Effect of pore size distribution on porosity measurement by computurized tomography
Bilgisayarlı tomografi ile gözeneklilik ölçümünde gözenek boyut dağılımının etkisi
  1. Tez No: 93138
  2. Yazar: MURAT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Gözeneklilik, Tekli Tarama Metodu, Doymuşluk, Hava CT Sayısı, Gözenek Boyutu, Gözenek Boyutu Dağılımı, Gözenek Boynu Boyutu Dağılımı vı, Computerized Tomography, Porosity, Single Scan Method, Saturation, Air CT Number, Pore Size, Pore Size Distribution, Pore Throat Size Distribution IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
oz BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE GÖZENEKLİLİK ÖLÇÜMÜNDE GÖZENEK BOYUT DAĞILIMININ ETKİSİ DEMİR, Murat Yüksek Lisans: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Birol DEMİRAL ARALIK, 2000, 212 Sayfa Bilgisayarlı Tomografi (CT), petrol mühendisliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Tomografi, gözeneklilik, kayamn içyapısı ve akış testi sırasında akışkan doymuşluk dağılımının belirlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gözeneklilik ve doymuşluk hesaplamalarında kullanılan“CT sayısı”saf maddeler için sabit kabul edilir; örneğin hava için -1,000, su için 0'dır. Laboratuvarda CT ile yapılan önceki çalışmalarda hava CT sayısının ideal değeri olan -1,000'den saptığı tespit edilmiştir. Bu yüzden de klasik yöntemlerle hesaplanan gözeneklilik ve doymuşluk değerleri buradan gelen hatayı içermektedir. Bu çalışmanın amacı, gözenek boyutu ile hava CT sayısı arasındaki olası bir ilişkiyi araştırmak ve varsa bir korelasyon denklemi elde etmekti. Bu çalışmaiçin“plexy-glass”tan sentetik karot örneği yapılmıştır. Bu örnek üzerinde değişik ebatlarda gözenekleri olan dilimlerden oluşmaktaydı. Örnekte, direkt havada ve su banyosunda 100 ve 130 KeV enerjide CT testleri yapılarak gözeneklerde hava CT sayısı ölçümleri yapıldı. Buradan elde edilen veriler gözenek boyutu ile hava CT sayısı arasında lineer bir bağıntı olduğunu gösteriyordu: Gözenek boyutu küçüldükçe hava CT sayısı azalıyor ve teorik değeri olan -1,000 'den uzaklaşıyordu. Bu deneylerden elde edilen veriler değerlendirilerek gözenek çapı ve boyutu ilişkisine ait korelasyon denklemleri, iki enerji seviyesi ve su banyosunda ve havada yapılan ölçüm şartlan için elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, hava CT sayısındaki sapmanın CT ile gözeneklilik belirlenmesindeki etkisi araştırıldı. Bu amaçla, dört değişik kayaç tapasında kapiler basınç deneyleri ve ince kesit analizleri ile gözenek boyutu dağılımları elde edildi. Ardından bu tapalar CT deneylerinde kullanılarak gözeneklilikleri belirlendi. Gözeneklilik hesaplamalarında hem klasik tek tarama hem de korelasyon denklemlerinin kullanıldığı yeni yaklaşım kullanıldı. Tapalarda gözenek boyutları çok küçük olduğundan yeni hava CT sayısı da sabit gibi görülmesine rağmen -1.000'den farklı bulundu. Yeni ve klasik yaklaşımla hesaplanan gözeneklilik değerleri karşılaştırıldığında % 5 civarında farklılık olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF PORE SIZE DISTRIBUTION ON POROSITY MEASUREMENT BY COMPUTURIZED TOMOGRAPHY DEMİR, Murat M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Birol DEMİRAL December, 2000, 212 Pages Computerized Tomography (CT) has wide range of use in petroleum engineering applications. It is mostly used for determination of porosity, internal structure of core and saturation changes during coreflood tests. CT numbers, used in porosity and saturation calculations, for pure materials are accepted as constant, for example air and water CT numbers are -1,000 and 0 respectively. In previous studies with CT, it was noticed that air CT number may deviates from its ideal value of -1,000. Therefore, porosity and saturation data obtained from classical CT methods reflect such error. The aim of this study was to search a possible relation between air CT number and pore size, and develop a correlation equation. For the study, synthetic core sample made up of plexy-glass was prepared. This sample was composed of several slices having artificial pores in different sizes. Synthetic sample was scanned directly in air and in water bath at two energy levels, 100 and 130 KeV, and air CT numbers were measured in pores. Data obtained from these mmeasurements showed that there was a strong relation between pore size and air CT number: as pore size getting smaller air CT number was reducing and deviating more from its constant value of -1,000. Data obtained from these experiments were evaluated and correlation equations about pore size and air CT number relation for both in air and in water bath measurements were formed for two energy levels. In the second part of the study, effect of air CT number deviation on porosity determination by CT was studied. In this aim, pore size distributions of four different types of rock core samples were determined by both capillary pressure experiments and thin section analysis. Then, these samples were scanned using CT and porosities of the samples were calculated. In porosity calculations both classic single scan CT technique and new approach method applying correlation equations were used. In rock core samples because pore sizes were so small that air CT number calculated for these pores was nearly constant, but different from -1,000. About 5 % changes were observed in porosity values obtained by classic and new single scan methods.