İmplant üstü restorasyonlarda kullanılabilecek farklı vida tasarımlarının vida gevşemesi üzerine etkisi: Sonlu elemanlar analizi
The effect of different screw designs that can be used in implant-supported restorations on screw loosening: Finite element analysis
- Tez No: 930832
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implant, sonlu elemanlar analizi, yiv tasarımı, vida gevşemesi, dayanak vidası, dental implant, finite element analysis, thread design, screw loosening, abutment screw
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmamızın amacı: Dişsiz boşluğa yerleştirilen implantların üzerine yapılan farklı abutment vida tasarımlarıyla oluşturulmuş protezlerin dik ve oblik kuvvetler altında 3 boyutlu modellerinin abutment vidası üzerinde oluşturduğu stresleri sonlu elemanlar analiz yöntemi ile değerlendirip vida gevşemesi hakkında yorum yapabilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda sol mandibular 1.molar bölgeye 10 mm uzunluk ve 4.6 çap boyutlarına sahip NTA (Pilatus Swiss Dental gmbh) marka implant yerleştirilerek üzerine 4mm uzunlukta ve 1 mm gingiva yüksekliğine sahip 4.5 mm çap büyüklüğünde abutment, 10 mm uzunlukta ve 2mm çap boyutlarına sahip 3 farklı tasarımda vida ile vidalanmıştır. Modeller tasarım 01 (konik uçlu) tasarım 02 (uca doğru incelen) ve orijinal tasarım (künt uçlu) olarak adlandırılmıştır. İmplant, abutment, abutment vidasında oluşan Von Mises stres değerleri incelenmiştir. Bulgular: Vertikal ve oblik kuvvetler altında implant, abutment ve vida üzerindeki von mises gerilmeleri incelenmiştir. Abutment vidasındaki Von Mises stres değerindeki artış doğrudan vida gevşemesiyle ilişkilendirilmiştir.141 Modal analiziyle vida modellerinin titreşim modlarının doğal frekans değerleri hesaplanmıştır. En kararlı vida sıralaması olarak konik uçlu (tasarım 02)> uca doğru incelen (tasarım 01)> orijinal vida olarak belirtilmektedir. Sonuçlar: Vidada yapılan tasarımsal değişikliğin marjinal bir etki yaratmadığı ve tüm modellerde benzer gerilme sonuçları olduğu tespit edilmiştir. 3 tasarım incelendiğinde gevşemesi en zor olan vida, tasarım 02 (konik uçlu) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study: To evaluate the stresses created on the abutment screw of 3D models of prostheses created with different abutment screw designs on implants placed in the edentulous space under vertical and oblique forces using the finite element analysis method and to comment on screw loosening. Materials and Methods: In our study, an NTA (Pilatus Swiss Dental gmbh) brand implant with a length of 10 mm and a diameter of 4.6 mm was placed in the left mandibular 1st molar region and an abutment with a length of 4 mm and a diameter of 4.5 mm with a gingiva height of 1 mm was screwed with 3 different designs of screws with a length of 10 mm and a diameter of 2 mm. The models were named as design 01 (tapered tip), design 02 (tapering towards the tip) and original design (blunt tip). Von Mises stress values of the implant, abutment and abutment screw were analyzed. Results: The von mises stresses on the implant, abutment and screw were analyzed under vertical and oblique forces. The increase in the von Mises stress value on the abutment screw was directly related to screw loosening.141 The natural frequency values of the vibration modes of the screw models were calculated by modal analysis. The most stable screw sequence was tapered (design 02)> tapering towards the tip (design 01)> original screw. Conclusion: It was found that the design change in the screw did not have a marginal effect and all models had similar stress results. When 3 designs were analyzed, the most difficult screw to loosen was found to be design 02 (tapered tip).