İrritable Bağırsak Sendromu tanısı konan hastalarda 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riskinin değerlendirilmesi
Irritable Bowel Syndrome evaluation of 10 year cardiovascular disease risk in diagnosed patients
- Tez No: 931288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DİZEN KAZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İrritabl bağırsak sendromu (İBS), İshal, Kabızlık, Karın ağrısı, Abdominal pain, Constipation, Diarrhea, Irritable Bowel Syndrome (IBS)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
İrritabl bağırsak sendromu (İBS), toplumda yaygın görülen bir hastalıktır ve karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hareketlerinde bozulma gibi belirtilerle karakterizedir. Bu durum yaşam kalitesini etkiler ve ekonomik kayıplara neden olabilir. Dünya nüfusunun yaklaşık %11'ini etkileyen İBS, en yaygın fonksiyonel bağırsak hastalıklarından biridir. Özellikle düşük sosyoekonomik düzeydeki kadınları erkeklere göre daha fazla etkiler. İBS, çeşitli alt tiplere ayrılmıştır ve tanı kriterleri Roma IV kriterleri tarafından belirlenmiştir. Bu çalışma, İBS subtipleri arasında kardiyovasküler riskin 10 yıllık bir karşılaştırmasını hedeflemiştir. Çalışmada 2018-2023 yılları arasında AFSÜ Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra İBS tanısı almış 30-79 yaş aralığındaki 42 hasta ile 42 sağlıklı olmak üzere toplam 84 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Sonuçlar, İBS'li hastalarda kardiyovasküler riskin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. İBS hastaları ile sağlıklı kontrol grubunda 10 yıllık kardiyovasküler riski karşılatırdık. 10 yıllık kardiyovasküler riski Framingham skoru ile değerlendirdiğimiz çalışmamızda İBS grubunun Framingham skorunu 1,1 ± 2,3 olarak bulduk. Sağlıklı kontrol grubunun ise Framingham skoru 0,7 ± 1,9 idi. İBS grubunda artmış risk mevcuttu ancak iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu. İBS alt gruplarına göre değerlendirdiğimizde İBS-C grubunun Framingham skoru 1,3 ± 2,4 idi ve kontrol grubu ile anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak çalışmamızda İBS'li hastalarda 10 yıllık kardiyovasküler risk skorunda kontrol grubuna göre riskin görece fazla olduğunu ancak bu riskin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmadığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a prevalent disorder in society characterized by symptoms such as abdominal pain, bloating, and disruptions in bowel movements. This condition adversely affects quality of life and can lead to economic losses. IBS, which affects approximately 11% of the global population, stands as one of the most common functional gastrointestinal disorders. Particularly, it disproportionately affects women from lower socioeconomic backgrounds compared to men. IBS is classified into various subtypes, with diagnostic criteria established by the Rome IV criteria. This study aimed to conduct a 10-year comparison of cardiovascular risk among different subtypes of IBS. Between 2018 and 2023, following approval from the AFSU Faculty of Medicine Ethics Committee, a total of 84 individuals, comprising 42 patients aged 30-79 diagnosed with IBS and 42 healthy controls, were enrolled in the study. The results indicated that although cardiovascular risk was higher in patients with IBS compared to the control group, there was no statistically significant difference. We compared the 10-year cardiovascular risk between IBS patients and healthy control groups. In our study, where we evaluated the 10-year cardiovascular risk using the Framingham score, we found the Framingham score of the IBS group to be 1.1 ± 2.3, while that of the healthy control group was 0.7 ± 1.9. Although there was an increased risk in the IBS group, there was no significant difference between the two groups. When evaluated according to IBS subgroups, the Framingham score of the IBS-C subgroup was 1.3 ± 2.4, with no significant difference compared to the control group. In conclusion, our study found that the 10-year cardiovascular risk score in patients with IBS was relatively higher compared to the control group, but this increase in risk did not reach statistical significance.