Gravitational instabilities in fusion research
Füzyon araştırmalarında yerçekimsel kararsızlıklar
  1. Tez No: 93139
  2. Yazar: PINAR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rayleigh Taylor Kararsızlığı, Erozyon Yüzeyi iv, Rayleigh Taylor Instability, Ablation Front m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz FÜZYON ARAŞTIRMALARINDA YERÇEKİMSEL KARARSIZLIKLAR Demir, Pınar Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Çakır Eylül 2000, 69 sayfa Lazer fuzyonunda, küresel topak yüzeyinin lazer ışınlarına maruz bırakılması sonucu oluşan durum, lazer ışınlarının eşitsiz dağılımı ya da küresel topağın eşitsiz çökmesi sonucunda oluşan rahatsızlıklara karşı Rayleigh Taylor kararsızdır. Erozyon yüzeyinde oluşan Rayleigh Taylor kararsızlığı, füzyon tepkimelerinin verimliliğini sıcak ve soğuk akışkanları karıştırarak sınırlayan önemli bir etkendir. Lazer füzyonunun bu yönü ile ilgili araştırmalar kuramsal, deneysel ya da sayısal yöntemlerle yapılmaktadır. Bu tezin amacı, kuramsal yaklaşımları anlamak ve dengeleyici unsurları tanımlamaktır. Temelde bu sorunu çözmek için üç tip yaklaşım bulunmaktadır, ama sorunu çözmek için oluşturulan ana ilgi, kendi içinde tutarlı bir yöntem bulmaktır. Karasızlığm dengelenmesinin, yüzeyin bozulması, madde taşınması ve ısı iletimi gibi etkenler nedeni ile oluştuğu düşünülmektedir. Ancak, en çok kabul edilen azaltma mekanizmasının madde taşınması olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRAVITATIONAL INSTABILITIES IN FUSION RESEARCH Demir, Pınar M.Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Çakır September 2000, 69 pages In laser fusion, the profile which occurs as a result of the irradiation of the spherical pellet surface is Rayleigh Taylor unstable to the perturbations which result due to the nonuniform laser irradiation or nonuniform implosion. Rayleigh Taylor instability that is occuring at the ablation front is an important factor which limits the efficiency of the fusion reactions by making the cold and hot fluids mix. The research about this aspect of the laser fusion is made by either theoretical, or experimental, or numerical means. The aim of this thesis is to figure out the theoretical approaches to the problem and define the stabilizing effects. There exists mainly three types of approaches to solve the problem, but the main concern to solve the problem is to find a self consistent method The stabilization of the instability is assumed to occur due to the effects like, surface distortion, material convection, heat conductioa However, the widely accepted reduction mechanism is found to be due to convection.