HPV negatif smear sonucu ASCUS olarak saptanan kadınlarda kolposkopi ve sonrasında endoservikal küretaj ve biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of colposcopy and after endocervical curettage and biopsy results in women with ASCUS detected as a HPV-negative smear result
- Tez No: 966853
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Atypical Squamous Cells of the Cervix, Colposcopy, Curettage, Human Papillomavirus Viruses, Uterine Cervical Dysplasia, Vaginal Smears
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, HPV (İnsan Papilloma Virüs) negatif, smear sonucu ASCUS (Önemi Belirlenemeyen Atipik Squamoz Hücreler) tespiti yapılan kadınlarda yapılan kolposkopik inceleme, servikal biyopsi ve endoservikal küretaj (ECC) gibi histopatolojik prosedürlerin klinik sonuçlarını incelemektir. Çalışma, HPV negatif ASCUS vakalarının yönetimi ve izlenmesiyle ilgili mevcut literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif tasarımla yapılan bu çalışmada, SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran, 18-65 yaş arasındaki HPV negatif ASCUS tespit edilen kadınların kolposkopik değerlendirme ve biyopsi sonuçları incelenmiştir. Etik kurul onayı 09.01.2025 tarihli ve 2024/12-04 karar nolu alınmış olup, çalışma Ocak 2018 ile Kasım 2024 arasında kolposkopi yapılan hastalar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ASCUS sonucu ile başvuran, HPV negatif olan, kolposkopi yapılan ve biyopsi alınan kadınlar dahil edilmiştir. Çalışma dışı bırakılanlar, HPV pozitifliği veya ASCUS dışı sitoloji sonucu olanlar ve gebelik durumundaki hastalardır. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 183 hastanın yaş ortalaması 49,48 ± 9,77 yıl olup, yaşlar 24 ile 65 arasında değişmiştir. Obstetrik özellikler açısından, ortalama gravida 2,90 ± 1,60, parite ise 2,39 ± 1,23 olarak bulunmuştur. Kolposkopik bulguların %27,9'u normal, %72,1'i patolojik olup, biyopsi sonuçlarında benign bulgular %35,5, CIN 1 %33,9, CIN 2-3 %2,7 olarak tespit edilmiştir. Sigara içme alışkanlıkları incelendiğinde, katılımcıların %68,9'u sigara kullanmadığını, %31,1'inin ise sigara içtiğini belirtmiştir Menopoz durumu ve sigara kullanımı, kolposkopik ve biyopsi sonuçları üzerinde etkili olmuştur. SONUÇ: HPV negatif ve ASCUS tespit edilen hastalarda kolposkopik incelemenin gerekliliği tartışmalıdır. Klinik şüphe varlığında, kolposkopik değerlendirme, şüpheli lezyonlardan biyopsi almayı ve gereksiz müdahalelerden kaçınılmasını sağlar. Tarama testleri ve klinik gözlemlerle birlikte daha güvenilir karar süreçleri oluşturulmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: ASCUS, CIN, İnsan Papilloma Virüs, Kolposkopi, Küretaj, Smear
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the clinical outcomes of histopathologic procedures such as colposcopic examination, cervical biopsy and endocervical curettage (ECC) in HPV (Human Papilloma Virus) negative women with ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) detected by smear. The study aims to contribute to the existing literature on the management and follow-up of HPV-negative ASCUS cases. Materials And Methods: In this retrospective study, colposcopic evaluation and biopsy results of women aged 18-65 years with HPV-negative ASCUS admitted to the Gynecology and Obstetrics Clinic of SBÜ İzmir Tepecik Training and Research Hospital were analyzed. Ethics committee approval was obtained on 09.01.2025 with decision number 2024/12-04 and the study was conducted on patients who underwent colposcopy between January 2018 and November 2024. Women who presented with ASCUS, were HPV negative, underwent colposcopy and biopsy were included in the study. Exclusion criteria were HPV positivity or non-ASCUS cytology results and pregnancy. Results: The mean age of the 183 patients included in the study was 49.48 ± 9.77 years and ranged between 24 and 65 years. In terms of obstetric characteristics, the mean gravida was 2.90 ± 1.60 and parity was 2.39 ± 1.23. Colposcopic findings were normal in 27.9% and pathologic in 72.1%, while benign findings in biopsy results were 35.5%, CIN 1 33.9%, CIN 2-3 2.7%. When smoking habits were analyzed, 68.9% of the participants were non-smokers and 31.1% were smokers. Menopausal status and smoking had an effect on colposcopic and biopsy results. Conclusıon: The necessity of colposcopic examination in HPV negative patients with ASCUS is controversial. In the presence of clinical suspicion, colposcopic evaluation allows biopsy of suspicious lesions and avoid unnecessary interventions. Together with screening tests and clinical observations, more reliable decision-making processes should be established.