Boundary element solution of magnetohydrodynamic flow
Magnetohidrodinamik akımın sınır değer çözümü
  1. Tez No: 116357
  2. Yazar: CENGİZ ERDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Interpolation, Radial basis functions, MHD flow, Dual reciprocity boundary element method. in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
öz MAGNETOHİDRODİNAMİK AKIMIN SINIR DEĞER ÇÖZÜMÜ Erdönmez, Cengiz Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Münevver Tezer Haziran 2001, 69 sayfa Bu tezde öncelikle, Radyal Baz Fonksiyonları (RBF) kullanılarak yapılan enterpolasyon anlatılmaktadır. Bir örnek üzerinde, bir kaç tip radyal baz fonksiyonu test edilmektedir. Radyal baz fonksiyonları kullanılarak yapılan karşılıklı sınır elemanı metodu (DRBEM) Poisson denkleminin V2u = b(x, y, u) ve V2m = b(x, y, ux) formları için verilmiştir. Daha sonra karşılıklı sınır elemanı metodu, Poisson denkleminin her iki formuna da konulabilinen magnetohidrodi- namik kanal akım problemine homojen sınır değerleri için uygulanmaktadır. Sınır elemanı metodu sabit ve lineer elemanlar ile kullanılmıştır. Hesaplamalar, Hartmann sayısının bir kaç değeri ve sağ taraf fonksiyonunun enterpolasyonunda kullanılan radyal baz fonksiyonlarının değişik formları için yapılmıştır. Sağ taraf fonksiyonunun her iki formu için elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, türevli formun, sabit sınır elemanları ile kullanımının teorik çözüm ile mukayese anlamında, daha iyi olduğu görülmektedir. Elde edilen hız ve indüklenmiş manyetik alan değerleri, magnetohidrodi- namik akımın iyi bilinen karakteristik özelliklerini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Enterpolasyon, Radyal baz fonksiyonları, MHD akım, Karşılıklı sınır elemanı metodu. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BOUNDARY ELEMENT SOLUTION OF MAGNETOHYDRODYNAMIC FLOW Erdönmez, Cengiz M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Münevver Tezer June 2001, 69 pages In this thesis, first off all, interpolation using Radial Basis Functions (RBF) are explained. Several types of radial basis functions are tested in an example. The Dual Reciprocity Boundary Element Method (DRBEM) using RBF interpolation is given for Poisson's equations of the forms V2u = b(x, y, u) and V2« = b(x, y, ux). Then the DRBEM is applied to Magnetohydrodynamic (MHD) Channel Flow problem with homogeneous boundary conditions which can be put in these two types of Poisson's equations. Boundary Element Method is used with constant and linear elements. Computations are carried out for several values of Hartmann number, for different types of radial basis functions which are used in the interpolation of right hand side functions. The two forms of right hand side function are compared and we conclude that the derivative form V2it = b(x, y, ux) with constant boundary elements gives very well agreement with the exact solution. The velocity and the induced magnetic field values which are obtained show the well known characteristics of MHD Flow.