Ortaokul öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarının geri dönüşüm farkındalıkları üzerindeki etkisi
Awareness of recycling among secondary school students in Ankara
- Tez No: 931095
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Geri Dönüşüm, Çevresel Tutum, Ölçek, Anket, Environment, Recycling, Environmental Attitude, Scale, Survey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin çevresel tutumları ve geri dönüşüm farkındalıkları üzerine odaklanmıştır. Ankara ilinde farklı sosyoekonomik yapıya sahip üç ilçeden seçilen dört ortaokulda öğrenim gören 525 öğrenci ile anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, katılımcıların demografik özellikleri üzerinde durulmuş ve cinsiyet, sınıf seviyesi, ebeveynlerin eğitim durumu ve meslekleri ile kitap okuma alışkanlıkları gibi faktörler incelenmiştir. Araştırmaya dâhil olan katılımcıların çoğunluğunu kızlar oluşturmakla birlikte, cinsiyet dağılımının homojen olduğu görülmüştür. Sınıf seviyelerine bakıldığında, 5. sınıf öğrencilerinin diğer sınıflara göre daha fazla katılım sağladığı ancak 8. sınıf öğrencilerinin katılımının düşük olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin eğitim seviyeleri ve meslekleri incelendiğinde ise çeşitli dağılımların olduğu gözlemlenmiştir. Kitap okuma alışkanlıklarının da katılım üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, ortaokul öğrencilerinin çevresel tutumları ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Özellikle, duygu boyutunda cinsiyet ve sınıf seviyesine bağlı olarak anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, sınıf seviyesi ile çevresel tutumlar arasında olumlu bir ilişkinin olduğu ve daha genç öğrencilerin çevreye daha olumlu tutumlar sergilediği gözlemlenmiştir. Üçüncü bölümde ise, ortaokul öğrencilerinin çevresel tutumları ile geri dönüşüm farkındalıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Analizler sonucunda, çevresel tutumların katılım, değer verme, ekonomik katkı, davranış ve duygu boyutları ile geri dönüşüm farkındalıkları arasında önemli ilişkilerin olduğu görülmüştür. Özellikle, kitap okuma alışkanlığının bu ilişkide belirleyici bir rol oynadığı ve çevresel bilincin gelişiminde önemli bir faktör olduğu vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışması ortaokul öğrencilerinin çevresel tutumları ve geri dönüşüm farkındalıkları arasındaki ilişkileri detaylı bir şekilde incelemiştir. Elde edilen bulgular, çevre eğitimi programlarının gençlerin çevre bilincini artırmada önemli bir araç olduğunu ve çevreyle ilgili farkındalığın geliştirilmesinde kitap okuma alışkanlığının etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focused on the environmental attitudes and recycling awareness of middle school students. Conducted on 525 students from four middle schools selected from districts with different socioeconomic structures in three Ankara provinces, the research initially examined the demographic characteristics of the participants, including gender, grade level, parents' education and occupations, and reading habits. While the majority of participants were girls, the gender distribution was found to be homogeneous. Examining grade levels revealed that 5th-grade students showed higher participation compared to other grades, whereas participation was lower among 8th-grade students. Various distributions were observed in parents' education levels and occupations. It was also noted that reading habits had a significant impact on participation. In the second part of the study, the relationships between middle school students' environmental attitudes and demographic characteristics were explored. Particularly, significant differences were observed in the emotional dimension based on gender and grade level. Additionally, a positive correlation was found between grade level and environmental attitudes, indicating that younger students exhibited more positive attitudes towards the environment. The third section delved into the relationship between middle school students' environmental attitudes and recycling awareness. The analysis revealed significant relationships between environmental attitudes and recycling awareness across dimensions such as participation, value attribution, economic contribution, behavior, and emotion. Notably, reading habits played a decisive role in this relationship, highlighting its importance in developing environmental consciousness. In conclusion, this thesis thoroughly examined the interplay between middle school students' environmental attitudes and recycling awareness. The findings underscored the significance of environmental education programs as crucial tools in enhancing youth environmental consciousness, with reading habits proving to be influential in fostering environmental awareness.