Structural investigation of conducting polymer graft of pyrrole via mass spectrometry
İletken pirol aşı kopolimerlerin kütle spektrometre ile yapısal karakterizasyonu
- Tez No: 93141
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE, PROF. DR. JALE HACALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: polipirol, ısıl bozunum, piroliz, kütle spektrometresi, oksidasyon bozunumu, polipirol aşı kopolimeri, polypyrrole, thermal degradation, pyrolysis, mass spectrometry, oxidative degradation, polypyrrole graft copolymer IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz İLETKEN PİROL AŞI KOPOLÎMERLERİN KÜTLE SPEKTROMETRE ÎLE YAPISAL KARAKTERİZASYONU UYAR, Tamer Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Tez Yardımcı Yöneticisi: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu MAYIS 2000, 84 Sayfa Bu çalışmada, dopant olarak p-tolien sülfonik asit'in (PTS) kullanıldığı iletken polipirolün ısıl karakterizasyonu piroliz kütle spektrometre tekniği kullanılarak yapıldı. Yükseltgemenin (dop), dopant konsantrasyonun ve indirgemenin ısıl kararlılığa, ısıl bozunum ürünlerine ve yapıya etkileri incelendi. Ayrıca, elektrokimyasal ve ısısal olarak sentezlenen polipirol örneklerin oksidasyon bozunumları FTIR ve piroliz kütle spektrometre teknikleri kullanılarak çalışıldı. Uygulanan potansiyelin, havanın ve ısıl yaşlandırmanın oksidasyona etkileri incelendi. Son olarak poli (2-(N-piroril)etilvinileter) ve elektrokimyasal olarak sentezlenen (2-(N-pirolil) etilvinileter/polipirol aşı kopolimerinin yapısal karakterizasyonu piroliz kütle tekniği ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL INVESTIGATION OF CONDUCTING POLYMER GRAFTS OF PYRROLE VIA MASS SPECTROMETRY UYAR, Tamer M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare Co-Supervisor: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu MAY 2000, 84 Pages A direct insertion probe pyrolysis mass spectrometry technique was used to perform a systematic thermal characterization of conducting polypyrrole doped with p- toluene sulfonic acid. The effect of doping, dopant concentration and dedoping on thermal stability, degradation products and structure was investigated using undoped and dedoped polypyrrole samples. ~ Oxidative degradation of electrochemically synthesized p-toluene sulfonic acid doped polypyrrole and thermally initialized undoped polypyrrole samples were studied by application of evolved gas analysis by FTIR spectroscopy and the direct insertion probe pyrolysis mass spectrometry techniques (DIP-MS). Effect of high synthesis potential, air and thermal aging on oxidative degradation of polypyrroles were also investigated. mStructural characterization of Poly (2-(N-pyrrolyl) ethylvinylether) and (2-(N-pyrrolyl) ethylvinylether) / polypyrrole graft copolymer which has been synthesized electrochemically was done by applying direct insertion probe pyrolysis mass spectrometry technique.