Kolluğun zor ve silah kullanma yetkisinde sınırın aşılması
Exceeding the limit in the authority of the law enforcement to use force and weapons
- Tez No: 931210
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kolluk, Zor Kullanma, Silah Kullanma, Sınırın Aşılması, Hukuka Uygunluk Nedenleri, Law Enforcement, Using Force, Using Weapons, Exceeding the Limit, Justification Causes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Kolluk, kamu düzenini ve asayişi sağlayan ve hukukun verdiği yetkiler doğrultusunda görevlerini ifa eden Devlet birimleridir. Kolluğun yapısı, görevleri ve yetkileri hem temel mevzuatlarda hem de hukukumuza sonradan giren çeşitli mevzuatlarda düzenlenerek yıllar içerisinde gelişmiş, kapsamı genişlemiştir. Bu nedenle her bir kolluk türünün donatıldığı ayrı yetkiler bulunmasına karşın, çalışma kapsamında insan hakları bakımından oldukça sorunlu bir alan olan zor ve silah kullanma yetkisi çalışmanın esas konusu yapılmıştır. Kolluğun zor ve silah kullanma yetkisine başvururken uyması gereken uluslararası ve ulusal standartlara yer verilerek, zor ve silah kullanma yetkisine başvurulabilecek durumlar ve öngörülen koşullar tartışılmıştır. Kolluğun zor ve silah kullanma kapsamına giren araçlara hangi görevleriyle bağlantılı olarak başvurabileceği de adli ve idari görevleri ayrımı bağlamında ayrı bir başlık altında değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda kolluğun yerine getirmesi gereken yükümlülüklerin ve bu amaçla sahip olduğu yetkilerin sorunlu noktalarına temas edilerek bazı çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise kolluk görevlilerinin zor ve silah kullanma yetkilerini kullanırken, hukukun izin verdiği sınırın aşılması, kasten ve taksirle sınırın aşılması bağlamında açıklanarak sınırın aşılabileceği hukuka uygunluk nedenleri değerlendirilmiştir. Sınırın aşılması sonucunda kolluğun ceza hukuku sorumluluğu örnek durumlar ve içtihatlar ışığında tartışılmıştır. Bu kapsamda oluşan suçlardan işkence ve zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçuna ise özel bir başlık açılarak özellikle zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçunun sorunlu kısımlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Law enforcement agencies are State units that ensure public order and public order and perform their duties in line with the powers granted by law. The structure, duties and powers of the law enforment officers have been regulated both in the basic legislation and in various legislations that have subsequently entered our law, and have developed and expanded in scope over the years. For this reason, although each type of law enforcement has separate powers, the main subject of the study is the authority to use force and weapons, which is a very problematic area in terms of human rights. In this study, the international and national standards that the law enforcement officers must comply with when using the authority to use force and weapons are included, and the situations in which the authority to use force and weapons may be exercised and the conditions envisaged are discussed. In the context of the distinction between judicial and administrative duties, a separate chapter has been devoted to the duties of the law enforcement officers in connection with which they may resort to the use of force and weapons. In this respect, the problematic points of the obligations that the law enforcement officers must fulfill and the powers they have for this purpose have been touched upon and some conclusions have been drawn. In the fourth part of the study, the exceeding of the limits permitted by the law when law enforcement officers use their powers to use force and weapons is explained in the context of intentional and negligent exceeding of the limits, and the justification causes where the limit may be exceeded are evaluated. As a result of exceeding the limit, the criminal law responsibility of the law enforcement officers is discussed in the light of exemplary cases and court cases. In this context, a special title is given to the crimes of torture and exceeding the limit of the authority to use force, and especially the problematic parts of the crime of exceeding the limit of the authority to use force are included.