Lise öğrencilerinde ders dışı etkinliklere tutum ile okul tükenmişliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between high school students attitudes towards extra curricular sports activities and school burnout
- Tez No: 931289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ders Dışı Sportif Etkinlik, Okul Tükenmişliği, Extra Curricular Sports Activity, School Burnout
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Lise öğrencilerinin ders dışı etkinliklere tutum ile okul tükenmişliği arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, Çanakkale il genelindeki liselerde öğrenim gören 1132 öğrenciye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Ders Dışı Sportif Etkinliklere Yönelik Öğrenci Tutum Ölçeği”ve“Okul Tükenmişliği Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin ders dışı sportif etkinliklere yönelik tutumlarının cinsiyet, okul, sınıf, lisanslı sporculuk süresi, sportif branş değişkenlerine göre farklılık göstermediği; lisanslı sporcu olma ve ders dışı sportif etkinliklere katılım değişkenine göre farklılaşma ortaya koyduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin okul tükenmişliğine yönelik algılarının ise cinsiyet, lisanslı sporcu olma, ders dışı etkinliklere katılım, sınıf, lisanslı sporculuk süresi değişkenlerine göre farklılaşmadığı; okul ve sportif branş değişkenine göre ise anlamlı bir farklılık ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin ders dışı sportif etkinliklere yönelik öğrenci tutumları ile okul tükenmişliği algıları arasında anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which examined of the relationship between high school students attitudes towards extra curricular activities and school burnout, 1132 students studying in high schools across Çanakkale were reached.“Personal Information Form”,“Student Attitude Scale Towards Extra Curricular Sporting Activities”and“School Burnout Scale”were used as data collection tools. As a result of the research, it was found that students' attitudes towards extracurricular sports activities did not differ according to gender, school, class, duration of licensed sportsmanship, and sports branch variables; It has been determined that there is a difference according to the variable of being a licensed athlete and participating in extracurricular sports activities. It was found that students' perceptions of school burnout did not differ according to the variables of gender, being a licensed athlete, participation in extracurricular activities, grade, and duration of being a licensed athlete; It was determined that there was a significant difference according to the school and sports branch variables. In addition, it was concluded that there was a significant, positive and weak relationship between students attitudes towards extra curricular sports activities and their perceptions of school burnout.