Gebelerde Trigliserit/Glikoz İndeksi ile gestasyonel diyabet arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evalution of the relationship between Triglyceride/Glucose Index and gestational diabetes in pregnant women
  1. Tez No: 931390
  2. Yazar: ZAHİDE BÜŞRA TÜRKTÜZÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, İnsülin Direnci, Trigliserit Glikoz İndeks, Gestational Diabetes Mellitus, Insulin Resistance, TyG Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
GEBELERDE TRİGLİSERİT/GLİKOZ İNDEKSİ İLE GESTASYONEL DİYABET ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2025 Amaç: Bu çalışmanın amacı, trigliserit/glikoz indeksi (TyG) ile gestasyonel diabetes mellitus arasındaki ilişkiyi ve TyG indeksinin gestasyonel diabetes mellitus açısından belirleyiciliğini incelemektir Yöntem: Rektospektif tipte dizayn edilen bu çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği, kadın hastalıkları ve doğum, endokrinoloji ve iç hastalıkları polikliniklerine 15.10.2023 ile 15.10 2024 tarihleri arasında gebelik tanısı ile toplam 97 gebe kadın dahil edildi. Çalışmaya 15.10.2023 ile 15.10 2024 tarihleri arasındaki bir yıllık süre içinde, gebe izlemlerinde birinci ve ikinci trimesterde kan tetkikleri yapılmış ve 24-28 haftalarda şeker yükleme testi ile GDM tanısı alan 44 gebe vaka grubunu, şeker yükleme testi yapılmış ve sonuç negatif gelmiş yani GDM tanısı almayan 53 gebe kontrol grubunu oluşturdu. Her hastada yaş, sigara, alkol kullanma durumu, kronik hastalık varlığı, gebelik sayısı, paritesi, abortus, gebelik yaşı bilgileri kayıt edildi. Hastane kayıt sistemi verilerinden total kolesterol, trigliserid, LDL, HDL, AST, ALT, insülin ve HbA1c değerleri alındı. TyG indeksi, TyG = Ln[açlık trigliserit(mg/dl) × açlık glukoz (mg/dl)/2] formülü kullanılarak trigliserit-glukoz indeksi hesaplandı. Bulgular: Bu çalışma için toplam 44' ü GDM tanılı olmak üzere 97 gebe kadın dahil edildi. Gebe kadınların yaş ortalaması 29,00 (min:19,00, maks:46,00) olarak bulundu. GDM tanısı alan gebe kadınların yaş ortalaması 34(min: 19, maks:46), GDM tanısı almayan gebe kadınların yaş ortalaması 26(min :19, maks:41) olarak bulundu. TyG indeksi ortalaması 8,42 (min 7,03, maks 9,86) olarak bulundu. GDM tanısı alan gebe kadınların TyG indeksi 8,53 (min:7,6, maks:9,86), GDM tanısı almayan gebe kadınların TyG indeksi 8,4 (min:7,03, maks:9,16) olarak bulundu. Bu çalışmaya göre GDM tanısı olan gebe kadınlarda yaş, gebelik sayısı ve mevcut gebelik yaşı GDM tanısı olmayan kadınlara göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (istatistiksel olarak sırası ile p0,05) GDM tanısı olan gebe kadınlarda AKŞ, HbA1c, trigliserid düzeyleri ve TYG indeksi GDM tanısı olmayan kadınlara göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (istatistiksel olarak sırası ile p0,05) TyG indeksi ile kadınların gebelik durumları ile ilgili sayısal veriler karşılaştırıldığında, yaş ve mevcut gebelik yaşı ile TyG indeksi arasında aynı yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulundu. Sırası p değerleri, 0.046, 0.047 idi. Gebelik sayısı, parite, yaşayan çocuk sayısı ve abortus sayısı TyG indeksi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Bu çalışmada yapılan ROC analizine göre TYG indeksi için 8.47 değeri GDM tanısı için eşik değer olarak bulundu. Sonuçlar: Bu çalışmada, TyG indeksinin GDM tanılı bireylerde insülin direncini belirlemede kullanılabilir bir biyomarker olabileceğini ortaya koymuş, ayrıca bu indeksin GDM gelişmesi yönünden bir risk faktörü olduğunu da göstermiştir. Bu bulgular, TyG indeksinin GDM'nin erken teşhisi ve yönetimi açısından potansiyel bir prognostik araç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUTİON OF THE RELATİONSHİP BETWEEN TRİGLYCERİDE/GLUCOSE İNDEX AND GESTATİONAL DİABETES İN PREGNANT WOMEN Izmir Katip Celebi University, Faculty of Medical Sciences Family Medical Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2025 Aim: The aim of this study is to examine the relationship between the triglyceride/glucose index (TyG) and gestational diabetes mellitus, as well as the predictive value of TyG index for gestational diabetes mellitus. Methods: In this retrospective study, a total of 97 pregnant women were included from the Family Medicine, Obstetrics and Gynecology, Endocrinology, and Internal Medicine outpatient clinics at İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital, between October 15, 2023, and October 15, 2024. During this one-year period, pregnant women underwent blood tests in the first and second trimesters, and a group of 44 pregnant women diagnosed with GDM through a glucose tolerance test conducted between 24-28 weeks was formed. The control group consisted of 53 pregnant women who underwent the glucose tolerance test with negative results (i.e., no GDM diagnosis). For each patient, information regarding age, smoking, alcohol use, presence of chronic diseases, number of pregnancies, parity, abortions, and gestational age was recorded. Data from the hospital's record system included total cholesterol, triglycerides, LDL, HDL, AST, ALT, insulin, and HbA1c values. The TyG index was calculated using the formula: TyG = Ln[fasting triglycerides (mg/dl) × fasting glucose (mg/dl) / 2]. Results: A total of 97 pregnant women were included in this study, of which 44 were diagnosed with GDM. The average age of pregnant women was found to be 29.00 (min: 19.00, max: 46.00). The average age of pregnant women diagnosed with GDM was 34 (min: 19, max: 46), while the average age of pregnant women without GDM was 26 (min: 19, max: 41). The average TyG index was found to be 8.42 (min: 7.03, max: 9.86). The TyG index of pregnant women diagnosed with GDM was 8.53 (min: 7.6, max: 9.86), while the TyG index of pregnant women without GDM was 8.4 (min: 7.03, max: 9.16). According to this study, the age, number of pregnancies, and current pregnancy age of pregnant women diagnosed with GDM were found to be statistically significantly higher compared to women without GDM (statistically, p0.05). In pregnant women diagnosed with GDM, FBG, HbA1c, triglyceride levels, and TYG index were found to be statistically significantly higher compared to women without GDM (statistically, p0.05). When the TyG index was compared with numerical data related to the women's pregnancy status, a low-level significant relationship was found between age and current pregnancy age with the TyG index in the same direction. The respective p-values were 0.046 and 0.047. No significant relationship was found between the TyG index and the number of pregnancies, parity, number of living children, and number of abortions (p>0.05). According to the ROC analysis conducted in this study, a TyG index value of 8.47 was found to be the cutoff point for diagnosing GDM. Conclusion: This study has demonstrated that the TyG index could be a useful biomarker for determining insulin resistance in individuals diagnosed with GDM, and it also showed that this index is a risk factor for the development of GDM. These findings suggest that the TyG index may be a potential prognostic tool for the early diagnosis and management of GDM.