Static and forced oscillatory tests on a generic combat aircraft model in Ankara wind tunnel
Statik ve salınıma zorlanmış savaş uçağı modelinin Ankara Rüzgar Tüneli'nde testleri
- Tez No: 93130
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU, YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Servo Mekanik Sistem, Model, İç Balans, Rüzgar Tüneli IV, Servo Mechanic System, Model, Internal Dynamic Balance, Wind Tunnel. m IGrtKKÖ?lEftajfflSİ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz STATİK VE SALINIMA ZORLANMIŞ SAVAŞ UÇAĞI MODELİNİN ANKARA RÜZGAR TÜNELİ' NDE TESTLERİ AVCI, Suat Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROĞLU Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet KAVSAOGLU Mayıs 2000, 111 sayfa Uçak dinamiğinin araştırılması ve incelenmesi için deneysel yaklaşımlar oldukça yaygındır. Pek çok rüzgar tüneli deney teknikleri geliştirilerek uçak üzerindeki şekil değişikliklerinin ve sınırlandırılmış uçuş zarflarının olası avantaj lannı araştırma olanağı bulunmuştur. Bu tezin konusu, servo mekanik bir sistemin tasarlanması, üretilmesi ve montajıdır. Ayrıca uçak modelinin ve iç balansın sistem entegrasyonudur. Deney düzeneği, modelin statik ve yunuslama ekseninde küçük genlikte salınım meydana getirecek şekilde tasarlandı. Tasarlanan sistem doğrudan kuvvet uygulayarak salınım yapan servo mekanik bir sistemdir. Ana dikme modeli ve iç balansı desteklemekte, iç balans ta dikey salınım miline bağlanmaktadır. Dikey kol dönme hareketini doğrusal harekete çeviren bir mekanizma ile salınım yapmakta ve buna bağlı olan uçak modeli de yunuslama eksenine göre istenen genlikte hareket ettirilmektedir. Böylelikle, beş bileşenli iç balans yardımıyla model hareket halindeyken üzerine etkiyen aerodinamik yükler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATIC AND FORCED OSCILLATORY TESTS ON A GENERIC COMBAT AIRCRAFT MODEL IN ANKARA WIND TUNNEL AVCI, Suat M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet KAVSAO?LU May 2000, 111 pages The experimental approaches to the investigation of aircraft dynamics are widely diffused and many wind tunnel testing techniques were developed for investigating the possible advantages over configurations with restricted flight envelopes. The scope of this thesis is to design a moving rig, manufacturing of servo mechanical system and installation of the whole parts including the standard dynamic aircraft model. The experimental apparatus is designed for static and small amplitude pitch oscillatory tests on an aircraft model in the low speed Ankara Wind Tunnel. It is of direct forced oscillation type with servo mechanical operation. A vertical strut supports the model and the strain gauge balance, which is connected by links and levers to an oscillating vertical rod. The linkage can be changed to drive the model in pitch axis. The aerodynamic loads acting on the model are measured with a five component internal strain gauge balance.