Dual reciprocity boundary element method for Poisson's equations using osculatory radial basis functions
Poisson denklemi için tekrarlı radyal baz fonksiyonları kullanacak karşılıklı sınır elemanı metodu
  1. Tez No: 93128
  2. Yazar: SELÇUK HAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Interpolation, Radial basis functions, Poisson's equation, Dual reciprocity boundary element method. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz POİSSON DENKLEMİ İÇİN TEKRARLI RADYAL BAZ FONKSİYONLARI KULLANARAK KARŞILIKLI SINIR ELEMANI METODU Aydın, Selçuk Han Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Münevver Tezer Eylül 2000, 89 sayfa Bu tezde, ilk olarak, Radyal Baz Fonksiyonları (RBF) tanıtılmıştır.Daha sonra, RBF kullanarak Geleneksel Radyal Baz Fonksiyonları Enterpolasyonu ve Tekrarlı Radyal Baz Fonksiyonları Enterpolasyonu anlatılmış ve bazı değişik test fonksiyonları üzerinde karşılaştırılmışlardır. Bu enterpolasyon tekniklerinin uygulaması olarak Poisson denkleminin V2m = b(x, y), V2îi = b(x,y,u) ve V2u = b(x,y,u,ux,uy) halleri karşılıklı sınır elemanı metodu ile birlikte ayrı ayrı kullanılmıştır. Karşılıklı sınır elemanı metodu da ayrıntılı olarak anlatılmış ve uygulamalar bilhassa, lineer olmayan Poisson tipi denklemlerden oluşan magnetohidrodinamik kanal problmelerinin çözümü için verilmiştir. Sonuçlar kesin çözümle iyi uyuşmuş ve bilinmeyenin türevini ihtiva eden sağ taraf fonksiyonu 'b' nin tekrarlı enterpolasyonunun en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Enterpolasyon, Radyal baz fonksiyonları, Poisson denklemi, Karşılıklı sınır elemanı metodu. iv mmt MMEL
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DUAL RECIPROCITY BOUNDARY ELEMENT METHOD FOR POISSON'S EQUATION USING OSCULATORY RADIAL BASIS FUNCTIONS Aydın Selçuk Han M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Münevver Tezer September 2000, 89 pages In this thesis, firstly, Radial Basis Functions (RBF) are introduced. Then, using RBF, Traditional Radial Basis Function (TRB) Interpolation and Osculatory Radial Basis Fuctions (ORBF) Interpolation are given and compared on some different test functions. Application of these interpolation techniques with Dual Reciprocity Boundary Element Method (DRBEM) is given separately for Poisson's equations of the forms V2w = b(x,y), V2u = b(x,y,u) and V2u = b(x,y,u,ux,uy). The DRBEM itself is explained in details and applications are given especially for solving magnetohydro dynamic channel flow problems which are nonlinear Poisson's type equations. The results agree well with the exact solution and it is found that osculatory interpolation for the 'b' function which contains derivatives of unknown function gives better results.