Transpalatal ark ve Nance apareyinin yer koruma etkinliklerinin sonlu elemanlar analizi kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of space conservation efficiencies of transpalatal arch and Nance appliance by finite element analysis
- Tez No: 931638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA GÜNER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: nance, SEA, süt dişi, TPA, yer kaybı, nance, FEM, primary tooth, TPA, space loss
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çocuklarda süt dişleri çeşitli nedenlerle fizyolojik düşme yaşından önce çekilebilmektedir. Süt dişlerinin erken çekimi, arkta yer kaybı, alttaki daimi dişin sürmesinin engellenmesi gibi çeşitli problemlere neden olabilmektedir ve çocuğun ileriki dönemlerde komplike ortodontik tedaviler görmesine yol açabilmektedir. Tüm bunların önüne geçmek ve çekim boşluğunun korunması amacıyla yer tutucular kullanılmaktadır. TPA (Transpalatal Ark) ve nance apareyi, üst çenede bu amaçla kullanılan bilateral sabit apareylerdir. Çalışmamızın amacı, sonlu elemanlar analizi (SEA) kullanılarak oluşturulan bir model üzerinde, mesialinde dişsiz boşluk bulunan olgunlaşmamış daimi birinci azı dişin çiğneme kuvvetleri karşısındaki yer değiştirme davranışını incelemek ve bu yer değiştirmeyi önlemeye yönelik olarak kullanılan TPA ile Nance apareyinin etkinliklerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmada kullanılan maksiller kemik ve diş modellerinin oluşturulmasında, daha önce elde edilen bir tomografi görüntüsünden yararlanılmıştır. Tomografi verisi 0.1 mm kesit kalınlığı ile rekonstrükte edilmiştir. Rekonstrüksyon sonucunda elde edilen tomografi verileri DICOM formatında 3DSlicer yazılımına aktarılmıştır. DICOM formatındaki CT verisi 3DSlicer yazılımında uygun Hounsfield değerlerine göre ayrıştırılarak, segmentasyon işlemi ile üç boyutlu modellere dönüştürülmüştür. Modeller .stl formatında dışa aktarılmıştır. Çalışmada kullanılacak olan apareyler elde edilen kemik ve diş modeline göre ANSYS Spaceclaim yazılımında modellenmiştir. Hazırlanan tüm modeller ANSYS Spaceclaim yazılımında 3 boyutlu uzayda doğru koordinatlara yerleştirilip modelleme işlemi tamamlanmıştır. Nance apareyi, erken süt dişi kaybı sonrası daimi azılardaki olumsuz etkileri TPA'ya kıyasla daha iyi azaltabilir; ancak oral hijyenin yetersiz olduğu veya akrilik bileşenlerin tolere edilemediği durumlarda TPA, yer koruma için daha uygun bir alternatif olabilir. Nance apareyinin dezavantajlarının tolere edilemediği durumlarda, TPA hem daimi diş gelişimini hem de ark stabilitesini destekleyen etkili bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
In children, deciduous teeth may be extracted before the physiological age of eruption for various reasons. Early extraction of deciduous teeth may cause problems such as loss of space in the arch, prevention of the eruption of the permanent tooth below, and may lead to complicated orthodontic treatments in the future. Space maintainers are used to prevent these problems and to maintain the extraction space. TPA (Transpalatal Arc) and Nance appliances are bilateral fixed appliances used for this purpose in the upper jaw. The aim of our study was to investigate the displacement behavior of an immature permanent first molar with a mesial edentulous cavity under masticatory forces on a model created using finite element analysis (FEA) and to evaluate comparatively the effectiveness of the TPA and Nance appliances in preventing this displacement. A previously obtained tomography image served as the basis for creating the maxillary bone and tooth models in the study. The tomography data were reconstructed with a slice thickness of 0.1 mm. The reconstructed CT data were transferred to the 3DSlicer software in DICOM format. The CT data in DICOM format were segmented according to appropriate Hounsfield values in the 3DSlicer software and converted into three-dimensional models through a segmentation process. The models were exported in .stl format. The appliances used in the study were modeled in ANSYS Spaceclaim software according to the obtained bone and tooth model. All prepared models were placed in the correct coordinates in 3D space in the ANSYS Spaceclaim software, completing the modeling process. The Nance appliance may better reduce the negative effects on permanent molars after early deciduous tooth loss compared to TPA; however, TPA may be a more suitable alternative for space preservation in cases where oral hygiene is inadequate or acrylic components are not tolerated. When the disadvantages of the Nance appliance are not manageable, TPA is an effective option that promotes both permanent tooth development and arch stability.