Sağlık çalışanlarının kariyer beklentisi düzeylerinin ölçülmesi: Kariyer beklentileri ölçeğinin uyarlama çalışması
Measuring the career expectation levels of healthcare professionals: Adaptation study of the career expectations scale
  1. Tez No: 931372
  2. Yazar: ESRA GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Kariyer Beklentileri, Ölçek Uyarlama, Healthcare Workers, Career Expectations, Scale Adaptation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasının amacı Carole Pemberton tarafından geliştirilen orijinal adı“Career Expectations Questıonnaıre”olan“Kariyer Beklenti Anketi”çalışmasının geçerlilik güvenirlik çalışmasının yapılması ve Türkçeye uyarlanmasıdır. Çalışmanın evrenini marmara bölgesinde bulunan sağlık çalışanları oluşturmaktadır (N=500). Bu amaç doğrultusunda anket marmara bölgesinde bulunan 2 kamu 2 özel olmak üzere hastane çalışanlarına yapılmıştır. Çalışmanın uyarlanması sırasında; ölçeğin dil geçerliliği, kapsam geçerliği, pilot uygulama, yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri gibi aşamalar gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışmanın analizleri sonrasında ana çalışmaya başlanmıştır. Araştırmada, Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri ile birlikte Madde Toplam Korelasyonu ve Alt-Üst %27 Ayırt Edicilik Testleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ölçek 24 madde ve 3 alt boyutla son şeklini almıştır. Ölçeğin uyum indeks değerleri incelendiğinde genel olarak iyi bir uyumdan söz edilebilir. Ölçeğin toplamına ilişkin Cronbach Alpha değeri ise .945 olarak bulunmuştur. Verilerin analizi SPSS 22 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Ölçeğin uyarlanması sürecinde, modelin uyum iyilik değerlerini değerlendirmek ve DFA modeli geliştirmek için AMOS 26 yazılımı kullanılmıştır. Çalışmanın alt boyutları demografik değişkenlere göre kıyaslanmış ve bazı değişkenlerde farklılıklar olduğu saptanmıştır. Alt boyutlarıyla cinsiyet, medeni durum ve kurum türü değişkenlerine yönelik olarak t-testi; yaş ve eğitim düzeyine ilişkin analizlerde ANOVA yöntemi tercih edilmiştir. Kariyer beklentileri ölçeği ve yetkinlik, iş yaşam dengesi, otonomi ve başarı odaklılık alt boyutları toplamından alınan puanlar cinsiyet ve medeni duruma göre farklılaşmamaktadır. Çalıştıkları kurum türüne göre, kamu ve özel hastane olmak üzere kariyer beklentileri ölçeği ve yetkinlik, iş yaşam dengesi, otonomi ve başarı odaklılık alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Alt boyutları bakımından incelendiğinde sonuç değişmemektedir. Yetkinlik, İş yaşam dengesi, Otonomi ve başarı odaklılık alt boyutları bakımından özel ve kamu bakımından anlamlı farklılık bulunmaktadır. Anova testi sonucunda ise, yaş değişkeni ile kariyer beklentileri ölçeği, yetkinlik ve otonomi ve başarı odaklılık alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. İş-yaşam dengesi alt boyutu ile yaş değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this thesis is to conduct the validity and reliability study of the“Career Expectations Questionnaire”study, originally named“Career Expectations Questionnaire”developed by Carole Pemberton, and to adapt it to Turkish. The universe of the study consists of healthcare workers in the Marmara region (N=500). For this purpose, the survey was conducted on hospital workers in 2 public and 2 private hospitals in the Marmara region. During the adaptation of the study; the scale's language validity, content validity, pilot application, structural validity and reliability analyses were carried out. The main study was started after the analyses of the pilot study. In the study, Exploratory and Confirmatory Factor Analyses were performed along with Item Total Correlation and Lower-Upper 27% Discrimination Tests. According to the analysis results, the scale took its final form with 24 items and 3 sub-dimensions. When the fit index values of the scale were examined, a good fit could be mentioned in general. The Cronbach Alpha value for the total scale was found to be .945. The data were analyzed using the SPSS 22 program. During the adaptation process of the scale, AMOS 26 software was used to evaluate the goodness of fit values of the model and to develop the CFA model. The sub-dimensions of the study were compared according to demographic variables and it was determined that there were differences in some variables. T-test was preferred for the sub-dimensions of gender, marital status and institution type; ANOVA method was preferred for the analyses related to age and education level. The scores obtained from the total of the career expectations scale and competence, work life balance, autonomy and success orientation sub-dimensions did not differ according to gender and marital status. A statistically significant difference was found between the career expectations scale and competence, work life balance, autonomy and success orientation sub-dimensions according to the type of institution they work in, public and private hospitals. When examined in terms of sub-dimensions, the result does not change. There is a significant difference in terms of private and public in terms of competence, work life balance, autonomy and success orientation sub-dimensions. As a result of the Anova test, there is no significant difference between the age variable and the career expectations scale, competence and autonomy and success orientation sub-dimensions. A statistically significant difference was found between the work-life balance sub-dimension and the age variable.