Servikal smear patolojisi ascus olan hastalarda HPV tiplendirmesi ve anksiyete arasındaki ilişki
Hpv typing and the relationship between anxiety in patients with ascus diagnosed in cervical smear pathology
  1. Tez No: 931424
  2. Yazar: YILDIZ CEREN İLYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Smear, servikal neoplazi, serviks kanseri tarama, hpv, anskiyete, Beck Aknsiyete Ölçeği, Smear, cervical neoplasia, cervical cancer screening, HPV, anxiety, Beck Anxiety Inventory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Smear sonucu ASCUS (Önemi belirlenemeyen atipik skuamöz hücreler) olan hastalarda HPV DNA tiplendirmesi ve hissedilen anksiyete seviyeleri arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Bu hastaların tarama, takip ve tedavisinde çıkacak olan sonuçlar göz önüne alınarak hareket edilmesinin hastaların takip ve tedaviye olan bağlılıklarını, devam yüzdelerini ve tedavi başarısını artırması amaçlanmaktadır. Yöntem: Şubat 2023-Temmuz 2023 arasındaki 6 aylık süreçte hastanemiz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Poliklinikleri'ne başvuran hastalardan smear testi ASCUS olarak sonuçlanan 130 hasta ve smear testi negatif olarak sonuçlanan 130 hasta ile prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların HPV DNA testi sonuçları ve Beck Anksiyete Ölçeği skoru kullanılarak elde edilecek olan anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması yapılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş, tüm analizlerde p değeri < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 130 hasta smear ASCUS grubu, 130 hasta smear negatif kontrol grubu olmak üzere toplamda 260 hasta dahil edilmiştir. ASCUS olan araştırma grubu ve smear testi negatif olan kontrol grubunda yaş değişkenlerinin normal dağıldığı; BECK Anksiyete Ölçeği skoru değişkenlerinin ise normal dağılım göstermediği görülmektedir. Yaş değişkeninde smear ASCUS ve negatif grupları arasında ortalama açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemektedir (p = 0.361). Yaş ve BECK Anksiyete Ölçeği skoru arasında zayıf negatif bir ilişki bulunmaktadır ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir (r = -0.020, p = 0.743). Smear ASCUS ve negatif grupları arasında BECK Anksiyete Ölçeği skoru açısından anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p = 0.511). ASCUS ve negatif smear grupları BECK anksiyete skoru açısından birbirinden bağımsız olarak farklılaşmamaktadır ve anksiyete düzeyleri her iki grup için de benzerdir. Smear ASCUS ve smear negatif gruplarda BECK anksiyete skoruna göre hesaplanan anksiyete düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p = 0.008). Smear sonucu ASCUS olan hastalardan HPV analizine göre oluşturulan gruplar arasında BECK anksiyete skoru değişkeni için ortalama açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemektedir (p = 0.123). Pozitif HPV tipinin risk seviyesi ile BECK anksiyete skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki görülmektedir (sırayla p = 0.022, p = 0.019). Ancak Spearman's rho korelasyon testi zayıf pozitif bir korelasyon olduğunu göstermektedir (r = 0.258). Sonuç: ASCUS tanısı almış ve HPV pozitifliği bulunan kadınların klinik takiplerinde, yalnızca fiziksel sağlıkları değil, psikolojik sağlıkları da dikkate alınmalıdır. Çalışmamız pozitif HPV tipinin risk seviyesi arttıkça BECK anksiyete skorunun da artma eğiliminde olduğunu, ancak ilişkinin zayıf olduğunu göstermektedir. Özellikle yüksek riskli HPV tipleri pozitif olan hastalarda anksiyete düzeylerinin yüksek olması, bu hastaların psikolojik destek alarak tedavi süreçlerine daha etkin uyum sağlamalarını sağlayabilir. Bu çalışma, ASCUS tanısı almış kadınlarda HPV tiplendirmesi ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesinin kadın sağlığı ve servikal kanserin erken teşhisi açısından önemli olduğunu vurgulamaktadır. Klinikte HPV tiplendirmesi, anksiyete seviyelerinin değerlendirilmesi ve gerekli psikolojik desteğin sağlanması, tedaviye uyumu artırarak servikal kanserin önlenmesine yönelik etkili bir strateji oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between HPV DNA typing and perceived anxiety levels in women diagnosed with ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) on smear test results. By considering the potential impact of the results on screening, follow-up, and treatment, the study aims to improve patient adherence, continuity, and treatment success in managing these cases. Methods: This prospective study was conducted between February 2023 and July 2023, including 130 patients with ASCUS results and 130 patients with negative smear test results, who visited the Obstetrics and Gynecology outpatient clinics of our hospital. Anxiety levels were assessed using Beck Anxiety Inventory scores and HPV DNA test results. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22 software, and a p-value of < 0.05 was considered statistically significant in all analyses. Findings: A total of 260 patients were included in the study, with 130 in the ASCUS group and 130 in the negative smear control group. Age variables were normally distributed in both groups, while Beck Anxiety Inventory scores did not follow a normal distribution. There was no statistically significant difference in the average age between the ASCUS and negative groups (p = 0.361). A weak negative relationship was found between age and Beck Anxiety Inventory scores, but it was not statistically significant (r = -0.020, p = 0.743). No significant difference in Beck Anxiety Inventory scores was found between the ASCUS and negative groups (p = 0.511), indicating that anxiety levels were similar in both groups. A significant relationship was found between anxiety levels calculated based on Beck Anxiety Inventory scores in both ASCUS and negative smear groups (p = 0.008). There was no statistically significant difference in the mean Beck Anxiety Inventory scores between the groups formed according to HPV analysis (p = 0.123). A statistically significant positive relationship was observed between the risk level of positive HPV types and Beck Anxiety Inventory scores (p = 0.022, p = 0.019). However, Spearman's rho correlation test showed a weak positive correlation (r = 0.258) Conclusion: In the clinical follow-up of women diagnosed with ASCUS and HPV positivity, both their physical and psychological health should be considered. Our study suggests that as the risk level of positive HPV types increases, the BECK anxiety score tends to increase as well, although the relationship is weak. Particularly, the high anxiety levels in patients with high-risk HPV types could enable these patients to adhere more effectively to their treatment process by receiving psychological support. This study emphasizes the importance of HPV typing and anxiety level evaluation in women diagnosed with ASCUS for women's health and the early diagnosis of cervical cancer. In clinical practice, HPV typing, evaluation of anxiety levels, and provision of necessary psychological support could form an effective strategy for preventing cervical cancer by enhancing treatment adherence.