Öğretmenlerin yaşam kaliteleri üzerine müziğin etkisi (Kırıkkale örneği)
The impact of music on teachers' quality of life (A case study in Kırıkkale)
  1. Tez No: 931240
  2. Yazar: FARUK SERPİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM AKIN KUMTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Müzik Türleri, WHOQOL-BREF Ölçeği, Quality of life, Music genres, WHOQOL-BREF scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (1993) bireylerin yaşam kalitesini ölçmek için geliştirdiği yaşam kalitesi ölçeği kısa formu kullanılarak, öğretmenlerin bedensel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre boyutlarındaki yaşam kaliteleri üzerine dinlemeyi tercih ettikleri müzik türlerinin etkisi incelenmiştir. Araştırmaya Kırıkkale ili ve ilçelerinde resmi ve özel okullarda görev yapmakta olan toplam 561 öğretmen (255 erkek, %45.5; 306 kadın, %54.5) katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 32.87±12.24 (kadın 31.21±11.14 erkek 34.86±13.20) yıl olup, yaş aralıkları 25 ile 60 yıl arasında değişmektedir. Müzik branşı hariç diğer tüm öğretmenler çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada, katılımcılara“Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu”uygulanarak veriler toplanmıştır. İstatistiksel analiz sürecinde, verilerin değerlendirilmesi için SPSS 25 programı kullanılmıştır. Analizler sonucunda, katılımcıların cinsiyetlerine, yaşam yerlerine (507 kişi kentte, %90.4; 54 kişi kırsalda, %9.6), medeni durumlarına (248 evli, %44.2; 313 bekar, %55.8), sigara ve alkol kullanım durumlarına (sigara kullanan 197 kişi, %35.1; alkol kullanan 100 kişi, %17.8) göre yaşam kaliteleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Özellikle psikolojik sağlık ve sosyal ilişkiler alt boyutlarında, müziğin öğretmenlerin yaşam kalitelerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Dinlenen müzik türleri ve etkinliklere katılım durumlarının, öğretmenlerin (kadın ve erkek) yaşam kalitesi alt boyutlarında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Katılımcıların fiziksel aktivite durumlarına bakıldığında, haftalık fiziksel aktivite süreleri (30 dakika 157 kişi, %28.0; 60 dakika ve üzeri 274 kişi, %48.8) tespit edilmiştir. Okul fiziksel aktivite durumu yeterli olan 349 öğretmenin (%62.2) yaşam kalitesinin, yetersiz olan 212 öğretmene (%37.8) göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları, öğretmenlerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla müziğin kullanımının önemini vurgulamaktadır. Müziğin, öğretmenlerin genel sağlık durumu, fiziksel sağlık durumu, psikolojik durumu ve sosyal ilişkileri üzerindeki olumlu etkileri, eğitim ortamlarında müzik etkinliklerinin teşvik edilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, müziğin çevresel faktörleri iyileştirme ve stres yönetimindeki faydaları, eğitim kurumlarında uygulanacak stratejilerin geliştirilmesine yönelik önemli bir temel sunabilir. Sonuç olarak, bu çalışma, müzikal etkinliklerin öğretmenlerin psikolojik sağlık ve çevresel algıları üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Psikolojik iyilik halleri ve çevresel etkileşimlerde belirgin farklılıklar bulunurken, fiziksel ve genel sağlık boyutlarında etkilerin daha karmaşık bir yapı sergilediği gözlemlenmiştir. Bu bulgular, müziğin eğitim ortamlarında teşvik edilmesi ve sağlık alanında potansiyel bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Eğitim kurumlarında müzik etkinliklerinin artırılması, öğretmenlerin yaşam kalitelerini iyileştirme açısından önemli bir strateji sunmaktadır. Bu bağlamda, müziğin eğitim ve sağlık alanlarındaki yerinin güçlendirilmesi, hem bireylerin hem de toplulukların faydasına olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of teachers' preferred music genres on their quality of life in terms of physical health, psychological health, social relationships, and environmental dimensions was examined using the short form of the World Health Organization's (1993) quality of life scale. A total of 561 teachers (255 males, 45.5%; 306 females, 54.5%) working in public and private schools in the city and districts of Kırıkkale participated in the study. The participants' average age was 32.87 ± 12.24 years (females: 31.21 ± 11.14; males: 34.86 ± 13.20), with age ranging between 25 and 60 years. Teachers from fields other than music were included in the study. Data were collected using the“WHOQOL-BREF Scale.”The SPSS 25 program was utilized for statistical analysis. The results indicated significant differences in quality of life based on participants' gender, place of residence (urban: 507 people, 90.4%; rural: 54 people, 9.6%), marital status (married: 248 people, 44.2%; single: 313 people, 55.8%), and smoking and alcohol consumption status (smokers: 197 people, 35.1%; alcohol consumers: 100 people, 17.8%). Particularly, music was found to positively influence teachers' quality of life in the psychological health and social relationships dimensions. Significant differences were observed in quality of life sub-dimensions based on the types of music listened to and participation in musical activities among both male and female teachers. In terms of physical activity, weekly physical activity levels were recorded (30 minutes: 157 people, 28.0%; 60 minutes or more: 274 people, 48.8%). Teachers with adequate physical activity (349 people, 62.2%) demonstrated higher quality of life than those with insufficient activity (212 people, 37.8%). The findings highlight the importance of using music to improve teachers' quality of life. The positive effects of music on general health, physical health, psychological well- being, and social relationships suggest that music activities should be encouraged in educational settings. Additionally, the benefits of music for environmental factors and stress management provide a valuable foundation for developing strategies within educational institutions. In conclusion, this study demonstrates that musical activities positively impact teachers' psychological health and environmental perceptions. While significant differences were observed in psychological well-being and environmental interactions, the effects on physical and general health dimensions displayed a more complex structure. These findings emphasize the need to promote music in educational settings and consider it a potential tool in the health field. Increasing musical activities in educational institutions presents an important strategy for enhancing teachers' quality of life. Strengthening the role of music in both education and health sectors will benefit both individuals and communities.