Araç içi trafik kazalarındaki 0-6 yaş grubu çocukların yaralanmalar ve oto koltuğu kullanımı yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of injuries and child safety seat use in 0-6 year-old children involved in motor vehicle accidents
  1. Tez No: 930833
  2. Yazar: MEHMET BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: araç içi trafik kazası, çocuk, çocuk oto koltuğu, çocuk travma, Car accident, child, child car seat, child trauma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında 0-6 yaş grubu araç içi trafik kazası ile başvuran hastaların demografik özellikleri, araçta oturdukları yerler, çocuk oto koltuğu kullanımı, Pediatrik Travma Skoru,Pediatrik Glasgow Koma Skoru, lezyon ve yaralanma şekilleri, hastalardan istenilen radyolojik tetkikler, sürücülerin eğitim düzeyi ve hastaların klinik sonlanımlarınınincelenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında araç içi trafik kazası sebebiyle hastanemiz acil servisine başvuran, 0-6 yaş grubu, çalışmaya katılım onamı verilen toplam 86 vaka incelenmiştir. Ebeveynlere 22 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. İlgili görevli hekim 22 sorudan oluşan anket formunda, travma birimine araç içi trafik kazası ile getirilen 0-6 yaş grubu çocukların ebeveynlerinin cevaplarını, yapılan radyolojik görüntülemeleri ve kendi muayene bulgularını işaretledi. SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Pearson Ki-Kare testi ve gerekli durumlarda ise Fisher Kesin Ki Kare testi yapılmış p< 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Kız ve erkek çocuk sayıları eşitti (43'er hasta). Çoğunluğu 2-4 yaş arası grupta idi. Çocuk oto koltuğu kullanım oranı %9.3 olarak tespit edildi. Kaza esnasında çocukların en fazla arka sağ tarafta oturduğu, bunu arka sol taraf , ön tarafve arka orta tarafın takip ettiği görüldü. Sürücülerin çoğu ortaöğretim mezunu idi. En fazla istenilen görüntüleme tetkikinin direkt grafi olduğu görüldü. En sık organ hasarının abdominal organ hasarı olduğu, onu beyin ve akciğer hasarının takip ettiği saptandı. En sık fraktürün kranyum ve ekstremitelerde görüldüğü tespit edildi. Hastaların %97.7'sinin PTS 6-12 puan aralığında, %98.8'sinin PGKS 12-15 puan aralığında görüldü. Hastaların %24.4'ünden hiçbir görüntüleme tetkiki istenmediği görülmüş, bu hastaların anamnez, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri ve gözlem sonunda taburcu oldukları tespit edilmiştir. Hastaların %83.7'si acil servisten taburcu olurken, en fazla yatış çocuk cerrahisi adına gerçekleşmiş ve bunu beyin cerrahisi ve ortopedi takip etmiştir. Sonuç: Çocuk oto kullanım oranı düşük çıkmıştır. Sıfır-altı yaş grubunda çocukların ön tarafa oturtulduğu ve bunun oranının da dikkat çekici şekilde yüksek çıktığı görülmüştür. Çocuk oto koltuğu kullanımının trafik kazalarına maruz kalan çocuklardaki cilt lezyonu,fraktür, ve organ hasarını ve hastaneye yatış oranını azalttığı gözlemlenmiştir. Yine çocuk oto koltuğu kullananların tamamının ayaktan taburcu olduğu gözlemlenmiştir. Sürücülerin eğitim durumu ile çocuk oto koltuğu kullanımı ya da çocukların araçlarda oturdukları yerler arasına istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı saptanmadı.Ön koltukta oturanlar ile arka koltukta oturanların yaralanma oranları arasında istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Yirmi kg üzeri çocuklarda fraktür ve cilt lezyonu oranı yüksek çıkarken, 20 kg altı çocuklarda ise organ hasarı daha yüksek tespit edildi. İlgili tüm yasal mevzuat ve farkındalık programlarına rağmen mevcut sonuç, araç içi çocuk güvenliği konusuna daha fazla odaklanılması gerektiğini düşündürmüştür
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis study, it was aimed to examine patients in the 0-6 age group admitted with in-vehicle traffic accidents in terms of their demographic characteristics, seating in the vehicle, use of baby auto seats, Pediatric Trauma Score, Pediatric Glasgow Coma Scale score, lesion and injury types, required radiological tests, education level of the drivers and clinical outcome of the patients. Patients and Methods: In our study, 86 cases in the 0-6 age group who were admitted to the emergency department of our hospital due to in-vehicle traffic accidents between January 1st, 2018 and December 31st, 2018 and whose consent to participate in the study were obtained were investigated. The parents were applied a questionnaire consisting of 22 questions. The parents of the children in the 0-6 age group who were admitted to the trauma unit due to an in-car traffic accident filled in the questionnaire form consisting of 22 questions, and the physician on duty recorded their answers along with the obtained radiological images and his/her own examination findings. The SPSS 15.0 statistical package software was used. In the evaluation of the data, Pearson's Chi-squared test and Fisher's Exact Chi-squared test were used, and p < 0.05 wasconsidered significant. Findings: The number of boys and girls was equal (43 patients each). Most were in the 2-4 age group. Use of baby auto seats was found to be 9.3%. It was observed that most children were seated in the right rear passenger seat during the accident, followed by the left rear passenger seat, the front passenger seat and the middle rear passenger seat. Most of the drivers were secondary school graduates. The most required imaging test was found to be direct radiography. The most common organ injury was determined to be abdominal organ injury, followed by brain and lung injury. The most common fractures were observed to be in the cranium and extremities. It was found that the PTS scores of 97.7% of the patients were between 6-12 points, and the PGCS scores of 98.8% were between 12-15. It was observed that 24.4% of the patients were not required any imaging tests and these patients were discharged as a result of history, physical examination, laboratory tests and observation. While 83.7% of the patients were discharged from the emergency department, the highest number of hospitalizations occurred for pediatric surgery, followed by brain surgery and orthopedics. Conclusion: Use of baby auto seats was found low. It was observed that children in the 0-6 age group were seated in the front passenger seat, and this rate was found to be remarkably high. It has been observed that the use of baby auto seats has reduced the rate of skin lesions, fractures and organ injuries and hospitalization rates in children exposed to traffic accidents. It was again observed that all of the children with the use of baby auto seats were discharged from the outpatient clinic. No statistically significant difference was detected between the education level of the driver and the use of baby auto seats or the seating of the children in the vehicle.No statistical difference was found between the passengers in the front seat and in the rear seat in terms of their injury rates. While the rates of fractures and skin lesions were found to be high in children over 20 kg, organ injury was found to be higher in children under 20 kg. Despite all the relevant legislation and awareness programs, the present result has suggested that in-vehicle child safety should be more focused on.