Karnozin ve düşük moleküler ağırlıklı heparinin ratlarda random paternli McFarlane flebi yaşayabilirliği ve plazma sıvısındaki mikrobial metabolitlerinin üzerine etkisinin araştırılması
The effect of carnosine and low molecular weight heparin on random pattern McFarlane flap viability and microbial metabolites in plasma fluid in rats
- Tez No: 930861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN CAHİT ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Random paternli flep, Karnozin, Düşük moleküler ağırlıklı heparin, Mikrobiyal Metabolit, Random patterned flap, Carnosine, Low molecular weight heparin, Microbial metabolite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Ratlarda deneysel mc farlane deri flebi modeli oluşturularak, Karnozin ve DMAH uygulamasının deri flebinde yaşayabilirlik üzerindeki etkisi ile biyokimyasal ve patolojik parametrelerle korelasyonunu değerlendirmektir. Bu çalışmada 40 adet yaşları 0.5-1 aralığında olan Sprague Dawley türü hepsi aynı üreme döngüsü evresinde olan dişi cinsiyette rat kullanılacaktır. Çalışmadaki amacımız Karnozin ve DMAH ın random deri flep yaşayabilirliği ve plazmadaki mikrobial metobilitler üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla denekler 4 gruba ayrılacaktır. Grup 1 Deney grubu (n=10): Bu gruptaki deneklere çalışmanın 0. Günü sırt bölgesinden 3x9 cm boyutunda kaudal tabanlı random patternli dorsal cilt flebi kaldırılıp yerine tekrar iade edilecektir.7 gün boyunca günlük yara bakımı povidon iyotla yapılacaktır. Grup 2 Karnozin grubu(n=10): Bu gruptaki deneklere grup 1 deki işlemlerin aynısı yapılıp Postop 0. Gün dahil olmak kaydıyla günlük Karnozin 100mg/kg/gün dozdan intraperitoneal yolu ile uygulanacaktır. Grup 3 DMAH grubu(n=10): Bu gruptaki deneylere grup 1 deki işlemlerin aynısı yapılıp postop 0.gün dahil olmakla günlük DMAH her gün aynı şekilde 1mg/kg/gün subkutan olarak uygulanacaktır. Grup 4 Karnozin ve DMAH (n=10): Bu gruptaki deneylere grup 1 deki işlemlerin aynısı yapılıp her gün ilaçlar kombine bir şekilde grup 2 ve grup 3 de gösterilen şekilde uygulanacaktır. Yedi günlük tedavi sonunda tüm hayvanların flepleri dijital fotoğraf makinesi ile fotoğraflanarak flep yaşayan alanı/flep total alanı topografik ölçümleri yapılacaktır. Flep bazının 5 cm distalinden ve nekroz sınırından anestezi altında histopatolojik incelemeler için kesitler alındıktan sonra hayvanlar dekapite edilerek mikrobial metobolitlerin araştırılması adına biyokimyasal paremetlerin çalışılması için kan örnekleri alınıp, denekler sakrifiye edilecektir. Flep cerrahisinin en büyük sorunlarından biri flep nekrozu ve beraberinde getirdiği morbiditeler, hastane yatış sürelerinde uzama ve tekrar eden cerrahiler plastik cerrahinin en büyük uğraş alanlarındandır. Yaygın olarak kullanılan random paternli fleplerde de flep nekrozu kısmi veya tam olarak yaşanmaktadır. Flep beslenmesi üzerine daha önce birçok çalışma ve farmakolojik ajan tedavisi bulunmasına rağmen Karnozin ve DMAH ın birlikte de kullanılarak random paternli flep sağkalımı üzerine ve araştırmamızda bahsi geçen biyokimyasal paremetler üzerine etkisi daha önce çalışılmamıştır. Bu çalışmada iskemi-reperfüzyon modeli oluşturulduktan sonra, DMAH ve Karnozinin flep yaşayabilirliği üzerine olumlu etkilerinin olduğu ve yukarda bahsi geçen biyokimyasal parametrelerin kontrol grubu ile değerlendirildiğinde en çok DMAH ve Karnozin verilen grupta yüksek çıkmıştır. Bu artışın iskemi tedavisinde Karnozin ve DMAH uygulama alanı bulduğunda önemli bir biyobelirteç olarak tedavinin etklinliğini ortaya koymada rolü olacağını düşünmekteyiz. Patolojik değerlendirme de nekroz, inflamasyon, ödem parametrelerinin karnozin ve kombin ilaç verilen gruplarındaki şiddet düzeyi düşüklüğü, ilaçların antienflamatuvar ve antioksidan etkinliğine bağlanmıştır. Postoperatif 7. gün yapılan yaşayabilirlik değerlendirmesinde Karnozin ve DMAH verilen grupların yaşayan flep oranının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. Histopatolojik olarak da Karnozin ve Kombin ilaç verilen grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede birim alanda daha az enflamatuvar hücre, daha az ödem ve nekroz olduğu bulundu. Biyokimyasal parametrelerde ise en çok DMAH verilen grupta ardından Karnozin verilen grupta değerler yüksek izlendi. Çalışmamızda postoperatif 7 gün boyunca devam edilen 100 mg/kg/gün Karnozin ve 1mg/kg/gün DMAH'ın sistemik uygulamasının flep yaşayabilirliğini arttırdığı gösterilmiştir. Flep cerrahisi planlanan hastalara operasyon sonrası sistemik bir şekilde bu ilaçların tek tek ya da kombin şekilde uygulaması ile komplikasyonların, hastanede yatış süresinin, ek cerrahi girişimlerin azalacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CARNOSINE AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN ON RANDOM PATTERN MC FARLANE FLAP VIABILITY AND MICROBIAL METABOLITES IN PLASMA FLUID IN RATS The aim of this study is to evaluate the effects of Carnosine and DMAH on the viability of skin flaps in an experimental McFarlane skin flap model in rats and to assess their correlation with biochemical and pathological parameters. This study will include 40 female Sprague Dawley rats, aged between 0.5 and 1 year, all in the same reproductive cycle stage. The objective is to investigate the effects of Carnosine and DMAH on random skin flap viability and plasma microbial metabolites. For this purpose, the subjects will be divided into four groups: Group 1 (Control Group) (n=10): On day 0 of the study, a 3×9 cm caudally based random-pattern dorsal skin flap will be elevated and then repositioned. Daily wound care with povidone-iodine will be performed for 7 days. Group 2 (Carnosine Group) (n=10): The same procedures as in Group 1 will be applied, and in addition, Carnosine will be administered intraperitoneally at a dose of 100 mg/kg/day, starting from postoperative day 0. Group 3 (DMAH Group) (n=10): The same procedures as in Group 1 will be applied, and in addition, DMAH will be administered subcutaneously at a dose of 1 mg/kg/day, starting from postoperative day 0. Group 4 (Carnosine + DMAH Group) (n=10): The same procedures as in Group 1 will be applied, and both drugs will be administered in combination as described in Groups 2 and 3. After seven days of treatment, all animals' flaps will be photographed using a digital camera, and topographic measurements of the flap survival area relative to the total flap area will be performed. Under anesthesia, tissue sections will be taken from 5 cm distal to the flap base and from the necrotic boundary for histopathological examination. Afterward, the animals will be decapitated, and blood samples will be collected for biochemical parameter analysis to investigate microbial metabolites. The subjects will then be sacrificed. One of the biggest challenges in flap surgery is flap necrosis, which leads to increased morbidity, prolonged hospital stays, and the need for repeated surgeries, making it a major concern in plastic surgery. In commonly used random-pattern flaps, partial or complete flap necrosis frequently occurs. Although numerous studies and pharmacological treatments have been conducted on flap perfusion, the combined effect of Carnosine and DMAH on random-pattern flap survival and the biochemical parameters mentioned in this study has not been previously investigated. In this study, after establishing the ischemia-reperfusion model, Carnosine and DMAH were found to have a positive effect on flap viability. Additionally, when the biochemical parameters were compared with the control group, the highest values were observed in the group that received both DMAH and Carnosine. We believe that this increase could serve as an important biomarker in evaluating the efficacy of treatment once Carnosine and DMAH find their application in ischemia treatment. Histopathological evaluation revealed that necrosis, inflammation, and edema severity were lower in the Carnosine and combination therapy groups, suggesting that the drugs exerted anti-inflammatory and antioxidant effects. On postoperative day 7, flap viability assessment demonstrated that the surviving flap area was significantly higher in the Carnosine and DMAH-treated groups compared to the control group. Histopathological analysis also showed that the Carnosine and combination therapy groups had statistically significantly fewer inflammatory cells, less edema, and reduced necrosis per unit area than the controlgroup. Regarding biochemical parameters, the highest values were observed in the DMAH group, followed by the Carnosine group. This study demonstrates that the systemic administration of 100 mg/kg/day Carnosine and 1 mg/kg/day DMAH for 7 days postoperatively improves flap survival. It is believed that systemic administration of these drugs, either individually or in combination, after surgery in patients undergoing flap procedures may reduce complications, hospital stay duration, and the need for additional surgical interventions.