Effects of low dose D1 and D2 dopamine receptor blockers on spatial memory in rats
Düşük doz D1 ve D2 dopamin reseptör blokırlarının sıçanların mekansal belleği üzerindeki etkileri
- Tez No: 93077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EWA DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dopamin agonist ve antagonistleri, sıçan, mekansal bellek VI, Dopamine agonists and antagonists, rat, spatial memory IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz DÜŞÜK DOZ Dİ VE D2 DOPAMİN RESEPTÖR BLOKIRLARININ SIÇANLARIN MEKANSAL BELLEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Alsaç, Başak Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Ewa Doğru Aralık, 2000, 85 sayfa Dopaminerjik nöron akımının motor performans, duyusal motor bütünlük ve güdülenme süreçleri üzerindeki rolü iyi bilinmektedir. Beyin dopaminerjik sistemlerinin öğrenme ve bellek gibi kişisel fonksiyonlarla ilişkisine dair daha az bilgi vardır. Dopaminerjik nöron akımının çalışmamasına bağlı bozukluklar olan Şizofreni ve Parkinson hastalıklarının her ikisinde de, bellek yetersizliği görülmektedir. Dopaminerjik nöron akımının sıçan neostriatumunda uzun-süreli depresyona ve hipokampal CAİ nöronlarında uzun-süreli potansiyel artışına sebep olduğu da gösterilmiştir. Uzun-süreli depresyon ve uzun-süreli potansiyel artması oluşturulması bellek oluşumunun hücresel modelleri olarak kabul edilmişlerdir ve hipokampusun bellek fonksiyonlarında, özellikle de mekansal çalışma belleğinde önemli olduğu uzun zamandır bilinmektedir.Bu çalışma, 12 kollu radyal labirent düzeneği ve pozisyonla gecikmeli eşleşmeme görevi (ikinci test 1, 5, ve 10 dakika şeklinde gecikmelerle yapildı) yardımıyla seçilmiş Dİ ve D2 dopamin reseptör antagonistlerinin (SCH 23390, ip. 0,015 mg/kg; ve raclopride, ip. 0,125 mg/kg ) sıçanlarda mekansal referans ve mekansal çalışma belleği üzerindeki etkisini incelemek üzere hazırlanmıştır. Buna ek olarak, dopamin reseptör antagonist! ile spesifik olmayan dopamin agonistinin (Apomorphine hydrochloride, ip. 0,5, 0,25 ve 0,125 mg/kg) etkileşimi araştırıldı. Bu deney düzeneğinde Dİ ve D2 antagonistlerinden hiçbiri görevin kazanılmasında radyal labirentte doğru seçim yapma performansında etkili olamamıştır. İlaç karışımları da sıçarım radyal labirentteki performansında etkili olmamıştır. İlginç şekilde, iki yüksek dozda apomorphine yalnızca raclopride ile karıştırıldığında güçlü oral sterotipiye ve bir vakada da dairesel davranışa sebep olmuştur. Pozisyonla gecikmeli eşleşmeme görevinde, raclopride sıçanların performansında etkili olmamıştır. Tersine, SCH 23390 yalnızca 5 ve 10 dakika gibi uzun gecikme sürelerinde görevin çözümünde kötüleşmeye sebep olmuştur. Bu veri, mekansal çalışma belleğine dopamin D2 reseptörü değil, Dİ reseptörünün katılımının olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF LOW DOSE Dl AND D2 DOPAMINE RECEPTOR BLOCKERS ON SPATIAL MEMORY IN RATS Alsaç, Başak M.Sc, Department of Biology Supervisor: Asist. Prof. Dr. Ewa Doğru December 2000, 85 pages The role of dopaminergic neurotransmission in motor performance, sensorimotor integration, and motivational processes has been well documented. There is much less information about involvement of brain dopaminergic systems with the cognitive functions such as learning and memory. It is known, however, that schizophrenia and Parkinson disease, both disorders related to the malfunction of dopaminergic neurotransmission, are accompanied by memory deficits. It has been also demonstrated that dopaminergic neurotransmission is mediating long-term depression (LTD) in rat's neostriatum as well as long-term potentiation (LTP) in hippocampal CA1 neurons. LTP and LDP are accepted as cellular models of memory formation, and hippocampus has long been known to be important for memory functions, especially spatial working memory. UlThe present study has been designed to examine in rats the effects of preferential Dl and D2 dopamine receptor blockers, SCH 23390 (i.p. 0.015mg/kg) and raclopride ( i.p. 0.125 mg/kg), on spatial reference and on spatial working memory, as assessed by 12-arm radial maze task, and by the delayed non- matching-to-position (DNMTP) task, the latter carried out with three different delays: 1, 5, and 10 min. In addition, the interaction of dopamine receptor antagonists with the non-specific dopamine agonist, apomorphine hydrochloride (i.p. 0.5, 0.25, and 0.125 mg/kg), was investigated. Neither the Dl nor D2 antagonist was effective in significantly altering radial maze choice accuracy in the course of the task acquisition. Drug combinations also remained with no effect on the rat performance in the radial maze. Interestingly, two higher doses of apomorphine produced pronounced oral stereotypia and in one case circling behaviour, but only when apomorphine was combined with raclopride. In DNMTP task, raclopride administration had no effect on rat's performance. In contrast, SCH 23390 caused significant deterioration in the task solving but only under longer delays of 5 and 10 min. The data confirms involvement of DA Dl but not DA D2 receptor in the spatial working memory.