Romatoloji Polikliniğinde uzaktan semptom sorgulamasının (tele-anamnez) triyaj değeri
The triage value of remote symptom assessment (tele-anamnesis) in the rheumatology Outpatient Clinic
  1. Tez No: 930917
  2. Yazar: ÖMER VURAL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ALPAY KANITEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, romatoloji, inflamatuar hastalıklar, triyaj, ankilozan spondilit, Pain, rheumatology, inflammatory diseases, triage, ankylosing spondylitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Romatolojik hastalıklar, inflamatuar özelliktedir ve en belirgin ortak özellikleri kas iskelet sisteminde ağrıya yol açmalarıdır. Genel toplumda ise kas ve iskelet sistemi ağrıların çoğu travma, dejeneratif sorunlar ya da fazla kullanım gibi mekanik sebeplerden kaynaklanır. Dolayısıyla kas iskelet sisteminde ağrı yakınması ile başvuran hastalarda geniş bir ayırıcı tanı yelpazesi söz konusudur ve triyaj önemlidir. Özellikle etkili triyaj beklenen birinci basamak sağlık hizmetlerinde, hem dünyada hem de ülkemizde hasta sayısı giderek artmaktadır. Teknolojinin desteği ile uzaktan semptom sorgulaması etkin triyaj hizmetine olumlu katkı sağlayabilir. Literatürde elektronik araçlarla triyaj konusunda çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada amaç, uzaktan elektronik semptom sorgulaması kullanılarak elde edilen“tele anamnez”in, kas iskelet sistemi ağrı yakınması ile başvuran hastalarda inflamatuar grubu tahmin etme gücünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Koç Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Polikliniği'nden Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında ilk defa randevu alan hastalara, bilgilendirilmiş yazılı ve sözlü onamlar alındıktan sonra, mobil telefon kısa mesaj (SMS) ile 'Uzaktan Semptom Sorgulama' anketi iletildi. Tele-anamnez olarak isimlendirdiğimiz bu sistem için anket yazılım alt yapısı Pisano firması tarafından sağlandı. Yüz yüze muayene ve tetkik sürecinden sonra hastane bilgi yönetim sistemine kaydedilmiş son tanılar inflamatuar/noninflamatuar tanılar olmak üzere ikiye ayrıldı. Yüz yüze muayeneden ve tele-anamnezden toplanan veriler bilgisayar ortamında kaydedilerek iki grup arasındaki yanıt farklıkları analiz edildi. Çalışmamıza 2023.178.IRB1.059 numaralı ve 04.09.2023 tarihli etik kurul onayı alındı. Bulgular: Çalışmamızda 107 hastaya SMS aracılığı ile ulaşıldı ve toplam 52 hastanın verisi analiz edilebildi. Kadınlarda fibromiyalji sendromu erkeklerde ise spondiloartritler en sık koyulan tanılardı (%41, p=0.005; %52, p=0.004 ). Ağrının hareketle artması ve karıncalanma varlığı noninflamatuar grupta inflamatuar gruba kıyasla anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla %75, %35; p=0.014 , %75, %37.5; p=0.021). Aksiyel eklem yakınması ile gelen hastalardan ankilozan spondilit (AS) tanısı koyulanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ağrı süresi 6 hafta-3 ay arasında, ağrıda artış süresi ise 6 haftadan fazlaydı (sırasıyla %30, %3; p=0.045, %70, %28; p=0.027). Hareketle ağrının azalması ve sabaha karşı uyandırma AS grubunda daha yüksekti (sırasıyla %90, %38; p=0.008, %90, %55, p=0.064). İnflamatuar, non-inflamatuar hastalık ayırımı için“univariate lojistik regresyon”analizi yapıldığında, günlük işlerle şikayetlerde artış (p=0.014, OR: 5.57, %95 CI: 1.29-23.97) ve hareketle şikayetlerde azalma olmaması (p=0.044, OR: 0.24, %95 CI: 0.05-1.05) non-inflamatuar grupta istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Bu çalışma romatoloji alanında tele-anamneze dair yapılmış ilk çalışmadır. Tele-anamneze hastalarımız önemli oranda uyum göstermiştir. İnflamatuar hastalıkları tahmin etme gücü yeterince iyi görünmemekle birlikte özellikle bel ağrısı olan hastalarda AS'yi tahmin edebilmek mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rheumatological diseases are inflammatory and their most common feature is that they cause pain in the musculoskeletal system. In the general population, most musculoskeletal pain is caused by mechanical reasons such as trauma, degenerative problems or overuse. Therefore, there is a wide range of differential diagnosis in patients presenting with complaints of pain in the musculoskeletal system and triage is important. Especially in primary health care services where effective triage is expected, the number of patients is increasing both in the world and in our country. Remote symptom inquiry with the support of technology can contribute positively to effective triage service. Studies on triage with electronic tools are limited in the literature. This study aims to investigate the power of“tele anamnesis”obtained using remote electronic symptom inquiry to predict the inflammatory group in patients presenting with complaints of pain in the musculoskeletal system. Material and Methods: After obtaining informed written and verbal consent, the“Remote Symptom Assessment”questionnaire was sent to patients who made an appointment for the first time at the Koç University Hospital Rheumatology Clinic between January and June 2024 via mobile phone text message (SMS). The survey software infrastructure for this system, which we call tele-anamnesis, was provided by“Pisano”. After the face-to-face examination and laboratory process, the final diagnoses recorded from outpatient records were divided into two as inflammatory/non-inflammatory. The data collected from the face-to-face examination and tele-anamnesis were recorded in a computer environment and the differences in responses between the two groups were analyzed. The local ethics committee approved our study with the number 2023.178.IRB1.059 and the date 04.09.2023 Results: In our study, 107 patients were reached via SMS and data from a total of 52 patients could be analyzed. The most common diagnoses were fibromyalgia syndrome in women and spondyloarthritis in men (41%, p=0.005; 52%, p=0.004). Increase in pain with movement and presence of tingling were significantly higher in the non-inflammatory group compared to the inflammatory group (75%, 35%; p=0.014, 75%, 37.5%; p=0.021, respectively). In patients presenting with axial joint complaints and diagnosed with ankylosing spondylitis (AS), the duration of pain was statistically significantly between 6 weeks and 3 months, and the duration of pain increase was more than 6 weeks (30%, 3%; p=0.045, 70%, 28%; p=0.027, respectively). Pain reduction with movement and waking up in the morning were higher in the AS group (90%, 38%; p=0.008, 90%, 55%, p=0.064, respectively). When univariate logistic regression analysis was performed for the distinction of inflammatory and non-inflammatory diseases, increase in complaints with daily tasks (p=0.014, OR: 5.57, 95% CI: 1.29-23.97) and no decrease in complaints with movement (p=0.044, OR: 0.24, 95% CI: 0.05-1.05) were found to be statistically significant in the non-inflammatory group. Conclusion: This is the first study on tele-anamnesis in the field of rheumatology. Our patients showed significant compliance with teleanamnesis. Although the power to predict inflammatory diseases does not seem to be good enough, it seems possible to predict AS, especially in patients with low back pain.