Alkol, madde ve kumar bağımlılığı olan hastalarda cinsel işlev bozukluklarının sıklığının ve şiddetinin incelenmesi
Investigation of the frequency and severity of sexual dysfunction in patients with alcohol, drug and gambling addiction
  1. Tez No: 931068
  2. Yazar: SEYHAN OKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, madde kullanım bozukluğu, patolojik kumar oynama, cinsel fonksiyon bozuklukları, Addiction, substance use disorder, pathological gambling, sexual dysfunction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bağımlılığın, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri sonucu cinsel işlev bozuklukları (CİB) görülebilmektedir. Alkol ve madde bağımlılığı ile CİB arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar olmasına rağmen, kumar oynama bozukluğunu (KOB) ele alan ve bu üç grubu kıyaslayan çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, bağımlılık gruplarında cinsel işlev bozukluklarının sıklığının ve şiddetinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, ESOGÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi AMATEM Servisi'ne başvuran, 54 KOB, 60 alkol kullanım bozukluğu (AKB), 60 madde kullanım bozukluğu (MKB) tanılı 174 kişi bağımlılık grubuna ve bağımlılık grubuyla yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 60 kişi, kontrol grubuna dahil edilmiştir. Tüm gruplara Cinsel Mitler Ölçeği (CMÖ), Cinsel Heyecan Arama Ölçeği (CHAÖ) ve Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) uygulanmıştır. Ek olarak; KOB grubuna South Oaks Kumar Tarama Testi, AKB grubuna Alkol Bağımlılığı Şiddeti Ölçeği ve Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ), MKB grubuna ise BAPİ uygulanmıştır. KOB grubunun %57,4'ünde, AKB grubunun %76,6'sında, MKB grubunun %78,3'ünde ve kontrol grubunun %70'inde psikometrik olarak cinsel işlev bozukluğu saptanmıştır. Bağımlılık grubunda, kontrol grubuna kıyasla; CMÖ toplam puanı ve 2 alt ölçek hariç diğer CMÖ alt ölçek puanları kontrol grubundan yüksek saptanmış; CHAÖ ve GRCDÖ puanlarında ise farklılık saptanmamıştır. Bağımlılık alt gruplarında, CHAÖ puanlarında fark saptanmamış; GRCDÖ'de ise erken boşalma alt ölçeği puanları AKB ve MKB gruplarında, KOB grubundan yüksek bulunmuştur. CMÖ puanları MKB grubunda toplam puan ve 6 alt ölçekte; AKB grubunda toplam puan ve 2 alt ölçekte; KOB grubunda bir alt ölçekte kontrol grubundan yüksek saptanmıştır. Gelecekte bağımlılık alt gruplarını merkeze alan çalışmalar, bağımlılık ve cinsel işlevler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaya katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
As a result of the physical and psychological negative effects of addiction, sexual dysfunctions (SD) may occur. Although there are studies showing the relationship between alcohol and substance addiction and SD, there are insufficient studies comparing these three groups and exploring gambling disorder (GD). Study aimed to compare the frequency and severity of sexual dysfunctions in addiction groups. For this purpose, 174 individuals with 54 GD, 60 alcohol use disorder (AUD) and 60 substance use disorder (SUD) who were admitted to ESOGU Faculty of Medicine, Eskisehir Yunus Emre State Hospital AMATEM Service were included in the addiction group and 60 individuals matched with the addiction group in terms of age, gender and education level were included in the control group. All groups were given the Sexual Myths Scale (SMS), the Sexual Thrill Seeking Scale (SSSS) and the Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS). In addition, the South Oaks Gambling Screening Test was given to the GD group, Severity of Alcohol Dependence Questionnaire and the Addiction Profile Index (BAPI) to the AUD group, and the BAPI to the SUD group. Psychometrically, sexual dysfunction was found in 57.4% of the SUD group, 76.6% of the AUD group, 78.3% of the SUD group and 70% of the control group. In the addiction group, compared to the control group, the total score of the SMS and all SMS subscale scores except 2 subscales were higher than the control group; no difference was found between the groups in SSSS and GRISS scores. In the addiction subgroups, no difference was found in SSSS scores; in GRISS, premature ejeculation subscale scores were higher in the AUD and SUD groups than in the GD group. SMS scores were higher in total score and 6 subscales in the SUD group, in total score and 2 subscales in the AUD group, and in one subscale in the GD group than in the control group. Future studies focusing on addiction subgroups may better explain of the relationship between addiction and sexual functioning.