Is a commercial complex an urban center? A case study: Bilkent center, Ankara
Alışveriş kompleksleri bir kentsel merkez midir? Örnek alan: Ankara 'Bilkent Plaza'
  1. Tez No: 93081
  2. Yazar: BANU AKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RACİ BADEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: alışveriş, tüketici davranışları, alışveriş mekanları, alışveriş kompleksleri, alışveriş merkezi, kent merkezi IV, Shopping, consumer behavior, commercial place, commercial complex, shopping center, city center 111
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
oz ALIŞVERİŞ KOMPLEKSLERİ BİR KENTSEL MERKEZ MİDİR? ÖRNEK ALAN: ANKARA“BİLKENT PLAZA”Aksel, Banu Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raci Bademli Eylül 2000, 211 sayfa Bu tezde alışveriş komplekslerinin birer kentsel merkez özelliği gösterip göstermediği araştırılmaktadır. Öncelikle, alışveriş kavramı ve değişen alışveriş ve tüketici davranışları incelenmektedir. Daha sonra, geçmişteki ve günümüzdeki alışveriş mekanları,“alışveriş yerleri”ve“alışveriş kompleksleri”olmak üzere iki ayrı başlıkta iredelenmektedir. Bir sonraki bölümde, günümüz alışveriş kompleksi olan“alışveriş merkezi”ve“kent merkezi”kavramları ekonomik, mekansal ve sosyal çerçeveler içinde incelenmiş,“alışveriş merkezlerinin”bir“kent merkezi”özelliği taşıyıp taşımadığı; ve bir kent merkezinde bulunması gereken kavram ve fonksiyonlara hangisinin sahip olduğu sorusu yanıtlanmaya çalışılmıştır. Son olarak ise, verilen yanıtın Türkiye için geçerliliğini tartışılabilmek için Ankara'da“Bilkent Center”üzerinde çalışma yapılmış ve Bilkent Center"ın bir kentsel merkez özelliği taşıyan bir alışveriş merkezi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IS A COMMERCIAL COMPLEX AN URBAN CENTER? A CASE STUDY: BİLKENT CENTER, ANKARA Aksel, Banu Ms., In the Department of City and Regional Planning, In Urban Design Supervisor: Prof. Dr. Raci Bademli September 2000, 211 pages This thesis analyses whether the commercial complexes are urban centers. First, the term shopping and changes in shopping patterns and consumer behaviors are analyzed. Then, the evolution of shopping places throughout history is discussed under two headings:“commercial places”and“commercial complexes”. Later, following the discussion of“shopping center”and“urban center”through economical, spatial and social perspectives, the question whether a shopping center, which is today's commercial complex, is an urban center or not is answered. Finally, the answers to the question are scrutinized in the case of Bilkent Center, Ankara, which is concluded to be a shopping center which displaying urban center characteristics rather than an urban center per se.