Acil servise travma nedeniyle başvuran 7-17 yaş arası çocuklarda periferik damaryolu açılırken topikal anestezik spreyin ağrıya etkisi
Effect of topical anesthetic spray on pain during peripheral venous access in children between 7 and 17 years of age admitted to the emergency department due to trauma
  1. Tez No: 930623
  2. Yazar: SENA TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÖZHASENEKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Çocuk, Periferik damaryolu, Sprey topikal anestezi, Vizüel analog skala, Child, Pain, Peripheral Venous Access, Spray Topical Anesthesia, Visual Analog Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Periferik damaryolu tetkik ve tedavi sürecinde birçok endikasyonla yaygın olarak uygulanan bir işlemdir. Prosedürel ağrıları azaltmak, hasta bakım kalitesi ve sonraki hastane korkularını engellemek açısından önem arz etmektedir. Ağrı yönetimi bir insanlık hakkıdır düsturuyla, çalışmamızda 7-17 yaş grubunda periferik damaryolu açılırken oluşacak ağrıyı azaltmada %10'luk lidokain sprey ile plaseboyu karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 3. Basamak bir hastane olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'nde 1.1.2024-1.4.2024 tarihleri arasında yapıldı. Çalışma randomize, çift kör kontrollü bir çalışma olarak tasarlandı. Çalışma için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 2 Nolu Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı'ndan etik onayı alındı. Çalışmaya alınacak hastaların demografik verileri kaydedildi. Randomizasyon; çalışmaya katılmayan bir doktorun plasebo ve lidokain içerikli şişeleri numaralandırılarak kodlaması, her hastaya periferik damaryolu açılmadan önce içinde 1 ve 2 numaralı zarflar bulunan kutudan bir zarf çekilerek çıkan numarayla eş sprey uygulanarak sağlandı. Uygulama bu yaş grubuna rutin pratiklerinde periferik damaryolu uygulayan birden fazla hemşire tarafından yapıldı. Periferik damaryolu açılmadan önce işlem bölgesine 5 cm uzaklıktan 6 kez sprey sıkıldı, 5 dakika beklendi. İşlem sırasındaki ağrı VAS (Vizüel Analog Skala) kullanılarak saptandı. Bu çalışmada VAS'da 10 mm'lik fark anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 66 hasta dahil edildi. Veri kaybı olmadı. 35 hastaya lidokain sprey, 31 hastaya plasebo sprey uygulandı. İşlem sırasındaki VAS ortanca değeri, lidokain spreyin uygulandığı grupta 3,0 (0-9), plasebo spreyin uygulandığı grupta 4,0 (0-10)'tür ve iki grup arasında anlamlı fark saptanmıştır (p=0.016). Çalışmada lidokain sprey uygulanan hastaların işlem sırasındaki VAS ortalama değeri, plaseboya göre istatistiki olarak anlamlı olarak farklı ve küçük saptanmıştır (p=0.016). Damaryolu açılması işleminin tekrarı durumunda anestezik spreyin yeniden talep edilmesi durumu kullanılan sprey gruplarına göre karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan hastaların %89,4'ü anestetik spreyin yeniden uygulanmasını istemekteydi. Lidokain sprey uygulanan hastaların %91,4'ü, plasebo sprey uygulanan hastaların %87,1'i damar yolu açma işleminin tekrarı durumunda uygulamanın yeniden yapılmasını istediğini belirtti. Gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamadı (p=0,698). Sonuç: Acil serviste periferik damaryolu açılan 7-17 yaş arası çocuklarda lidokain spreyin prosedürel ağrıyı azalttığı saptandı. Hastaların lidokain veya plasebo sprey alıp almasından bağımsız olarak, periferik damaryolu uygulanmadan önce anestetik ajan istedikleri saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: To diagnosis and treatment, peripheral venous access is a commonly performed procedure for various indications. Reducing procedural pain is important for improving patient care quality and preventing subsequent hospital-related anxieties. Following the principle that pain management is a human right, our study aimed to compare 10% lidocaine spray with a placebo in reducing pain during peripheral venous access in children aged 7-17 years. Materials and Methods: The study was conducted at the Ankara City Hospital, a tertiary care hospital, in the Adult Emergency Medicine Department between January 1, 2024, and April 1, 2024. The study was designed as a randomized, controlled, double-blind trial. Ethical approval for the study was obtained from the Ethics Committee of the Clinical Research Department of Ankara Bilkent City Hospital. Demographic data of the patients were recorded. Randomization was achieved by labeling and coding placebo and lidocaine-containing bottles by a doctor not participating in the study. Before performing peripheral venous access, a sealed envelope containing either number 1 or 2 was drawn from a box, and the corresponding spray was applied. The procedure was performed by several nurses who regularly apply peripheral venous access to children in their routine practice. Six sprays were applied from a distance of 5 cm from the procedure area, after waiting 5 minutes the venous access was obtained. Pain during the procedure was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). A difference of 10 mm on the VAS was considered significant in this study. Results: A total of 66 patients were included in the study, with no data loss. Lidocaine spray was applied to 35 patients, and placebo spray was applied to 31 patients. The median VAS score during the procedure in the lidocaine spray group was 3.0 (range 0-9), and in the placebo spray group, it was 4.0 (range 0-10), with a significant difference between the two groups (p=0.016). The average VAS score during the procedure was statistically significantly lower in the lidocaine spray group compared to the placebo group (p=0.016). The groups were compared in terms of whether they would like to get the anesthetic spray if vasculary access needed again. Among the study participants, 89.4% wanted the anesthetic spray to be applied again. Of the patients who received lidocaine spray, 91.4% expressed that they would want the application to be repeated in case of redoing the procedure, while 87.1% of the placebo spray group shared the same desire. No statistically significant difference was found between the groups (p=0.698). Conclusion: Lidocaine spray was found to reduce procedural pain of peripheral venous access in the emergency department. Regardless of whether patients received lidocaine or placebo spray, it was determined that they wanted an anesthetic agent before peripheral venous access.