Yan kısıtlara sahip konteyner yükleme ve araç rotalama probleminin bütünleşik çözümüne yönelik bir model önerisi
A model proposal for the integrated solution of the container loading and vehicle routing problem with side constraints
  1. Tez No: 931000
  2. Yazar: TEVFİK ALTINALEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN FIĞLALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ulaşım, Industrial and Industrial Engineering, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama Problemi, Dikdörtgensel Konteyner Yükleme Problemi, Kesme ve Paketleme Problemi, Sırt Çantası Problemi, Stok Kesme Problemi, Vehicle Routing Problem, Rectangular Container Loading Problem, Cutting and Packing Problem, Knapsack Problem, Cutting Stock Problem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Konteyner Yükleme ve Araç Rotalama Problemi, taşımacılıkta yaygın olarak kullanılan problemlerdendir. Özellikle fazla sayıda yan kısıtlara sahip versiyonları deterministik olmayan polinomsal zamanda çözülemeyen zor problemler kategorisindedir. Bu çalışmada, bir lojistik firmasının yedek parça taşıma problemini çözen özgün bir Bütünleşik Konteyner Yükleme ve Araç Rotalama Problemi modellenerek, çözülmüştür. Ana problemin içermiş olduğu değişken ve kısıt sayısı çok fazla ve karmaşık olduğundan, problem ikiye bölünerek modellenmiştir. Birinci problem, konteynerler içerisine konulacak kutuların, ağırlık, hacim limitlerine ve paylaştırma kısıtlarına uygun olarak ayrımını ve kullanılacak tırların turlarını bulurken, ikinci problem, ayrılan kutuların konteynerlerin içerisine dikey kararlılık ve ağırlık dağılım kısıtlamalarına uygun olarak yerleşimini sağlamaktadır. Daha sonra, iki model bağlantı kısıtları yazılarak birleştirilmiştir. Birleştirilmiş model, değişik boyuttaki veri setleriyle, karma tam sayılı matematiksel model ve Mat-Sezgisel bir yaklaşım kullanılarak iki farklı şekilde çözülerek sonuçları yorumlanmıştır. Çözülemeyen boyuttaki problemlerin performansı, paketlerin yüklenmesi için gerekli olan konteyner sayısının alt sınırıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Container Loading and Vehicle Routing Problem is one of the common problems encountered in logistics. Particularly, the versions with more side constraints are considered as Non-Deterministic Polynomial-Time (NP) Hard problem. In this research, an original Compact Container Loading and Vehicle Routing Problem, which finds a solution to the spare-part transportation problem of a company, is modeled and solved. Since the main problem includes lots of variables and hard constraints, it is divided into two parts to be modeled easier. Whereas the first problem is used for the allocation of the boxes into the containers considering weight, volume and allocation limitations and the tours of the trucks, the second problem is used for the stowage of the boxes into the used containers regarding vertical stability and weight distribution constraints. Afterwards, two models are aggregated by using linking constraints. The aggregated model is solved with the different-sized data sets by using a mixed integer mathematical model and Math-Heuristics approach. The results are interpreted. The performances of the unsolved big-sized problems are benchmarked with the lower bound on the required number of containers.