Determination of microstructural properties of PM Al-SiC composites by ultrasonic techniques
TM Al-SiC kompozitlerin mikroyapı özelliklerinin ultrasonik tekniklerle belirlenmesi
  1. Tez No: 93140
  2. Yazar: ESRA ATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR, DOÇ. DR. BİLGEHAN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-SiC Kompozitler, Sıcak Pekiştirme, Ultrasonik Muayene, Ses Hızı, Ses Sönümlemesi vı, Al-SiC Composites, Hot Pressing, Ultrasonic Testing, Sound Velocity, Attenuation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz TM Al-SiC KOMPOZITLERIN MIKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN ULTRASONİK TEKNİKLERLE BELİRLENMESİ Ataş, Esra Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. C. Hakan GÜR Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan ÖGEL Eylül 2000, 88 sayfa s Metal anayapılı kompozitlerin mekanik ve içyapı özellikleri tahribatsız muayene teknikleriyle, tahribatlı yöntemlere göre daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle belirlenebilir. Bu çalışmada, farklı miktar ve boyuttaki SiC tozu kullanılarak hazırlanan Al-SiC kompozitlerinin sıcak pekiştirilmeleri, tek taraflı dikdörgen kalıpta 40 MPa~ basınçla azot atmosferi altında 590QC-600°C sıcaklık aralığında gerçekleştirilmiştir. İçyapıdaki farklılıkların belirlenebilmesi amacıyla darbe-yankı yöntemi kullanılarak, numunelerde ses hjzı ve ses sönümleme katsayısı ölçülmüştür. Ultrasonik ölçüm sonuçlan ile kompozitlerin içyapı özellikleri karşılaştırılmış ve bir ilişki kurulmaya ça|ışılmiştır.Deney sonuçlan, SiC parçacık miktarının ses hızı ve ses sönümleme katsayısı ölçümleriyle, dağılımının ve parçacık boyutunun ise sadece ses sönümleme katsayısı ölçümleriyle belirlenebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada elde edilen bilgiler, ticari olarak üretilen metal anayapılı kompozitlerin kalite kontrolüne katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MICROSTRUCTURAL PROPERTIES OF PM Al-SiC COMPOSITES BY ULTRASONIC TECHNIQUES Ataş, Esra M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. C. Hakan GÜR Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan ÖGEL September 2000, 88 pages Ultrasonic techniques may allow the determination of the mechanical and microstructural properties of metal matrix composites (MMCs) at shorter periods of time with less cost than destructive methods. In this study, a series of Al-SiC composite specimens, with known reinforcing SiC content and size, were hot pressed in a single-end rectangular die at 40 MPa pressure. The pressing was carried out at the temperature range of 590°C-600°C under nitrogen atmosphere. Ultrasonic velocities and attenuation coefficients of the specimens were measured by the pulse- echo method. The ultrasonic data were related to the metallographic examinations. mIt was concluded that the amount of SiC particles can be determined by ultrasonic velocity and attenuation measurements. However, only attenuation is sensitive to the size and uniformity of the particles. The data in the present study might contribute to the quality control of commercially produced MMCs.