Kara kuşak ve üstü judo sporcularının antrenör sporcu ilişkisi ile sporda başarılı ve başarısızlık nedenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the coach-athlete relationship of black belt and above judo athletes and the reasons for success and failure in sports
- Tez No: 931658
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BERKAN ALPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kara Kuşak, Judo, Sporcu, Başarı, Antrenör, Black Belt, Judo, Athlete, Success, Coach detection of normality assumption test of the data set in the study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Judo, sadece fiziksel yeteneklerin değil, aynı zamanda mental dayanıklılık ve psikolojik hazırlığın da önemli olduğu bir dövüş sanatıdır. Bu bağlamda, antrenör- sporcu ilişkisinin kalitesi, sporcuların performansını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Çalışmanın amacı, antrenör-sporcu ilişkisinin sporcuların başarı ve başarısızlıkla ilgili algıları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, antrenörlerin iletişim becerileri, otorite kullanımı ve empatik yaklaşımlarının, sporcuların psikolojik dayanıklılıkları ve başarıya ulaşmadaki kararlılıkları üzerindeki doğrudan etkileri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, bu çalışma, sporcular ve antrenörler arasındaki etkileşimin, genel takım dinamikleri ve bireysel performans üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak, spor yönetimi literatürüne katkı sağlama amacı taşımaktadır. Çalışmanın yöntemi kapsamında birden fazla değişken arasındaki ilişki ve farka bakıldığından ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı spor salonlarında judo branşında kara kuşak ve üstü judo sporculardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise farklı bölgelerden seçilmiş 16 il merkezindeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı spor salonlarında judo branşında kara kuşak ve üstü judo sporcularından 204 kadın ve 327 erkek olmak üzere toplam 531 sporcudan oluşmaktadır. Veriler toplanırken iki ölçekten faydalanılmıştır. Söz konusu ölçekler; Sporcular için Antrenör Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği (SADDÖ) ve Sporda Başarı Sorumluluğu Ölçeği (SBSÖ) olmaktadır. Araştırmada verilerin çevirim içi platformlarda Google formlar aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada veri setinin normallik varsayım testi sonrası normal dağılımın tespiti durumunda judo sporcuları ve antrenörlerinin öz yeterlikleri ile cinsiyet, eğitim durumu, antrenörlerin kademesi ve antrenörlük millilik durumu arasındaki farklılaşmayı test etmek amacıyla Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA); yine judo antrenörlerinin öz yeterlikleri ile yaşları ve meslek yılları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, güçlü bir antrenör-sporcu ilişkisinin, sporcuların başarıya ulaşmasında kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Sonuçlar, olumlu ve destekleyici bir antrenörlük yaklaşımının sporcuların zihinsel gücünü ve motivasyonunu arttırdığını, bu durumun da başarı oranlarını yükselttiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, başarısızlık durumunda sporcuların antrenörlerinden aldıkları destek, bu durumların üstesinden gelmelerinde belirleyici bir faktör olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, antrenörler için etkili iletişim ve liderlik stratejileri geliştirilmesinin önemini vurgulamakta, böylece sporcuların hem bireysel hem de takım olarak başarılarını maksimize etmelerine olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
Judo is a martial art where not only physical abilities but also mental endurance and psychological preparation are important. In this context, the quality of the coach- athlete relationship can significantly affect the performance of athletes. The aim of the study is to reveal the effect of the coach-athlete relationship on athletes' perceptions of success and failure. In this study, the direct effects of coaches' communication skills, use of authority and empathic approaches on athletes' psychological endurance and determination to achieve success were evaluated. At the same time, this study aims to contribute to the sports management literature by considering the effects of the interaction between athletes and coaches on general team dynamics and individual performance. Since the relationship and difference between multiple variables are examined within the scope of the study method, the relational screening method was used. The universe of the study consists of black belt and above judo athletes in the judo branch in sports halls affiliated to the Provincial Directorates of Youth and Sports located in different regions of Turkey. The sample of the study consists of a total of 531 judo athletes, 204 female and 327 male, with black belt and above in the branch of judo in the gyms affiliated to the Provincial Directorates of Youth and Sports in the provincial centers of 16 cities that are selected from different regions. Two scales were used while collecting the data. The scales in question are; Coach Behavior Assessment Scale for Athletes (CAAS) and Sports Success Responsibility Scale (SSSS). In the study, the data was collected via Google Forms on online platforms. In the case of