Non-arteritik iskemik optik nöropati hastalarında peripapiller koroid vaskülarite indeksinin kontrol grubuyla karşılaştırılmasıve zaman içindeki değişimi
Comparison of peripapillary choroidal vascularity index in patients with nonarteritic ischemic optic neuropathy with the control group and changes over time
- Tez No: 930846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYAZIT İLHAN, UZMAN SELDA ÇELİK DÜLGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAİON), Optik koherens tomografi (OKT), SD-OKT, EDI-OKT, subfoveal koroidal kalınlık, peripapiller koroidal kalınlık, koroid vaskülarite indeksi, Non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy (NAION), Optical coherence tomography (OCT), SD-OCT, EDI-OCT, subfoveal choroidal thickness, peripapillary choroidal thickness, choroidal vascularity index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAİON) patogenezinde koroid kalınlığı ve peripapiller koroid vaskülaritesinin rolünü değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza NAİON tanısı alan 32 hastanın etkilenen 32 gözü (Grup 1) ile etkilenmeyen 32 gözü (Grup 2), 27 kontrol hastasının 27 gözü (Grup 3) dahil edildi. Hastaların görme kaybının başlamasından muayene tarihlerine kadar geçen süre ortalama 9.50±5.10 (en az 2, en fazla 20) gündür. Görme alanı (GA) santral 30-2 formatında yapılıp ortalama deviasyon değerleri baz alınarak kaydedildi. SDOKT cihazındaki retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlık ölçme yöntemi ve EDİ-OKT yöntemi kullanılarak görüntüler elde edildi. RSLT kalınlıkları ölçüldü; 3.4 mm çapındaki peripapiller halkasal kesitlerde peripapiller koroid vaskülarite indeksi (PPKVİ), optik disk (OD) merkezli horizontal ve vertikal kesitlerde peripapiller koroidal kalınlık (PPKK) ölçümleri, foveayı merkeze alan horizontal kesitlerde ise subfoveal koroidal kalınlık (SFKK) ölçümleri yapıldı. Tüm gruplarda başlangıç en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), renkli görme (RG) düzeyleri, göz içi basınç (GİB) ölçümleri, GA kayıpları kaydedilip analiz edilecek OKT görüntülemeleri elde edildi. Grup 1 ve Grup 2'de ise prospektif olarak 3.ay, 6.ay, 9.ay, 12.ay EİDGK, RG düzeyleri, GİB ölçümleri, GA kayıpları ile OKT görüntülemeleri elde edilip analiz edildi. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet, ek hastalıklar, sigara kullanımı, kırma kusurları, sferik eşdeğer, ön kamara derinliği, aksiyel uzunluk ve GİB açısından benzerdi (p>0.05). Başlangıç SFKK; Grup 1'de 319.36 ± 111.94 mikrometre, grup 2'de 320.70 ± 105.27 mikrometre, grup 3'te 269.16 ± 95.82 mikrometre olarak ölçülmekle beraber 3 grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.114). SFKK seyri grup 1 ve grup 2 arasında karşılaştırıldı ve hiçbir vizitte anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Peripapiller nazal 1000 ve 1500 mikrometre ile peripapiller xii temporal 1000 mikrometreden ölçülenler dışındaki tüm başlangıç PPKK ölçümlerinde 3 grup arasında anlamlı fark izlendi (p0.05). Grup 1'in 3. aydaki PPKK ölçümlerinde, temporal kadran dışındaki tüm kadranlarda, başlangıca göre istatiksel anlamlı düşüş gözlendi (p0.05). Grup 1'in takiplerinde başlangıca göre 3.aydaki PPKVİ ölçümlerinde artış gözlense de istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Başlangıç PPKVİ ile hem başlangıç EİDGK (Sperman'ın korelasyon katsayısı, r=-0.476, p=0.006) hem de 12. aydaki EİDGK (Sperman'ın korelasyon katsayısı, r=-0.403, p=0.022) arasında anlamlı korelasyon saptandı, hastaların başlangıçtaki PPKVİ ne kadar yüksekse, başlangıç ve 12. aydaki görme keskinlikleri o kadar yüksek olmaktaydı. Sonuç: Optik sinir kan dolaşımının karmaşık yapısı koroid dolaşımı ile de ilişkilidir. Çalışmamızda NAİON gelişen kişilerin koroid kalınlığı ve koroidal vaskülaritesi kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Peripapiller koroid kalınlığı NAİON gelişimine yatkınlık oluşturabileceği gibi NAİON gelişimi de peripapiller koroid yapısını etkileyebilir. Yüksek koroidal vaskülarite, NAİON hastalarında görülen risk altındaki disk yapısının bir parçası olabileceği gibi, optik sinir perfüzyonunu etkileyebilecek iskemik süreçlere karşı gelişen mekanizmalarının parçası da olabilir. Koroid vaskülaritesinin NAİON ile ilişkisinin daha geniş hasta grupları ile diğer yardımcı görüntüleme teknikleri de kullanılarak çalışılması, bu hastalığın patogenezinin anlaşılmasına ve tedavisinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to evaluate the role of choroidal thickness and peripapillary choroidal vascularity in the pathogenesis of nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy (NAION). Methods: Our study included 32 eyes with NAION (Group 1) and 32 unaffected fellow eyes (Group 2) in 32 patients and 27 eyes of 27 control patients (Group 3). The mean time from the onset of vision loss to the examination dates of the patients was 9.50±5.10 (minimum 2, maximum 20) days. Visual field (VF) was recorded in the central 30-2 format and the mean deviation values were taken into account. Images were obtained using the retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness measurement method with the SD-OCT device and the EDI-OCT method. RNFL thicknesses were measured; peripapillary choroidal vascularity index (PPCVI) was measured in 3.4 mm diameter peripapillary circular sections, peripapillary choroidal thickness (PPCT) was measured in horizontal and vertical sections centered on the optic disc (OD), and subfoveal choroidal thickness (SFCT) was measured in horizontal sections centered on the fovea. In all groups, initial best corrected visual acuity (BCVA), color vision (CV) levels, intraocular pressure (IOP) measurements, and OCT images to be analyzed were recorded. In Group 1 and Group 2, prospective 3rd, 6th, 9th, and 12th month BCVA, CV levels, IOP measurements, VF losses, and OCT images were obtained and analyzed. Results: The groups were similar in terms of age, gender, comorbidities, smoking habit, refractive errors, spherical equivalent, anterior chamber depth, axial length and IOP (p>0.05). Baseline SFCT was measured as 319.36 ± 111.94 micrometers in Group 1, 320.70 ± 105.27 micrometers in Group 2, and 269.16 ± 95.82 micrometers in Group 3; however, no significant difference was found among the 3 groups (p=0.114). SFCT courses were compared between Group 1 and Group 2 and no significant difference was found at any of the visits (p>0.05). Significant differences were observed among the 3 groups in all initial PPCT measurements except xiv those measured at peripapillary nasal 1000 and 1500 micrometers and peripapillary temporal 1000 micrometers (p0.05). In group 1, a statistically significant decrease was observed in PPCT measurements at the 3rd month compared to the baseline in all quadrants except the temporal quadrant (p0.05). Although an increase was observed in PPCVI measurements at the 3rd month compared to the baseline in the follow-up of Group 1, it was not statistically significant (p>0.05). A significant correlation was found between baseline PPCVI and both baseline BCVA (Sperman's correlation coefficient, r=-0.476, p=0.006) and 12-month BCVA (Sperman's correlation coefficient, r=-0.403, p=0.022); the higher the patients' baseline PPCVI, the higher their baseline and 12-month visual acuities. Conclusion: The complex structure of optic nerve blood circulation is also related to choroidal circulation. In our study, choroidal thickness and choroidal vascularity were found to be higher in patients with NAION compared to the control group. Peripapillary choroidal thickness may predispose to NAION development, and NAION development may also affect peripapillary choroidal structure. High choroidal vascularity may be a part of the disc-at-risk structure seen in NAION patients, or it may be a part of the mechanisms developing against ischemic processes that may affect optic nerve perfusion. Studying the relationship between choroidal vascularity and NAION in larger patient groups using other auxiliary imaging techniques will greatly contribute to understanding the pathogenesis of this disease and developing its treatment. xv