Farklı arı sütü numunelerinin kimyasalparametreleri ve biyolojik aktiviteleri
Chemical parameters and biological activities ofdifferent royal jelly samples
  1. Tez No: 931241
  2. Yazar: NİHAL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ DURNA DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arı sütü, biyolojik aktivite, MCF-7, antioksidan, Royal jelly, biological activity, MCF-7, proliferation, antioxidant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çeşitli arı ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla ve sağlık halinin devamlılığını sağlamak amacıyla gıdaların ve içeceklerin içerisinde kullanımı ve gıda takviyesi olarak kullanımları günümüzde de oldukça yaygındır. Yine çok çeşitli kozmetik ürünlerin içerisinde de arı ürünlerinden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada Sivas, Erzurum, Artvin ve Bursa illerinden toplanan arı sütü örneklerinin içerik yönünden ve bazı biyolojik aktiviteleri bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam nem içeriği, total protein, total yağ miktarları bakımından arı sütü numunelerinin farklılık gösterdiği görülmüştür. Aynı zamanda 4 farklı bölgeden alınan arı sütü numunelerinin antioksidan aktivite değerleri, antimikrobiyal aktiviteleri ve antikanserojen etkinlikleri de farklılık göstermekle birlikte orta düzeyde iyi aktivite değerleri gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of various bee products in foods and beverages and as food supplements in order to strengthen the immune system and maintain health is very common today. Bee products are also used in a wide variety of cosmetic products. In this study, it was aimed to evaluate royal jelly samples collected from Sivas, Erzurum, Artvin and Bursa provinces in terms of their content and some biological activities. It was observed that royal jelly samples differed in terms of total moisture content, total protein, total fat amounts. At the same time, although the antioxidant activity values, antimicrobial activities and anticarcinogenic activities of royal jelly samples taken from 4 different regions differ, it has been determined that they are active with a medium degree.