Correlation between hardness and chain statistics in weakly crosslinked styrene-acrylonitrile copolymer
Zayıf çapraz bağlı stiren-akrilonitril kopolimerinin sertliği ve bunun zincir istatistiğine bağımlılığı
  1. Tez No: 93136
  2. Yazar: MOUSTAFA DERNAİKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sertlik, zincir istatistiği, stiren-akrilonitril kopolimeri, ağ yapı. vı, hardness, chain statistics, styrene-acrylonitrile copolymer, network. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz ZAYIF ÇAPRAZ BAĞLI STÎREN-AKRİLONÎTRİL KOPOLİMERİNÎN SERTLİĞİ VE BUNUN ZİNCİR İSTATİSTİĞİNE BAĞIMLILIĞI Dernaika, Moustafa Master, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Eylül 2000, 101 sayfa Bu çalışmada, polimerleşme devam ederken sisteme değişik zaman aralıkları ile katılan, düşük derişimli (0.00022 ve 0.00044 mol oram) çapraz bağlayıcıların sertliğe olan etkisi incelenmiştir. Stiren- akrüonitrü-divinilbenzen sistemi için kullanılan çapraz bağlayıcının polimerleşmekte olan polimere ekleme süresi arttıkça (ön polimerin molekül ağırlığı arttıkça) malzemenin sertliği önce artmış, ardından büyük bir iniş göstermiş, sonra tekrar yükselerek salınımlı bir davranış göstermiştir (sertlik değişme %12-21). Çapraz bağlayıcının mol oram arttıkça (0.00022'den 0.00044'e kadar), eğrinin yukarıya doğru kaydığı görülmüştür (yaklaşık %4-10). Ancak, nisbeten yüksek çaprazbağlayıcının konsantrasyonu (0.0099 mol oranı) eğrinin aşağıya doğru kaymasına sebep oldu (yaklaşık %4-13). Bu davranışın nedeni malzemede oluşan iç etkileşimlere bağlanmıştır. Sonuç olarak bu polimerde sertliğin üç faktöre bağlı olduğu saptanmıştır, (i) çapraz bağlayıcının oram, (ii) ön polimerin molekül ağırlığı, ve (iii) iç etküeşimlerin gücü. Bu ilişkilerin tümü kuramısal bir bağıntı (denklem 67) ile ifade edilmiş ve bu denklemin uygulanabilirliği deneysel olarak kamtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION BETWEEN HARDNESS AND CHAIN STATISTICS IN WEAKLY CROSSLINKED STYRENE-ACRYLONITRILE COPOLYMER Demaika, Moustafa M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Güngör Gündüz, Prof. Dr. September 2000, 101 pages The effect of late addition of low concentrations (e.g. 0.00022 and 0.00044 mole fraction) of the crosslinker divinylbenzene on hardness of styrene-acrylonitrile copolymer was investigated. As the time of addition of the crosslinker to the polymerizing polymer increases (i.e. the molecular weight of the prepolymer increases), the hardness first increases, then sharply decreases and finally increases showing a kind of oscillatory behavior (12-21% change in hardness). It was found that as the mole fraction of crosslinker increases from 0.00022 to 0.00044, the curve shifts up (by approximately 4-10%). However, relatively high crosslinker concentration (e.g. 0.0099 mole mfraction) caused the curve to shift down (by approximately 4-13%). This shift is due to the intermolecular and intramolecular interactions between adjacent side group chains. Three factors affect the hardness of the polymer, namely, (i) mole fraction of crosslinker, (ii) interactions between side groups, which can be quantitatively represented by nitrile group frequency, and (iii) molecular weight of prepolymer. It was found that a theoretical equation (i.e. eq.67) described very well the dependence of hardness on these three parameters.