Rezeksiyon yapılmış küçük hücreli dışı akciğer karsinomu olgularında, tümör özelliklerinin patolojik N2 üzerine etkisi
The impact of tumor characteristics on pathological N2 status in resected non-smallcell lung carcinoma cases
  1. Tez No: 930610
  2. Yazar: MEVLÜT KÜRŞAD GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL YEKELER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Onkoloji, Thoracic Surgery, Chest Diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: KHDAK, N2 metastazı, SUVmax, Skip N2, Tek ve çoklu metastaz, TNM, NSCLC, N2 metastasis, SUVmax, Skip N2, Single and multiple metastasis, TNM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma, küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında N2 lenf nodu metastazlarına etki eden faktörlerin araştırılmasını amaçlamaktadır. KHDAK, kansere bağlı ölümler arasında önemli bir yere sahip olup, hastalığın yönetiminde doğru evreleme ve prognostik faktörlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda, N2 lenf nodu metastazları üzerine primer tümöre ait boyut, histolojik özellikler ve SUVmax değerinin etkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif olarak tasarlanmış olup KHDAK nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, N2 lenf nodu metastazı bulunan 72 hasta, hasta grubu ve N2 lenf nodu metastazı bulunmayan 72 hasta kontrol grubu olarak 144 hasta dâhil edildi. Histopatolojik tip, SUVmax değerleri, T durumu gibi primer tümör özellikleri ve metastaz paternleri analiz edildi. Tümörlerin metabolik aktiviteleri, pozitron emisyon tomografisi kullanılarak SUVmax değerleri üzerinden değerlendirildi. Ayrıca, hastaların klinik ve patolojik verileri retrospektif olarak incelendi ve tek/çoklu metastaz grupları arasındaki farklılıklar istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için SPSS 28.0 yazılım programı kullanıldı. Bulgular: Elde edilen bulgular, histopatolojik tip ve SUVmax değerlerinin doğrudan N2 lenf nodu metastazları üzerinde bir etkisinin olmadığını, ancak bu faktörlerin tek ve çoklu istasyon N2 metastazları üzerine etkili olduğunu ortaya koymuştur. Adenokarsinomların genellikle çoklu istasyon metastazlarıyla ilişkilendirildiği, yassı hücreli karsinomlarda ise daha çok tek istasyon N2 metastazları görüldüğü tespit edildi. Santral yerleşimli tümörlerde, periferik yerleşimli tümörlere göre N2 lenf nodu metastazı daha yüksek oranda izlenmiş olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Araştırma sonuçları, tümörün boyutu, T durumu ve tümör lokalizasyonunun metastaz paternlerini belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma, N2 lenf nodu metastazları üzerine primer tümöre ait boyut, lokalizasyon, histopatolojik tip ve SUVmax değerinin ayrıntılı değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Özellikle santral yerleşimli tümörlerde mediastinal nodal metastazlar dikkatlice değerlendirilmeli, invaziv mediastinal evreleme yapılmalıdır. Çalışmanın bulguları, akciğer kanseri tedavisinde daha etkili ve hasta odaklı yaklaşımların benimsenmesi için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to investigate the factors influencing N2 lymph node metastases in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC). NSCLC holds a significant position among cancer-related deaths, and accurate staging along with the identification of prognostic factors is crucial in the management of the disease. In our study, the impact of primary tumor size, histological characteristics, and SUVmax value on N2 lymph node metastases was evaluated. Materials and Methods: This study was designed retrospectively and conducted on patients who underwent surgical treatment for NSCLC. The study included 72 patients with N2 lymph node metastases as the patient group and 72 patients without N2 lymph node metastases as the control group, 144 patients in total. Primary tumor characteristics such as histopathological type, SUVmax values, and T status, as well as metastasis patterns, were analyzed. The metabolic activities of the tumors were assessed using positron emission tomography (PET) based on SUVmax values. Additionally, clinical and pathological data of the patients were reviewed retrospectively, and differences between single and multiple metastasis groups were compared using statistical methods. Statistical analyses were performed using SPSS 28.0 software. Results: The findings revealed that histopathological type and SUVmax values did not have a direct effect on N2 lymph node metastases; however, these factors influenced single and multiple station N2 metastases. It was determined that adenocarcinomas were generally associated with multiple station metastases, whereas squamous cell carcinomas were more frequently observed with single station N2 metastases. Centrally located tumors had a higher incidence of N2 lymph node metastasis compared to peripherally located tumors, and this difference was statistically significant. The study results demonstrated that tumor size, T status, and tumor localization played a significant role in determining metastasis patterns. Conclusion: In conclusion, this study highlights the necessity of a detailed evaluation of primary tumor size, localization, histopathological type, and SUVmax value in relation to N2 lymph node metastases. In particular, mediastinal nodal metastases should be carefully assessed in centrally located tumors, and invasive mediastinal staging should be performed. The study findings provide valuable insights for adopting more effective and patient-centered approaches in the treatment of lung cancer.