Meme kanseri tedavisini tamamlamış bireylerde fiziksel aktivite mobil uygulamasının geliştirilmesi
Development of physical activity mobile app in breast cancer survivors
  1. Tez No: 931389
  2. Yazar: AYSEL GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, hayatta kalanlar, fiziksel aktivite, mobil uygulamalar, hemşirelik bakımı, Breast cancer, survivors, physical activity, mobile apps, nursing care
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Meme kanserli bireylerde fiziksel aktiviteyi ölçmek ve fiziksel aktivite davranışlarını teşvik etmek için mobil sağlık teknolojileri giderek daha fazla kullanılmaktadır. Fiziksel aktivitenin meme kanseri tedavisinden sağ kalan bireylerdeki faydalarına karşın, bireylerin çoğu yeterince aktif değildir. Araştırmanın amacı meme kanseri tedavisini tamamlamış bireylerin fiziksel aktivitelerini geliştirmeleri için bir mobil fiziksel aktivite uygulaması geliştirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Mobil uygulama geliştirmeyi amaçlayan bu araştırma Aralık 2023-Kasım 2024 tarihleri arasında yürütüldü. Etik kurul onayı alındıktan sonra, geliştirilecek fiziksel aktivite uygulamasının özelliklerinin belirlenmesi amacıyla meme kanseri tedavisini tamamlamış 10 bireyle ön görüşme gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Ön Görüşme Formu ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form kullanıldı. Ardından flutter teknolojisi kullanılarak bir fiziksel aktivite uygulaması geliştirildi. BULGULAR: Ön görüşmeye katılan bireylerin %60'ının fiziksel aktivite düzeyi“inaktif”tir ve bireylerin yarısı“şu anda herhangi bir egzersiz aktivitesi yapmadığını”bildirdi. Katılımcıların %50'si mobil ve internet teknolojisine“çok ilgili”olduklarını bildirmesine karşın, sadece %20'si fiziksel aktiviteyi desteklemek için cep telefonu uygulaması kullandığını belirtti. Bu bağlamda geliştirdiğimiz uygulama, profil bilgilerinin girilmesi ve düzenlenmesi, fiziksel aktivite süresi, harcanan kalori ve adım sayısı bilgilerinin görüntülenmesi, fiziksel aktivite günlerinin eklenmesi ya da düzenlenmesi gibi özelliklere sahiptir. SONUÇ: Meme kanseri tedavisini tamamlamış bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin yetersiz olduğu tespit edildi. Bu bağlamda uygulamanın, meme kanseri tedavisini tamamlamış bireylerde fiziksel aktivite düzeylerini artırması ve fiziksel ve psikososyal sağlık ile genel yaşam kalitesi gibi sağlıkla ilgili sonuçları iyileştirmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: M-health technologies are increasingly being used to measure physical activity and promote physical activity behaviors in the context of breast cancer. Despite the benefits of physical activity in breast cancer survivors, most individuals are not active enough. The aim of research is to develop a mobile physical activity application for breast cancer survivors to improve their physical activity. MATERIALS AND METHODS: This study, aimed at developing a mobile application, was conducted between December 2023 and September 2024. Following the approval of the ethics committee, a preliminary interview was conducted with 10 conveniently accessible breast cancer survivors who had completed their treatment to identifying the key features of the physical activity application to be developed. The Pre-interview Form and the International Physical Activity Questionnaire-Short Form were used for data collection. Subsequently, a physical activity application was developed using Flutter technology. FINDINGS: Among the individuals who participated in the pre-interview, 60% were classified as 'inactive,' and half reported that they are 'currently not engaging in any exercise activity.' While 50% of participants expressed being 'very interested' in mobile and internet technology, only 20% reported using a mobile phone application to support physical activity. In this context, the application we developed has features entering and editing profile information, displaying physical activity duration, calories burned, and step count, as well as adding or editing physical activity days. CONCLUSION: It was determined that the physical activity levels of breast cancer survivors were inadequate. In this context, the application is expected to increase physical activity levels among breast cancer survivors and improve health-related outcomes, including physical and psychosocial health, as well as overall quality of life.