Trafik kazası sonucu anabilim dalımıza başvuran maluliyet olgularının irdelenerek değerlendirilmesi
Evaluation of disability cases due to road traffic accidents applied to department of forensic medicine
- Tez No: 652073
- Danışmanlar: PROF. DR. METE KORKUT GÜLMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Maluliyet, Tazminat, Trafik Kazası, Yaralanma, Forensic Medicine, Disability, Compensation, Traffic Accident, Injury
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve Amaç: Klinik adli tıp uygulamalarının önemli bir alanını; kişilerdeki bedensel ve ruhsal kayıpların ve oranlarının ortaya konması oluşturmaktadır. Her geçen yıl trafiğe çıkan araç sayısındaki artış aynı zamanda kazaları, yaralanmaları ve maluliyetleri de artırmaktadır. Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren kişi, oluşan bu zararı gidermekle yükümlü olduğundan, oluşan kayıplar ve oranların bilinmesi gerekmektedir. Çalışmamızda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'mıza trafik kazası sonucu maluliyet raporu almak için başvuran olguların sosyodemografik ve tıbbi özellikleri, kazaya ait özelliklerin maluliyet üzerine etkisi, maluliyet raporları konusunda olguların farkındalık durumu ve rapor hazırlanırken dikkat edilmesi gereken unsurlara dikkat çekmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'mıza Haziran 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında maluliyet raporu almak için başvuran olgulara anket çalışması yapılmıştır. Anketten elde edilen cevaplar ve düzenlenen maluliyet raporları birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilirken istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 641 olgu katılmıştır. Olguların 476'sı erkek(% 74,3), 165'i (% 25,7) kadındı. Yaş aralığı 2 ila 76 yaş arasında olup yaş grupları açısından 20-29 yaş grubunun en yüksek oranda olduğu saptandı. Kazaların dağılımı aylara göre en sık Eylül ayında, mevsimlere göre en sık sonbahar mevsiminde, gün ışığına göre en sık gündüz aralığında olduğu görüldü. Araç tipine göre en sık motosiklet kazalarının (% 45,2) olduğu saptandı. Araç içi trafik kazalarında üst ekstremite yaralanmalarının, motosiklet ve yaya kazalarında alt ekstremite yaralanmalarının daha yüksek olduğu görüldü. Kazadan sonra olguların % 93,1'inin (n:597) hastaneye yattığı, % 74,6'sı (n:478) ameliyat geçirdiği tespit edildi. Maluliyet oran ortalaması % 17,4 'dü. Maluliyet raporlarının en sık Kas-İskelet Sistemine ait arızalar (% 95,2) sebebiyle düzenlendiği izlendi. Sonuç: Trafik kazaları, önemli bir halk sağlığı sorundur. Bu nedenle, trafik kazalarını en aza indirmek ve ölümleri, yaralanmaları ve buna bağlı maluliyet durumlarını azaltmak için çaba gösterilmelidir. Düzenlenen maluliyet raporlarının adil ve tutarlı olabilmesi için uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir. Adli Tıp ve diğer uzmanlık alanlarında görev yapan hekimlerin birlikte çalışarak ortak bir yaklaşım geliştireceği, bilimsel ve uluslararası literatüre uygun bir yönetmelik hazırlanmalı, değişen güncel tedavi yaklaşımları göz önünde bulundurularak düzenli olarak revize edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The physical and mental losses and their rates in individuals constitute an important field of clinical forensic medicine practices. The increase in the number of vehicles on the traffic every year also increases the accidents, injuries and disabilities. A person who harms someone else in a flawed manner and with an unlawful act is obliged to remedy this damage. For this reason, it is necessary to know the damages and rates. In this study, it was aimed to draw attention to the factors that should be taken into consideration when preparing a report to the cases, the sociodemographic and medical characteristics of the cases, the effect of the characteristics of the accident on disability, the awareness of the cases about the disability reports who applied to the Department of Forensic Medicine of Cukurova University Faculty of Medicine to obtain disability reports as a result of a traffic accidents. Materials and Methods: A questionnaire study was conducted for the cases who applied to the Forensic Medicine Department of Çukurova University Faculty of Medicine between June 2019-June 2020 to obtain disability reports. The answers obtained from the questionnaire and the disability reports prepared were evaluated together. While evaluating the findings obtained from the study, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program was used for statistical analysis. Results: 641 cases were evaluated in our study. 476 (74,3 %) of the cases were male and 165 (27,7 %) were female. The age range was between 2 -76 ages and it was observed that most of the cases were in the 20-29 age group. It was determined that the accidents were most common in September, most frequently in the autumn season, and the most frequent in the daytime interval compared to daylight. Motorcycles ( 45,2 %) were the most frequently engaged vehicle in traffic accidents. It was observed that upper extremity injuries in vehicle traffic accidents and lower extremity injuries in motorcycle and pedestrian accidents were higher. It was found that 93,1 % (n: 597) of the cases were hospitalized and 74,6 % (n: 478) of them underwent surgical treatment after the accident. The average rate of disability was 17,4 %. It was observed that disability reports were issued mostly due to Musculoskeletal System malfunctions (95,2 %). Conclusion: Traffic accidents are an important public health problem. Therefore, efforts should be made to minimize traffic accidents and reduce deaths, injuries and related disability. A common practice should be developed for disability reports to be fair and consistent. A regulation should be prepared in accordance with scientific and international literature, in which physicians working in forensic medicine and other specialties will work together to develop a common approach. It should be revised regularly, taking into account the changing current treatment approaches.