Dijital öykülerle psikoeğitimin depresyona dair bilgi tutum ve davranışlara etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of psychoeducation with digital stories on knowledge, attitudes, and behaviors related to depression
- Tez No: 931067
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERCAN ALTINÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dijital öyküler, Psikoeğitim, Depresyon, Damgalama, Yardım Arama Davranışı, Digital Stories, Psychoeducation, Depression, Stigma, Help-seeking Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Depresyon, yaygın ve yaşam kalitesini düşüren bir ruhsal bozukluktur. Tedavisi olmasına rağmen yanlış inanışlar, damgalama ve erişim zorlukları başvuru oranlarını düşürmektedir. Dijital öyküler ile psikoeğitim, damgalamayı azaltma ve tedaviye yönlendirme potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada, deneysel bir desen kullanılarak dijital öykülerin depresyon bilgisi, damgalama düzeyi ve yardım arama davranışlarına etkisi incelenmiştir. Major depresyon tanısı almış altmış dört katılımcı yaş, cinsiyet, eğitim yılı ve depresif belirti şiddeti gözetilerek üç gruba dağıtılmıştır: Dijital Öykü Grubu psikoeğitimi dijital öykülerle, Metin Okuma Grubu yazılı metinlerle almış, Kontrol Grubu'na ise müdahale uygulanmamıştır. Katılımcılara başlangıç ve müdahale sonrası ilgili ölçekler uygulanmış, bir ay sonra tekrar ölçüm yapılmıştır. Bulgular, Dijital Öykü Grubu'nda depresyon bilgisi ve yardım arama niyetinde artış, damgalama düzeyinde ise azalma olduğunu göstermiştir. Metin Okuma Grubu'nda bilgi alanında etki daha zayıf gözlemlenirken, damgalama ve yardım alma niyetinde anlamlı etki gözlenmemiştir. Kontrol Grubu'nda ise hiçbir alanda değişiklik saptanmamıştır. Dijital öykülerin etkisinin bir ay sonra da sürdüğü belirlenmiştir. Bulgular, dijital öykülerle psikoeğitimin depresyon farkındalığını artırmada, damgalamayı azaltmada ve tedaviye başvurma oranlarını yükseltmede etkili olabileceğini göstermektedir. Geleneksel yöntemlere kıyasla, dijital öyküler kişisel deneyim aktarımı ve duygusal bağ kurmada daha güçlü olabilir. Dijital psikoeğitimin yaygınlaştırılması, ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kolaylaştırabilir. Ancak, küçük örneklem ve sınırlı uzun vadeli değerlendirme çalışmanın kısıtlılıkları arasındadır. Gelecekte, farklı yaş ve kültürel gruplarda etkinliği daha kapsamlı araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Depression is a prevalent mental disorder that reduces quality of life. Despite being treatable, misconceptions, stigma, and access difficulties lower treatment-seeking rates. Psychoeducation through digital stories has the potential to reduce stigma and encourage treatment-seeking behavior. This study investigated the impact of digital stories on depression knowledge, stigma and help-seeking behaviors. Sixty-four participants diagnosed with major depression were assigned to three groups considering age, gender, years of education, and severity of depressive symptoms: the Digital Story Group (received psychoeducation via digital stories), the Text Reading Group (received the same content in written form), and the Control Group (no intervention). Scales were administered at baseline, post-intervention, and one-month follow-up. Results showed that the Digital Story Group had increased knowledge and help-seeking intentions with reduced stigma, while the Text Reading Group had weaker knowledge gains and no significant changes in stigma or help-seeking. No changes were observed in the Control Group. The effects of digital stories persisted after one month. These findings suggest that digital story-based psychoeducation may enhance depression awareness, reduce stigma, and promote treatment-seeking. Compared to traditional methods, it may be more effective in conveying personal experiences and fostering emotional engagement. Despite limitations such as a small sample and restricted long-term assessment, further research is needed across diverse age groups and cultural contexts.