Kontrastlı MR çekilen hastalarda akut böbrek hasarı gelişme riski
Risk of developing acute kidney injury in patients undergoing contrast-enhanced MRI
  1. Tez No: 930648
  2. Yazar: BIRGYL KUKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMAD DHEİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, gadolinium, kronik böbrek hastalığı, manyatik rezonans görüntülemesi, Acute kidney injury, chronic kidney disease, gadolinium, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kontrast maddeye bağlı nefropati gelişimi halen ciddi sorun yaratmaktadır. Gadoliniyuma bağlı nadir deri fibrozisi nadiren gelişir. Ancak gadoliniyuma bağlı akut böbrek hasarı (GBABH) sıklığı hala tartışma konusudur. Bu çalışmanın amacı gadolinyuma bağlı gelişen ABH insidansı ve risk faktörlerini araştırmaktır. YÖNTEM: Merkezimizde 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrastlı MR görüntülemesi yapılan tüm hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların cinsiyet, yaş, eşlik eden hasalık, MR çekim günündeki veya son 48-72 saat içinde bakılan böbrek fonksiyon testleri ve diğer biyokimyasal parametreleri kaydedildi. MR görüntülemesinden en az 72 saat-14 gün içinde bakılan kontrol böbrek fonksiyonları olan hastaları dahil edildi. BULGULAR: Çalışmamıza 503 hasta dahil edildi. Demografik özellikleri incelendiğinde, yaş ortalaması 60,88±16,83 yıl olarak tespit edilmiştir. Hastaların ortanca yaş 60 yıl olup %61,5'i (n=304) erkek idi. Kontrast sonrası serum üre, kreatinin değerlerinde anlamlı artış ve e-GFR de anlamlı azalma kaydedilmiştir (p=0.001). GBABH sıklığı %16,5 (n=83) tespit edilmiştir. Ayrıca, hemoglobin ve hemaokrit derlerinde anlamlı azalma ve platelet sayısında anlamlı artış kaydedilmiştir (Sırasıyla; p= 0.010, 0.037 ve 0.001). SONUÇ: Çalışmamızda kontrastlı MR çekimi yapılan böbrek hastalığı olmayan hastalarda ABH gelişebileceği gösterdik. Özellikle GBABH risk faktörleri taşıyan hastalarda gadolinium maruziyeti sonar böbrek fonksiyon testlerin takibi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Risk of developing acute kidney injury in patients undergoing contrast enhanced MRI AIM: The development of contrast-induced nephropathy is still a serious problem. Gadolinium-induced rare skin fibrosis rarely develops. However, the frequency of Gadolinium-induced acute kidney injury (GAKI) is still a matter of debate. The aim of this study is to investigate the incidence and risk factors of Gadolinium-induced AKI. MATERIALS AND METHODS: The files of all patients who underwent contrast enhanced MRI at Sakarya University Training and Research Hospital between January 1, 2021 and December 31, 2022 were retrospectively reviewed. Patients' age, gender, concomitant disease, renal function tests and other biochemical parameters on the day of MRI or within the last 48-72 hours were recorded. Patients with control renal functions within at least 72 hours-14 days of MRI were included. RESULTS: 503 patients were included in our study. When the demographic characteristics were examined, the mean age was found to be 60.88±16.83 years. The median age of the patients was 60 years and 61.5% (n=304) were male. Significant increases in post-contrast serum urea and creatinine values and significant decreases in e-GFR were recorded (p=0.001). The frequency of GABH was found to be 16.5% (n=83). In addition, significant decreases in hemoglobin and hemocrit levels and significant increases in platelet count were recorded (p=0.010, 0.037 and 0.001, respectively). CONCLUSION: In our study, we showed that AKI may develop in patients without kidney disease who underwent contrast-enhanced MRI. It is important to monitor kidney function tests after gadolinium exposure, especially in patients with GABK risk factors.