Inop/metastatik mesane kanseri 1.basamak tedavisinde gemsitabin-sisplatin ile gemsitabin-karboplatin karşılaştırması
Comparison of gemcitabine-cisplatin and gemcitabine-carboplatin in the 1st step treatment of inop/metastatic bladder cancer
- Tez No: 931435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, gemsitabin-sisplatin ve gemsitabin-karboplatin, Bladder cancer, gemcitabine-cisplatin and gemcitabine-carboplatin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aliyeva, A. İnop/Metastatik Mesane Kanseri 1.Basamak Tedavisinde Gemsitabin-Sisplatin İle Gemsitabin-Karboplatin Karşılaştırması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Mesane kanseri, üriner sistemin en sık görülen 2. malign tümörü olup, dünya genelinde tüm kanserler arasında 10. sırada yer almaktadır. Çalışmamız, inop/metastatik mesane kanseri 1. basamak tedavisinde gemsitabin-sisplatin ile gemsitabin-karboplatin tedavisi uygulanan hastalarda tedavinin etkinliğini ve yan etkilerini incelemeyi ve gerçek yaşam verilerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Çalışmaya 2010 ve 2023 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran inop/metastatik mesane kanseri 1. basamak tedavisinde gemsitabin-sisplatin ve gemsitabin-karboplatin tedavisi uygulanan toplam 79 hasta dahil edildi. Hastaların patoloji raporları ve görüntülüme sonuçlarına bakılarak; cinsiyet, yaş, performans skoru, lenfovasküler invazyon (LVI), nöral invazyon (NI), metastaz varlığı, eşlik eden kronik hastalıklar, gemsitabin-sisplatin ve gemsitabin-karboplatin kullanımı sonrası hematolojik ve non-hematolojik yan etkileri, progresyonsuz ve genel sağkalım süreleri ile mortalite durumu araştırıldı. Hastaların 7 (%8,9)'si kadın, 72 (%91,1)'si erkekti. Hastaların 34 (%43)'üne gemsitabin-sisplatin protokolü, 45 (%57)'ine gemsitabin-karboplatin protokolü uygulandı. GS, gemsitabin-sisplatin alanlarda 17,341±2,150 ay, gemsitabin-karboplatin alanlarda ise 19,467±5,613 ay p=0,090; PS, gemsitabin-sisplatin alanlarda 3,265±0,299 ay, gemsitabin-karboplatin alanlarda ise 3,067±0,292 ay p=0,851 olarak bulunmuştur. Tüm hastalarda hematolojik ve non-hematolojik yan etkiler tespit edildi. Çalışmamızda tek değişkenli analizde ECOG performans skorunun 0-1 olması, alınan KT kür sayısının ≥6 olması, KT yanıtının parsiyel ve stabil cevap olması, karaciğer metastazının olmaması, metastaz bölge sayısının az olması daha uzun GS ile ilişkili bulunmuştur. Tek değişkenli analizde KT kür sayısının fazla olması, LVI'un olmaması daha uzun PS ile ilişkili bulunmuştur. Çok değişkenli analizde karaciğer metastazının olmaması ile GS arasında, KT kür sayısı ile PS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Aliyeva, A. Comparison of Gemcitabine-Cisplatin and Gemcitabine-Carboplatin in the 1st Step Treatment of Inop/Metastatic Bladder Cancer. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Internal Medicine, Eskisehir, 2025. Bladder cancer is the 2nd most common malignant tumour of the urinary system and ranks 10th among all cancers worldwide. Our study aims to examine the efficacy and side effects of gemcitabine-cisplatin and gemcitabine-carboplatin in the first-line treatment of inop/metastatic bladder cancer and to reach real-life data. A total of 79 patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Medical Oncology outpatient clinic between 2010 and 2023 and underwent gemcitabine-cisplatin and gemcitabine-carboplatin treatment in the first-line treatment of inop/metastatic bladder cancer were included in the study. Gender, age, performance score, lymphovascular invasion (LVI), neural invasion (NI), presence of metastasis, concomitant chronic diseases, haematological and non-haematological side effects after gemcitabine-cisplatin and gemcitabine-carboplatin treatment, progression-free and overall survival times, and mortality status were investigated based on pathology reports and imaging results. Seven (8.9%) of the patients were female and 72 (91.1%) were male. Gemcitabine-cisplatin protocol was applied to 34 (43%) and gemcitabine-carboplatin protocol to 45 (57%) patients. OS was 17.341±2.150 months for gemcitabine-cisplatin and 19.467±5.613 months for gemcitabine-carboplatin p=0.090; PS was 3.265±0.299 months for gemcitabine-cisplatin and 3.067±0.292 months for gemcitabine-carboplatin p=0.851. Haematological and non-haematological side effects were detected in all patients. In our study, in univariate analysis, ECOG performance score of 0-1, the number of CT cycles received ≥6, partial and stable response to CT, absence of liver metastasis, and fewer metastasis sites were found to be associated with longer OS. In univariate analysis, higher number of CT cycles and absence of LVI were found to be associated with longer OS. In multivariate analysis, a statistically significant relationship was found between the absence of liver metastasis and OS, and between the number of CT cycles and PS.