Novel reagents for mild and selective hydrolysis of phosphodiester linkages
Fosfat bağlarının kontrollü hidrolizi için kullanılabillecek yeni maddeler
- Tez No: 93078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN U. AKKAYA, PROF. DR. TÜLİN GÜRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Nükleik asitler, kataliz, hidroliz, yapay enzimler ve maddeler vı, Nucleic acids, catalysis, hydrolysis, artificial enzymes and compounds IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
öz FOSFAT BAĞLARININ KONTROLLÜ HİDROLİZİ İÇİN KULLANILABİLECEK YENİ MADDELER Aka, Fatma Nihan Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Engin U. Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülin Güray Haziran 2000, 62 sayfa Nötral pH'da kontrollü fosfat-ester hidrolizi, DNA ve RNA'nın büyük öneminden dolayı, bioorganik kimya için çekici bir hedeftir. Farklı derecelerde aktivite, seçicilik ve uygulanabilirlik özellikleri olan birçok değişik reaktif önerilmiştir. Bunların arasında en ilginç olanları doğal enzimlerin bazı fonksiyonel öğelerini taşıyan“yapay nükleaz”olarak adlandırılan yapılardır. Bu çalışmada, yeni hidrolitik maddeleri başarıyla geliştirip, hidrolitik aktivitelerini DNA örnekleri üzerinde denemişbulunuyoruz. İki merkezli çinko ve europiyum komplekslerinin bu yönde oldukça umut verici olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL REAGENTS FOR MILD AND SELECTIVE HYDROLYSIS OF PHOSPHODIESTER LINKAGES Aka, Fatma Nihan M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya Co-Supervisor: Prof. Dr. Tülin Güray June 2000, 62 pages Controlled phosphodiester hydrolysis at neutral pH is an important goal for bioorganic chemistry due to the central role played by nucleic acids. A number of different reagents with varying degrees of activity, selectivity and applicability have been proposed. Most interesting among these are the so-called“artificial nucleases”structures of which, carry certain functional elements of the natural enzymes. In this study, we have successfully developed novel hydrolytic agents and studied their activity on DNA target.The binuclear zinc and europium complexes proved to be exceptionally promising in this regard.