Pediatrik hastalarda umblikus seviyesi altındaki cerrahilerde uygulanan kaudal blok ve transversus abdominis plan bloğunun postoperatif ağrı ve analjezik tüketimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of caudal block and transversus abdominis plane block on postoperative pain and analgesic consumption in pediatric patients undergoing surgery below the umbilicus
- Tez No: 931002
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Transversus Abdominis Plan Bloğu, Kaudal Blok, Pediatrik Anestezi, Rejyonel Anestezi, Postoperatif Ağrı, Transversus Abdominis Plane Block, Caudal Block, Pediatric Anesthesia, Regional Anesthesia, Postoperative Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Pediatrik hastalarda akut ağrı gelişmesi ve akut ağrının kronik ağrıya dönüşmesi operasyon sonrası zamanda en önemli sorunlardan biridir. Yaptığımız çalışmada pediatrik hastalarda umblikus seviyesi altı cerrahi uygulanan, genel anestezi sonrası yapılan transversus abdominis plan (TAP) bloğunun postoperatif analjezide kaudal blok kadar etkin olacağını göstermeyi amaçladık. Ayrıca postoperatif ek analjezi ihtiyacının azalması, hasta ve aile memnuniyeti, kronik ağrı gelişimi üzerine etkilerini karşılaştırma da amaçlarımız arasındadır. Çalışmamıza pediatrik hastalarda 1-7 yaş arası, ASA sınıflaması I ve II, umblikus seviyesi altı cerrahi uygulanan 60 çocuk hasta dahil edildi. Pediatrik hastalara genel anestezi uygulandıktan sonra kaudal blok uygulanan (Grup K) ve transversus abdominis plan (TAP) (Grup T) bloğu uygulanan olacak şekilde 30 ar kişilik 2 grup oluşturuldu. Genel anestezi uygulanması sonrasında, cerrahi insizyon öncesinde; kaudal blok uygulanan hastalara 1 ml/kg bupivakain %0,25 konsantrasyonda, transversus abdominis plan (TAP) yapılan hastalara 0,3 ml/kg bupivakain %0,25 konsantrasyonda lokal anestezi uygulandı. Hastaların indüksiyon öncesi ve sonrası, cerrahi insizyon sonrası, intraoperatif 15., 30., 45., 60. dk ve operasyon sonu kalp tepe atımı (KTA), noninvaziv sistolik arter basıncı (SAB), noninvaziv diastolik arter basıncı (DAB) ve arteryel oksijen satürasyonu (SPO2) kaydedildi. Tüm hastaların postoperatif dönemde 2., 6., 12. ve 24. saatlerdeki ağrı düzeyleri FLACC skoru kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca ek analjezik ihtiyacı, hematom, bulantı-kusma, enfeksiyon gibi komplikasyonlar ile aile memnuniyeti kayıt altına alındı. Taburcu edilen hastalara, postoperatif verilerin tamamlanması için telefon yoluyla ulaşılarak gerekli bilgiler öğrenildi. Yaptığımız bu çalışmada hastaların demografik verileri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hastaların kaydedilen intraoperatif indüksiyon öncesi ve sonrası, cerrahi insizyon sonrası, intraoperatif 15., 30., 45., 60. dk ve operasyon sonu kalp tepe atımı (KTA), noninvaziv sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB) ve oksijen satürasyonuna (SPO2) göre Grup T ve Grup K arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Postoperatif bakılan 2., 6., 12. ve 24. saatlerde FLACC skorlaması kıyaslandığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Postoperatif 2., 6., 12. ve 24. saat takip edilen olgularda bulantı kusma, ek analjezi ihtiyacı, bulantı-kusma ve aile memnuniyeti karşılaştırılan Grup K ve Grup T arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Operasyon sonrasında Grup K ve Grup T'de bulunan pediatrik hastaların hiçbirinde ek komplikasyon görülmedi. Ayrıca her iki blok uygulaması sıradında da hiçbir hastada komplikasyon gerçekleşmemiştir. Çalışmamızda ultrasonografi eşliğinde yapılan transversus abdominis plan (TAP) bloğunun, pediatrik hastalarda altın standart olarak kabul edilen kaudal blok kadar etkili, multimodal analjezinin parçası olduğunu, analjezi kalitesini iyileştirdiğini ve hasta konforunu arttırdığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
One of the most significant postoperative issues in pediatric patients is the development of acute pain and its potential progression to chronic pain. In our study, we aimed to demonstrate that the transversus abdominis plane (TAP) block, performed after general anesthesia in pediatric patients undergoing surgery below the umbilicus level, would be as effective as the caudal block in providing postoperative analgesia. Additionally, we aimed to compare the effects of both techniques on the need for supplemental analgesia, patient and family satisfaction, and the development of chronic pain. Our study included 60 pediatric patients aged between 1 and 7 years, classified as ASA physical status I or II, and scheduled for lower abdominal surgery. Following the induction of general anesthesia, the patients were randomly divided into two groups of 30: Group K received a caudal block and Group T received a transversus abdominis plane (TAP) block. Prior to surgical incision, patients in Group K were administered 1 ml/kg of 0.25% bupivacaine via caudal block, while patients in Group T received 0.3 ml/kg of 0.25% bupivacaine via TAP block. Heart rate (HR), noninvasive systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), and peripheral oxygen saturation (SpO₂) were recorded at the following time points: before and after induction, after surgical incision, intraoperatively at 15, 30, 45, and 60 minutes, and at the end of surgery. Postoperative pain levels were assessed using the FLACC scale at the 2nd, 6th, 12th, and 24th hours. Additional analgesic requirements, as well as complications such as hematoma, nausea-vomiting, and infection, along with family satisfaction, were also recorded. For patients who had been discharged, postoperative data were completed via phone follow-up. There were no statistically significant differences between the two groups in terms of demographic data. No statistically significant differences were found between Group T and Group K regarding HR, SAP, DAP, and SpO₂ at any of the measured intraoperative time points. Similarly, FLACC scores at 2nd, 6th, 12th, and 24th hours postoperatively showed no statistically significant difference between the two groups. There were also no significant differences between the groups regarding nausea-vomiting, need for additional analgesics, or family satisfaction at the same postoperative time intervals. No complications were observed in any of the pediatric patients in either group during or after the procedures. In our study, we observed that the ultrasound-guided transversus abdominis plane (TAP) block is as effective as the caudal block, which is considered the gold standard in pediatric patients. It is a valuable component of multimodal analgesia, improves the quality of analgesia, and enhances patient comfort.