Amatör futbolcuların sosyal sermaye düzeylerinin incelenmesi
Examining the social capital levels of amateur football players
  1. Tez No: 931378
  2. Yazar: ÖZKAN MERMİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR CEYHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Amatör futbolcu, Sosyal sermaye, Sosyal bağlantı, Sosyal ağ, Amateur football player, Social capital, Social connection, Social network
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada, amatör olarak lisanslı futbol oynayan bireylerin yetiştikleri çevre, arkadaşlık ilişkileri, futbol hayatları ve sosyal bağlantıları incelenerek futbolun sosyal sermaye düzeylerine etkisi olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Futbol doğru kullanıldığında sosyal becerileri geliştirmeye, sosyal bütünleşmeyi sağlamaya ve sosyal sermaye yaratmaya aracılık edebilme potansiyeline sahip bir spor dalıdır. Sosyal sermaye ise bireyleri hayat boyu etkileyen önemli bir olgudur. Çalışmada nitel araştırma yönteminin fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Bu araştırma Karabük'te faal olarak lisanslı amatör futbol oynayan 18 yaş üstü 20 gönüllü katılımcı ile sınırlıdır. Amatör futbolculara uygulanan kişisel bilgi formu ve standartlaştırılmış görüşme sorularından elde edilen bulgular sonucunda futbolun bireylerin sosyal ağlarını genişlettiği, kendilerine güvenlerini artırdığı, yeni bağlantılar kurmak için önemli bir yeri olduğu, bireylerin sosyal çevrelerini genişletmede merkezi bir rol oynadığı değerlendirilmiştir. Amatör futbolcuların sosyal sermaye düzeyleri incelenmiş ve sonuç olarak; futbolun katılımcıların sosyal sermaye düzeylerini olumlu yönde etkilediği ve katılımcıların sosyal sermaye üretimlerinde çok önemli bir platform olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal whether football has an effect on social capital levels by examining the environment, friendship relations, football life and social connections of individuals who play amateur licensed football. When used correctly, football is a sport that has the potential to develop social skills, ensure social integration and create social capital. Social capital is an important phenomenon that affects individuals throughout their lives. Phenomenological design of qualitative research method was used in the study. This research is limited to 20 volunteer participants over the age of 18 who actively play licensed amateur football in Karabük. As a result of the findings obtained from the personal information form and standardised interview questions applied to amateur football players, it was evaluated that football expands individuals' social networks, increases their self-confidence, has an important place to establish new connections, and plays a central role in expanding individuals' social circles. The social capital levels of amateur football players were analysed and as a result, it was determined that football positively affects the social capital levels of the participants and is a very important platform in the social capital production of the participants.