Hans Jonas'ın tıp ve biyoetiği
Hans Jonas' medical and bioethics
  1. Tez No: 930754
  2. Yazar: MUAMMER KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBİLE BAŞOK DİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Felsefe, Medical History and Ethics, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hans Jonas, Tıp Etiği, Genetik Mühendislik, Biyoteknoloji, Teknoloji Felsefesi, İnsan Yaşamının Kutsallığı, Hans Jonas, Medical Ethics, Genetic Engineering, Biotechnology, Philosophy of Technology, The Sanctity of Human Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Hans Jonas'ın etik düşüncesini ve özellikle tıp etiği bağlamındaki katkılarını ele alarak modern biyoteknoloji ve tıbbi araştırmaların etik boyutlarını analiz etmektedir. Çalışmanın temel amacı, Jonas'ın etik sistemini ayrıntılı biçimde inceleyerek, çağdaş tıbbi uygulamalarda karşılaşılan etik problemlere yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Tez, teorik bir yaklaşımla hazırlanmış olup giriş bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. Hans Jonas'ın tıp ve biyoetiğine ilişkin görüşlerinin merkezinde, insan yaşamının kutsallığı ve bireyin savunmasızlığı yer almaktadır. Tezde,“özdeşleşme ilkesi”ve“yaşam fenomeni”gibi kavramlar ele alınarak modern tıp etiğinin temel sorunlarına felsefi bir bakış açısı geliştirilmiştir. Jonas, genetik mühendislik, klonlama ve biyoteknolojik müdahalelere yönelik eleştirileriyle etik rehberlerin oluşturulmasının önemini vurgulamaktadır. Özellikle“sorumluluk ilkesi”çerçevesinde yalnızca mevcut nesillerin değil, gelecekteki kuşakların da dikkate alınması gerektiğini savunmaktadır. Tıbbi teknolojilerin hızlı gelişimi, etik kavramların yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Genetik mühendislik, yapay zekâ, teletıp ve nanoteknoloji gibi alanların yalnızca teknik araçlar olmadığı, aynı zamanda etik ve toplumsal sonuçları olan dönüşüm unsurları olduğu belirtilmektedir. Teknoloji felsefesi ile tıp etiği arasındaki etkileşim, insan onuru, adalet ve mahremiyet gibi temel etik ilkeler çerçevesinde ele alınmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma modern biyoteknolojinin etik sınırlarını tartışarak Jonas'ın etik çerçevesinin uygulanabilirliğini değerlendirmekte ve tıbbi etik ile biyoteknoloji alanındaki akademik tartışmalara katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyses the ethical dimensions of modern biotechnology and medical research by addressing the ethical thought of Hans Jonas and his contributions especially in the context of medical ethics. The main aim of the study is to analyse Jonas' ethical system in detail and to offer solutions to the ethical problems encountered in contemporary medical practices. The thesis is prepared with a theoretical approach, and the aim, scope and method of the research are defined in the introduction. The sanctity of human life and the vulnerability of the individual are at the centre of Hans Jonas' views on medical and bioethics. In the thesis, a philosophical perspective on the fundamental problems of modern medical ethics is developed by addressing concepts such as“the principle of identification”and“the phenomenon of life”. Jonas emphasises the importance of establishing ethical guidelines with his criticism of genetic engineering, cloning and biotechnological interventions. In particular, he argues that not only current generations, but also future generations should be taken into account within the framework of the“principle of responsibility”. The rapid development of medical technologies necessitates the re-evaluation of ethical concepts. It is stated that fields such as genetic engineering, artificial intelligence, telemedicine and nanotechnology are not only technical tools, but also elements of transformation with ethical and social consequences. The interaction between philosophy of technology and medical ethics is discussed within the framework of basic ethical principles such as human dignity, justice and privacy. In conclusion, this study discusses the ethical boundaries of modern biotechnology, evaluates the applicability of Jonas' ethical framework and contributes to the academic debates in the field of medical ethics and biotechnology.