Endometriyomalı hastalarda AMH ile birlikte interlökin-1 beta'nın over rezervini öngörmedeki rolü
The role of interleukin-1 beta along with AMH in predicting ovarian reserve in patients with endometrioma
- Tez No: 930646
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anti-müllerian hormon, interlökin-1 beta, endometriyoma, over rezervi, Anti-Müllerian hormone, interleukin-1 beta, endometrioma, ovarian reserve
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Görüntüleme yöntemleri ile endometriyoma saptanan ve cerrahi planlanmayan hastaların serum IL-1β düzeylerini, serum AMH ile birlikte ölçmeyi ve endometriyomalı hastalarda serum IL-1β düzeylerininin serum AMH ile ilişkisini ve over rezervini ön görmede kullanılabilecek bir marker olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği jinekoloji polikliniklerine Eylül 2023 ve Haziran 2024 tarihleri arasında başvuran ve görüntüleme yöntemleri ile endometriyoma tespit edilen 44 hasta ve ovaryan patolojisi olmayan 44 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol gruplarından AMH ve IL-1β çalışılması için periferik kan örnekleri alınmış; CA-125 ve diğer rutin kan sayımı ve biyokimya testleri hastane çevrimiçi laboratuvar sonuç sisteminden elde edilmiştir. Endometriyomalı hastaların laboratuvar bulguları ovaryan patolojisi olmayan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Endometriyomalı hasta grubunun serum AMH düzeyi ortalama 2,525±2,964 ng/ml ve kontrol grubunun serum AMH düzeyi ortalama 4,234±2,875 ng/ml ölçüldü.İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ve endometriyomalı hastalarda AMH düzeyi ortalamaları daha düşüktü (p= 0,002). Serum IL-1β düzeyi endometriyoma grubunda ortalama 30,09±21,75 pg/ml ve kontrol grubunda ortalama 30,76±26,67 pg/ml ölçüldü. Endometriyomalı hasta grubu ve kontrol grubunun serum IL-1β düzeyi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,777). Endometriyomalı hasta grubunun serum CA-125 düzeyi ortalama 79,43±59,93 U/mL ve kontrol grubunun serum CA-125 düzeyi ortalama 11,95±4,48 U/mL ölçüldü. Endometriyomalı hasta ve kontrol grubunun serum CA-125 düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ve endometriyomalı hastalarda CA-125 düzeyi ortalamaları daha yüksekti (p=0,000). Endometriyomalı hasta grubunun serum CRP düzeyi ortalama 3,15±2,40 mg/L ve kontrol grubunda serum CRP düzeyi ortalama 1,68±1,70 ölçüldü. Endometriyomalı hasta ve kontrol grubunun serum CRP düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ve endometriyomalı hastalarda serum CRP düzeyi ortalamaları daha yüksekti (p= 0,002). Sonuç: Endometriyoması olan hastaların, serum AMH düzeyi ile ifade edilen over rezervi ovaryan patolojisi olmayan sağlıklı kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktür. IL-1 β' nın serum düzeyinin ölçümü endometriyomalı hastaların over rezervini ön görmede etkili bir test değildir. Endometriyoma tanısında serum CA-125 ölçümü yararlı bir test gibi görünmektedir. Akut inflamasyonun bir belirteci olan CRP, endometriyomalı hastalarda daha yüksek saptanır ancak endometriyozisteki rolü ve klinik kullanımı ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to measure serum IL-1β levels together with serum AMH in patients diagnosed with endometrioma through imaging methods who were not scheduled for surgery and to investigate the relationship between serum IL-1β levels and serum AMH in patients with endometrioma, as well as whether IL-1β could be used as a marker for predicting ovarian reserve. Materials and Methods: This study included 44 patients diagnosed with endometrioma through imaging methods and 44 healthy control subjects without ovarian pathology, who presented to the gynecology outpatient clinics of the Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between September 2023 and June 2024.Peripheral blood samples were collected from both the study and control groups for the analysis of AMH and IL-1β, while CA-125 and other routine blood count and biochemical test results were obtained from the hospital's online laboratory result system. The laboratory findings of patients with endometrioma were compared with those of the control group without ovarian pathology. Results: The serum AMH level of the endometrioma patient group was measured as an average of 2.525±2.964 ng/ml, while the serum AMH level of the control group was measured as an average of 4.234±2.875 ng/ml. A statistically significant difference was found between the two groups, with lower mean AMH levels observed in patients with endometrioma (p=0.002).The serum IL-1β level was measured as an average of 30.09±21.75 pg/ml in the endometrioma group and 30.76±26.67 pg/ml in the control group. No statistically significant difference was found between the mean serum IL-1β levels of the endometrioma patient group and the control group (p=0.777).The serum CA-125 level of the endometrioma patient group was measured as an average of 79.43±59.93 U/mL, while the serum CA-125 level of the control group was measured as an average of 11.95±4.48 U/mL. A statistically significant difference was found between the two groups when comparing the serum CA-125 levels, with higher mean CA-125 levels observed in patients with endometrioma (p=0.000).The serum CRP level of the endometrioma patient group was measured as an average of 3.15±2.40 mg/L, while the serum CRP level of the control group was measured as an average of 1.68±1.70 mg/L. A statistically significant difference was found between the serum CRP levels of the endometrioma patient group and the control group, with higher mean serum CRP levels observed in patients with endometrioma (p=0.002). Conclusion: The ovarian reserve, expressed by serum AMH levels, is statistically significantly lower in patients with endometrioma compared to healthy women without ovarian pathology. Measurement of serum IL-1β levels is not an effective test for predicting ovarian reserve in patients with endometrioma. Serum CA-125 measurement appears to be a useful test in the diagnosis of endometrioma. CRP, a marker of acute inflammation, is found to be higher in patients with endometrioma; however, further studies are needed to clarify its role and clinical use in endometriosis.