Determination of minor and trace elements in bone samples by neutron ativation analysis and fluorine by ion selective electrode
Kemik numunelerinde minör ve eser elementlerin aletli nötron aktivasyon analizi yöntemi ve flor'un iyon seçici elektrod ile tayini
  1. Tez No: 68808
  2. Yazar: GÜLAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trace elements in bone, neutron activation analysis, bone mineral density, osteoporosis, ion selective electrode, fluoride in bone. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kemikte minör ve eser elementlerin tayini oldukça önem taşımaktadır çünkü kemik kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, flor ve diğer vücut için gerekli olan elementler için önemli bir depodur. Kemik hastalıklarının gelişiminde bu elementlerin rolü ve birtakım muamelelerden sonra bu elementlerin konsantrasyonlanndaki değişiklikleri takip etmek son yıllarda oldukça ilgi toplamaktadır. Bu elementlerin azlığı ya da çokluğu osteoporoz gibi kemik hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynamaktadır böylelikle kemikte eser elementlerin tayini oldukça önem kazanmaktadır. Kemikte pek çok eser element aletli nötron aktivasyon yöntemi ile ve flor ise iyon seçici elektrot ile tayin edilmiştir. Kemik numuneleri osteoporoz hastalığı dışmda travma nedeniyle kemiğe yönelik cerrahi girişimde bulunan kişilerin uyak kanat kısımlarından alınmıştır. Kemiğin iç ve dış kısımları birbirinden ayrılmış ve ayrı ayrı analiz edilmişlerdir. Yüzey kirlenmelerini temizlemek için 5 % sitrik asit çözeltisi; kan için 5 % glikoz çözeltisi; yağ ve kas için de dietileter kdlanılmıştır. Kemik numuneleri sıvı azot içerisinde dondurulmuş ve daha sonra dövülerek küçükparçalara ayrılmıştır. Numuneler İstanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Enerji Enstitüsü'nde bulunan Triga Mark-II ve MİT reaktörlerinde ışınlanmışlardır. Ca, Na, Br, Fe, Zn, Ba, Cr, Sr, K, ve Se konsantrasyonları hesaplanmıştır. Flor elektrodu serbest halde bulunan flor iyon aktivitesine cevap verdiği için, okunan potansiyel çözeltinin iyonik gücünden etkilenmektedir. Flüorür ile kompleks yapabilecek Al, Fe, Mg gibi elementlerin varlığı flor tayinini etkilemektedir. Bu etkileri ortadan kaldırmak için içerisinde pH tamponu, flor kompleksleşmesini engelleyici madde bulunan beş tane toplam iyonik güç ayarlayıcı tampon, TISAB, denenmiştir. Şartlara en uygun olan daha sonraki çalışmalarda kullanılmıştır. Kemik numunelerini çözmek için mikrodalga asit özümleme sistemi ve bu amaç için de nitrik asit kullanılmıştır. Kemikte flor derişimini bulmak içinde standart ekleme yöntemi kullanılmıştır. Ortalama flor konsantrasyonu kemiğin iç kısmında 754± 343 ve dış kısmında 663 ± 260 mg/kg bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Kemikte eser elementler, nötron aktivasyon analizi, kemik mineral yoğunluğu, osteoporoz, iyon seçici elektrot, kemikte flüorür.
Özet (Çeviri)
The determination of minor and trace elements in bone is of considerable interest because bone serves as important storage areas for calcium, phosphorous, sodium, potassium, fluorine and other essential elements for the body. Interest in the role of these elements in the development of bone disease and monitoring of changes in their concentrations after various treatments has grown in recent years. Excess or deficiency of these elements has a role in the development of bone diseases such as osteoporosis, therefore, research on trace elements in bone is very important. Most of the trace elements in bone are determined by neutron activation analysis and fluorine by using ion selective electrode (ISE). Bone samples were obtained from twelve persons undergoing orthopedic surgery due to any reason other than osteoporosis. The cortical and trabecular parts were separated and analyzed separately. For the removal of possible surface contamination 5 % citric acid solution; for blood 5 % glucose solution; for fat and muscle diethyl ether were used. The bone samples were frozen with liquid nitrogen and then grounded. The msamples were irradiated at Triga Mark-II in ITU Nuclear Energy Institute and MIT reactors. The Ca, Na, Br, Fe, Zn, Ba, Cr, Sr, K, and Se concentrations were determined. Fluoride electrode responses to free fluoride ion activity in the solution so the cell potential is influenced from the ionic strength of the solution. Presence of aluminum, iron, magnesium ions which make complexes with fluoride ion hinder fluoride determination. In order to eliminate these effects five total ionic strength adjustment buffer, TISAB, solutions containing pH buffer solution, fluoride decomplexing agent were examined. The best suited one is used. Microwave acid digestion was used to dissolve bone samples with nitric acid. Standard addition method was used to calculate the concentration of fluoride in bone. The average fluoride concentration in trabecular and cortical bone were 754 ± 343 and 663 ± 260 mg/kg, respectively.