Ortaokul öğrencilerinin fiziksel uygunluk bilgi düzeyi ile obezite farkındalıklarının incelenmesi
Examination of knowledge level of physical fitness and obesity awareness of secondary school students
  1. Tez No: 931053
  2. Yazar: MERVE GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR SERBES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Uygunluk, Fiziksel Aktivite, Obezite, Beden Eğitimi ve Spor, Öğrenci, Physical Fitness, Physical Activity, Obesity, Physical Education and Sports, Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin fiziksel uygunluk bilgi düzeyi ve obezite farkındalıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Çanakkale merkez ve ilçelerinde öğrenim gören 400 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Veriler,“Fiziksel Uygunluk Bilgi Testi”ve“Obezite Farkındalık Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için betimsel, nedensel karşılaştırma ve korelasyonel analiz yöntemleri uygulanmıştır. İkili karşılaştırmalarda İndependent-Sample t testi, fiziksel uygunluk bilgi testi ve obezite farkındalık düzeyinin sınıflara göre farklılıklarının belirlenmesi için One-Way Anova analizi kullanılmıştır. Katılımcıların FUBD ve OF arasındaki ilişkinin incelenmesi için pearson korelasyon analizine başvurulmuştur. FUBD obezite farkındalık yordaması düzeyinin belirlenmesi için çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin FUBD ve OF düzeylerinin düşük olduğu, cinsiyet değişkenine göre OF ve alt boyutlarında fark olmadığını göstermiştir. FUBD nin genel sağlık alt boyutunda ise fark olduğu tespit edilmiştir. Sınıf değişkenine göre katılımcıların OF düzeylerinde fark olmadı, ölçeğin beslenme alt boyutunda fark olduğu bu farkın 5 ve 7 sınıflardan kaynaklandığı gözlenmiştir. FUBD, esneklik ve genel sağlık bilgisi alt boyutlarında sınıflara göre fark olduğu bu farklılıkların 5,7; 5,8; ve 6,8 sınıf düzeylerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ayrıca FUBD ve alt boyutları ile OF toplam ile obezite farkındalık, beslenme ve fiziksel aktivite alt boyutları arasında zayıf ve anlamlı korelasyonlar olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analiz bulgularına göre FUBD alt boyutlarından antrenman prensipleri toplam OF, obezite farkındalığı ve beslenme alt boyutlarını pozitif ve anlamlı yordadığı, FUBD alt boyutları OF ölçeği alt boyutlarından obezite farkındalığı beslenme ve fiziksel aktivite boyutlarını anlamlı yordamadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle beden eğitimi dersi öğrenme ve öğretme süreçlerinin öğrencilerin FUBD ve OF düzeylerini artıracak bicinde düzenlenmesi çalışmanın genel bir önerisi olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the physical fitness knowledge levels and obesity awareness of middle school students. The research involved 400 middle school students studying in the central and other districts of Çanakkale. Data were collected using the“Physical Fitness Knowledge Test”and the“Obesity Awareness Scale.”Descriptive, causal-comparative, and correlational analysis methods were used to analyze the data. In pairwise comparisons, the Independent-Sample t-test was used, and One-Way ANOVA analysis was applied to determine the differences in physical fitness knowledge test and obesity awareness levels across different class levels. Pearson correlation analysis was utilized to examine the relationship between Physical Fitness Knowledge Levels (FUBD) and Obesity Awareness (OF) among the participants. Multivariate regression analysis was employed to determine the extent to which FUBD predicts obesity awareness. The findings revealed that students' FUBD and OF levels were low, with no significant differences in OF and its sub-dimensions based on gender. However, a significant difference was observed in the general health sub-dimension of FUBD. Regarding grade levels, there were no significant differences in participants' overall OF levels, but a difference was noted in the nutrition sub-dimension, primarily between 5th and 7th graders. Smilarly, differences in FUBD levels, particularly in the flexibility and general health knowledge sub-dimensions, were identified between grades 5 and 7, 5 and 8, and 6 and 8. Additionally, weak but significant correlations were found between FUBD and its sub-dimensions, and between the overall OF score and the obesity awareness, nutrition, and physical activity sub-dimensions. The multivariate regression analysis indicated that the training principles sub-dimension of FUBD positively and significantly predicted overall OF, as well as obesity awareness, and the nutrition sub-dimension. However, sub-dimensions of FUBD did not significantly predict the obesity awareness, nutrition, and physical activity sub-dimensions of the OF scale. Based on the findings, it is suggested as a general recommendation of this study that the teaching and learning processes in physical education classes be structured to enhance students' FUBD and OF levels.