (Eltrombopag) in Experimental Autoimmune Encephalomyelitis (EAE), a model of Multiple sclerosis (MS), and to conduct drug repurposıng studies if positive results are obtained. Characterization of Th17 and regulatory T (Treg) lymphocytes and cytokine levels produced by these cells were examined. Regulatory Helper T cells (Treg) are critical cells in limiting the disease in MS or EAE cells. Therefore, in this project, the possible therapeutic and prophylactic effects of Eltrombopag on MS were investigated. The amount of Treg cells and the cytokines produced by them; their characterization in lymph node, spleen, spinal cord, spinal cord, femur and brain tissues were examined separately and the results were shown. In conclusion, in vivo administration of Eltrombopag decreased CD4⁺ T cells infiltrating the brain in EAE mice compared to control. In addition, FOXP3⁺ or CD25⁺ Treg cells increased in the therapeutic and prophylactic groups compared to the control. No statistically significant results were observed in lymph nodes and spleen. Eltrombopag administration decreased B cell subsets (CD19⁺, CD38⁺, CD138⁺ cells) in DOE prophylactic and therapeutic groups compared to control. In the femur, eltrombopag showed a suppressive effect and increased the amount of TGF-B and IL-10. These results indicate that eltrombopag has a protective effect in the EAE model and that it will do so by increasing Treg cells, and that trials of the drug in the context of MS are promising.