Screening of soil microorganisms to isolate xylanase producers
Ksilanaz üreticilerin izolasyonu için toprak mikroorganizmalarının taranması
  1. Tez No: 93131
  2. Yazar: BANU AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BAKIR, PROF. DR. SALİH MADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Ksilanaz, bakteri, Bacillus, toprak mikoorganizmalannın taranması, UV mutasyonu. VI, Xylanase, bacteria, Bacillus, screening of soil bacteria, UV mutation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz KSİLANAZ ÜRETİCİLERİN İZOLASYONU İÇİN TOPRAK MİKROORGANİZMALARININ TARANMASI Avcıoğlu, Banu Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk Bakır Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Salih Maden Aralık 2000, 141 sayfa Bu çalışmanın amacı, özellikle kağıt endüstrisinde kullanılabilecek, bazik ortama dayanıklı ksilanaz üreticilerinin toprak mikroorganizmaları taranarak izole edilmesidir. Bu nedenle, çeşitli ekolojik ortamlardan toprak örnekleri toplanmış ve ksilanaz üreten microorganizmalar izole edilmiştir. İyi ksilanaz üreticileri içinden bir izolat (26.a.2) en iyi üretici olarak seçilmiş ve çalşımalar bu izolat üzerinde devam etmiştir. Enzim üretimini arttırmak için UV mutasyonu yapılmış, ancak daha iyi üreten bir mutant elde edilememiştir. Büyüme sıcaklığı ve karbon kaynağının etkisi incelenmiş, 35-40 °C ve 3-4% mısır kocam yoğunluğu en uygun değerler olarak saptanmıştır. Daha sonra enzim kısmen tanımlanmıştır. En uygun sıcaklık ve pH değerleri bulunmuştur. Ksilanazaktivitesinin, 5-9 pH aralığı ve 40-50 °C sıcaklık aralığında kararlı olduğu görülmüştür. îzoelektrik fokusing ve ksilanaz aktivite boyaması birkaç kslianaz olduğunu göstermiştir. Mikrobiyal tanımlama çalışması sonucunda izolatın bir Bacillus türü olduğunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCREENING OF SOIL MICROORGANISMS TO ISOLATE XYLANASE PRODUCERS Avcıoğlu, Banu Ms, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-supervisor: Prof. Dr. Salih Maden December 2000,141 pages The aim of this study is to isolate alkaline tolerant xylanse producers by screening soil microorganisms for possible uses especially in pulp and paper industry. For that purpose, soil samples from different ecological sites were collected and xylanase producing microorganisms were isolated. Among a number of good xylanase producers, one isolate (26.a.2) was selected as the best producing one and further studies were performed with this isolate. UV induced mutation was performed to increase its enzyme production, however, a mutant having a better yield could not be obtained. The effects of growth temperature and carbon source were examined and 35-40 °C, 3-4% corn cobs concentration were determined as the optimal values, respectively. Then, the 111xylanase activity was partially characterized. Optimal temperature and pH values were determined. The xylanase activity was stable in a pH range of 5-9 and temperature range of 40-50 °C. Isoelectric focusing together with xylanase activity staining showed the existence of several xylanases. As a result of microbial identification studies, it was observed that, the isolate is a Bacillus species.