Mechanochemical synthesis of antihistamine active pharmaceutical ingredient cinnarizine
Antihistaminik ilaç etken maddesi sinnarizinin mekanokimyasal sentezi
  1. Tez No: 931366
  2. Yazar: RANA UZUNLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilyeli değirmen, mekanokimyasal sentez, antihistaminikler, sinarizin, Ball milling, mechanochemical synthesis, antihistamines, cinnarizine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mekanokimyasal metotlar, çeşitli moleküler bileşiklerin üretilmesi için geleneksel sentez yöntemlerine göre daha çevreci bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Çevreye duyarlı doğası nedeniyle, çözücüler olmadan veya yalnızca minimum miktarda çözücüyle gerçekleştirilmesine olanak sağlaması nedeniyle bu metotlar kimya ve malzeme bilimi gibi birçok disiplinde önem kazanmıştır. Mekanokimyasal yaklaşımlar aynı zamanda geleneksel sentez yaklaşımlarına göre daha verimli ve hızlı süreçlere olanak sağlayan, öne çıkan sentetik yaklaşımlar olarak öne çıkmaktadır. Bu prosedürler ile inorganik, organik, polimerik, metal-organik-yapılar ve organometalik malzemeler de dahil olmak üzere çeşitli bileşiklerin üretimi on yıllar boyunca başarıyla gerçekleştirilmiştir. Mekanokimyasal reaksiyonların başka etkileyici örnekleri de aktif farmasötik bileşen (AFB) ve ilaç preparatlarında görülmektedir. Farmasötik malzeme hazırlanmasında katı hal metodolojilerinin giderek daha fazla benimsendiği görülmektedir. Bu mekanokimyasal girişimler, yakın zamanda ortaya çıkan bir alan olan“tıbbi mekanokimya”altında dallanmıştır ve AFB'lerin ve parasetamol gibi ilaçların sentezinde oldukça etkili olmuştur. Ayrıca bu yöntemler AFBlerin, tuzlarının veya kokristallerin oluşumu gibi işlemler yoluyla değiştirilmesi için de kullanılırlar. Bununla birlikte, birçok AFB'nin mekanokimyanın bimoleküler katı hal reaksiyon başlatıcısı olarak kullanıldığı bir sentez yolu henüz mevcut değildir. Bu çalışmada, bilyeli öğütücü ile basit bir SN2 tepkimesi yoluyla tepkiyenlerin birinci nesil antihistaminik AFB olan sinarizinin orta verimlerde (%25-50) mekanokimyasal olarak sentezlenebileceği gösterilmiştir. Öğütme ve reaksiyon parametreleri, ürün verimleri açısından incelenmekte ve ayrıca geleneksel sentetik yolla bir karşılaştırma da sunulmaktadır. Öğütme ile 1-60 dakikada ulaşılan verimlere, geleneksel organik sentezle 4-24 saatte ulaşılabilmektedir. Sunulan bu yeni metot, yaygın olarak kullanılan AFB'lerin ve bunların endüstrideki potansiyel uygulamalarının sentezlenmesine yenilikçi bir bakış açısı getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Mechanochemical methods are recognized as an appealing, greener methods for producing various molecular compounds. It has gained significance across multiple disciplines, such as chemistry and material science, due to its eco-conscious nature, allowing it to be performed without solvents or with only minimal amounts of solvent. Mechanochemical approaches also stand out as a prominent synthetic approach, enabling efficient and rapid processes compared to conventional synthesis approaches. Their synthetic capabilities through a range of solid-state transformations, yielding diverse compounds including inorganic, organic, polymeric, metal-organic-framework, and organometallic materials, have been proved over the decades. Yet another captivating illustration of mechanochemical reactions is seen in the effective pharmaceutical drugs and medicine preparations. This upward trajectory is evident in the increasing adoption of solid-state methodologies within pharmaceutical material science. These mechanochemical attempts are branched under a recently emerging field, namely“medicinal mechanochemistry,”and have been quite efficient in the synthesis of active pharmaceutical ingredients (APIs) and drugs such as paracetamol. They are also employed for the alteration of APIs through processes like the formation of salts or cocrystals. However, a synthetic pathway of many APIs in which mechanochemistry is used as a bimolecular solid-state reaction initiator, is not available yet. Here, we show that utilizing ball milling of the reactants through a simple SN2 reaction a first-generation H1 antihistaminic API, cinnarizine, can be synthesized in moderate yields (25-50%). The milling and reaction parameters are explored in terms of product yields and a comparison with a conventional synthetic route is also provided. Milling produces cinnarizine in 1-60 minutes, compared to conventional organic synthesis, 4-24 hours. This route brings an innovative perspective to synthesizing widely used APIs in medicinal mechanochemistry and its potential applications in industry.